O Víně

15.11.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.11.2012 07:00

Rulandské modré 2006 výběr z hroznů (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Dnes navážu na pondělní recenzi. Bude se jednat o stejný ročník, odrůdu, přívlastek, vinařskou obec a viniční trať. Dokonce i výrobní šarže je identická! Jedinou odlišností je barrique. Jak dnešní pinot hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Polosuché Rulandské modré 2006 výběr z hroznů jsem kupoval v únoru 2008 přímo ve vinařství za 214,- Kč. Jak jsem zmínil v anotaci výše, detailní informace týkající se sklizně jsou identické, které jsem uvedl v pondělní u recenze Rulandské modré 2006 výběr z hroznů (hodnocení 8-8-9). Rozdíl je pouze ve školení v sudu typu barrique po dobu 12 měsíců.

Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 10. října 2006 při cukernatosti 24,8 °NM na viniční trati Nová hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará deset let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor, jablečno-mléčná fermentace a následné školení v barikovém sudu (výrobce Sequin Moreau + Nadali) po dobu 12 měsíců.

Lahev typu Top Bordo s reliéfem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je identická s pinotem zmíněným výše, jen na hrdle lahve je bílá samolepka "barrique".

Barva je cihlově červená, má střední intenzitu a nahnědlé menisky po okraji. V porovnání s pinotem v pondělí je tento odstín a intenzita více odrůdová. Vůně je podobná a opět jsou zde v nástupu jemné marmeládové tóny, nasládlé dřevo a extrakt z černých třešní. Nově je zde zastoupená jemná vanilka a kořenité odstíny. Buket má nádhernou strukturu a je mnohoslibný. Dotyk s dubem je akurátní a velmi citlivý.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá. Na pozadí jsou vanilkové odstíny, které nádherně vystoupí v dozvuku. Nasládlý a ovocitý závěr je kouzelný. Oceníte bezcukerný extrakt (28,77 g/l), který spolu se zbytkovým cukrem (4,53 g/l) a obsahem kyselinek (4,86 g/l) do sebe opět nádherně zapadl. Třísla mají krásnou strukturu, jsou sametově jemná a nazráváním na lahvi se krásně obrousila a spolu s vysokým obsahem alkoholu (13,5 % obj.) tvoří nádherný celek. Podobně jako pinot z pondělí, je i tento barrique na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě v roce 2013. K tomuto vínu doporučuji podávat jemné typy ušlechtilých sýrů, aby se zvýraznila jemnost vína.

Oba pinoty, které mají stejný přívlastek, ročník a pochází ze stejné viniční tratě považuji za nadprůměrná červená moravská vína této odrůdy. O něco lépe hodnotím dnešní barrique, který má díky dotyku s dubem větší komplexnost při zachování odrůdovosti a dotáhl se tak do trojice nejlépe hodnocených pinotů v mém žebříčku.

Na závěr opět uvedu odkazy na tři detailní články od p.j., které věnuje odrůdě Pinot noir a které by měly patřit do povinné četby každého vínomilce:
Pinot noir, cesta k velikosti - část první: Pinot noir jako specifický druh
Pinot noir, cesta k velikosti - část druhá: Pinot noir a specifika prostředí
Pinot noir, cesta k velikosti - část třetí: Specifika agrotechniky a sklepní technologie

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Nová hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 357
Evidenční číslo jakosti: 56E1-07
Obsah zbytkového cukru: 4,53 g/l
Obsah kyselin: 4,86 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,77 g/l
Datum sklizně: 10. října 2006
Cukernatost hroznů: 24,8 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Stáří vinice: 10 let
Technologie výroby: vinifikátor, jablečno-mléčná fermentace
Doporučená archivace: 2013
Délka zrání v barikovém sudu: 12 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Sequin Moreau + Nadali
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 5.000 litrů
Rok lahvování: 2007
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 214,- Kč (přímo z vinařství v únoru 2008)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2333x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.11.2012 17:57:27