O Víně

22.10.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.10.2012 07:00

Merlot 2005 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím pozdní sběr Merlotu ročníku 2005 z vinařství Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.

Mé nadšení nad nedávno recenzovaným Merlotem 2011 výběr z hroznů od Bronislava Vajbara (hodnocení 9-9-9) mne navnadilo na nějakou další lahev této odrůdy, která bohužel nemá na Moravě příliš zastánců. Procházel jsme proto aktuální zásoby v humidoru a vedle suchého Merlotu 2009 výběr z bobulí z Gotbergu a Marques de Casa Concha (Merlot) 2004 z chilského vinařství Concha y Toro jsem měl pouze polosuchý Merlot 2005 pozdní sběr od Vladimíra Tetura. Merlot z Gotbergu má svůj vrchol ještě před sebou, rozhodl pro jsem se tedy pro Tetura. Lahev jsem kupoval v lednu 2007 přímo ve vinařství za 179,- Kč. V minulosti jsem od Vladimíra Tetura zveřejnil recenzi na Merlot 2004 pozdní sběr (hodnocení 9-8-8), který měl původ hroznů na stejné viniční trati, jako dnešní.

Vlastní hrozny byly sklizeny 14. října 2005 při cukernatosti 23,5 °NM na viniční trati Dlouhá hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará devět let a pěstuje se zde na středním vedení na hlinito-černé půdě. Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační metoda.

Lahev typu Top Bordo s logem má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je višňově červená, má velmi dobrou intenzitu a purpurové záblesky. Po zakroužení zůstávají na stěně krásné mosty. Po nalití do skleničky se ale objevilo drobné perlení, které se postupně z lahve uvolňovalo. Zásadní obrat ale přinesla až dekantace. Vůni hodnotím až po hodině "léčebného" pobytu v dekantační nádobě, kdy perlení úplně zmizelo. Jsou zde nádherné kořenité odstíny v nástupu, které přecházejí do koření a sušeného drobného ovoce. Později vystoupí výrazné tóny marmelády.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, díky vysokému extraktu (30,59 g/l) a kořenitému závěru vystoupí třísloviny připomínající sladké opálené dřevo v dozvuku. Vysoký obsah alkoholu (14,0 % obj.) a vyšší zbytkový cukr (7,71 g/l) není po nazrávání na lahvi poznat. V chuti můžete také najít kávová zrna a hořkou čokoládu. Je to mohutný Merlot, který dozrál do zajímavé podoby a u kterého bych si také dovedl představit dotyk s dubem. Poslední sklenička byla naprosto luxusní a nebýt toho nepříjemného perlení po otevření, dal bych mnohem vyšší známky. Vinařství uvádělo v době, kdy šla lahev do prodeje, lahvovou zralost na rok 2009. Po dnešní zkušenosti odhaduji, že víno můžete otevřít ještě v roce 2013. K tomuto Merlotu jsme podávali grilovaná kachní játra na bylinkách s vinným želé.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Merlot
Ročník: 2005
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Dlouhá hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 14,0 % obj.
Číslo šarže: 228
Evidenční číslo jakosti: 45F1-06
Obsah zbytkového cukru: 7,71 g/l
Obsah kyselin: 6,57 g/l
Bezcukerný extrakt: 30,59 g/l
Datum sklizně: 14. října 2005
Cukernatost hroznů: 23,5 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: hlinito-černá
Stáří vinice: 9 let
Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační metoda
Doporučená archivace: 2009 - 2013
Teplota podávání: 16 - 17 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 2.400 litrů
Rok lahvování: 2006
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 179,- Kč (přímo z vinařství v lednu 2007)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 4 7 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3888x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.09.2012 11:15:49