Rulandské modré 2006 výběr z hroznů (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Dnes navážu na pondělní recenzi. Bude se jednat o stejný ročník, odrůdu, přívlastek, vinařskou obec a viniční trať. Dokonce i výrobní šarže je identická! Jedinou odlišností je barrique. Jak dnešní pinot hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Polosuché Rulandské modré 2006 výběr z hroznů jsem kupoval v únoru 2008 přímo ve vinařství za 214,- Kč. Jak jsem zmínil v anotaci výše, detailní informace týkající se sklizně jsou identické, které jsem uvedl v pondělní u recenze Rulandské modré 2006 výběr z hroznů (hodnocení 8-8-9). Rozdíl je pouze ve školení v sudu typu barrique po dobu 12 měsíců.
Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 10. října 2006 při cukernatosti 24,8 °NM na viniční trati Nová hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará deset let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor, jablečno-mléčná fermentace a následné školení v barikovém sudu (výrobce Sequin Moreau + Nadali) po dobu 12 měsíců.
Lahev typu Top Bordo s reliéfem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je identická s pinotem zmíněným výše, jen na hrdle lahve je bílá samolepka "barrique".
Barva je cihlově červená, má střední intenzitu a nahnědlé menisky po okraji. V porovnání s pinotem v pondělí je tento odstín a intenzita více odrůdová. Vůně je podobná a opět jsou zde v nástupu jemné marmeládové tóny, nasládlé dřevo a extrakt z černých třešní. Nově je zde zastoupená jemná vanilka a kořenité odstíny. Buket má nádhernou strukturu a je mnohoslibný. Dotyk s dubem je akurátní a velmi citlivý.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá. Na pozadí jsou vanilkové odstíny, které nádherně vystoupí v dozvuku. Nasládlý a ovocitý závěr je kouzelný. Oceníte bezcukerný extrakt (28,77 g/l), který spolu se zbytkovým cukrem (4,53 g/l) a obsahem kyselinek (4,86 g/l) do sebe opět nádherně zapadl. Třísla mají krásnou strukturu, jsou sametově jemná a nazráváním na lahvi se krásně obrousila a spolu s vysokým obsahem alkoholu (13,5 % obj.) tvoří nádherný celek. Podobně jako pinot z pondělí, je i tento barrique na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě v roce 2013. K tomuto vínu doporučuji podávat jemné typy ušlechtilých sýrů, aby se zvýraznila jemnost vína.
Oba pinoty, které mají stejný přívlastek, ročník a pochází ze stejné viniční tratě považuji za nadprůměrná červená moravská vína této odrůdy. O něco lépe hodnotím dnešní barrique, který má díky dotyku s dubem větší komplexnost při zachování odrůdovosti a dotáhl se tak do trojice nejlépe hodnocených pinotů v mém žebříčku.
Na závěr opět uvedu odkazy na tři detailní články od p.j., které věnuje odrůdě Pinot noir a které by měly patřit do povinné četby každého vínomilce:Pinot noir, cesta k velikosti - část první: Pinot noir jako specifický druhPinot noir, cesta k velikosti - část druhá: Pinot noir a specifika prostředíPinot noir, cesta k velikosti - část třetí: Specifika agrotechniky a sklepní technologie
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské modréRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Nová horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 357Evidenční číslo jakosti: 56E1-07Obsah zbytkového cukru: 4,53 g/lObsah kyselin: 4,86 g/lBezcukerný extrakt: 28,77 g/lDatum sklizně: 10. října 2006Cukernatost hroznů: 24,8 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemStáří vinice: 10 letTechnologie výroby: vinifikátor, jablečno-mléčná fermentaceDoporučená archivace: 2013Délka zrání v barikovém sudu: 12 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: Sequin Moreau + NadaliTeplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 5.000 litrůRok lahvování: 2007Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 214,- Kč (přímo z vinařství v únoru 2008)