Merlot 2005 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím pozdní sběr Merlotu ročníku 2005 z vinařství Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.
Mé nadšení nad nedávno recenzovaným Merlotem 2011 výběr z hroznů od Bronislava Vajbara (hodnocení 9-9-9) mne navnadilo na nějakou další lahev této odrůdy, která bohužel nemá na Moravě příliš zastánců. Procházel jsme proto aktuální zásoby v humidoru a vedle suchého Merlotu 2009 výběr z bobulí z Gotbergu a Marques de Casa Concha (Merlot) 2004 z chilského vinařství Concha y Toro jsem měl pouze polosuchý Merlot 2005 pozdní sběr od Vladimíra Tetura. Merlot z Gotbergu má svůj vrchol ještě před sebou, rozhodl pro jsem se tedy pro Tetura. Lahev jsem kupoval v lednu 2007 přímo ve vinařství za 179,- Kč. V minulosti jsem od Vladimíra Tetura zveřejnil recenzi na Merlot 2004 pozdní sběr (hodnocení 9-8-8), který měl původ hroznů na stejné viniční trati, jako dnešní.
Vlastní hrozny byly sklizeny 14. října 2005 při cukernatosti 23,5 °NM na viniční trati Dlouhá hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará devět let a pěstuje se zde na středním vedení na hlinito-černé půdě. Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační metoda.
Lahev typu Top Bordo s logem má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je višňově červená, má velmi dobrou intenzitu a purpurové záblesky. Po zakroužení zůstávají na stěně krásné mosty. Po nalití do skleničky se ale objevilo drobné perlení, které se postupně z lahve uvolňovalo. Zásadní obrat ale přinesla až dekantace. Vůni hodnotím až po hodině "léčebného" pobytu v dekantační nádobě, kdy perlení úplně zmizelo. Jsou zde nádherné kořenité odstíny v nástupu, které přecházejí do koření a sušeného drobného ovoce. Později vystoupí výrazné tóny marmelády.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá, díky vysokému extraktu (30,59 g/l) a kořenitému závěru vystoupí třísloviny připomínající sladké opálené dřevo v dozvuku. Vysoký obsah alkoholu (14,0 % obj.) a vyšší zbytkový cukr (7,71 g/l) není po nazrávání na lahvi poznat. V chuti můžete také najít kávová zrna a hořkou čokoládu. Je to mohutný Merlot, který dozrál do zajímavé podoby a u kterého bych si také dovedl představit dotyk s dubem. Poslední sklenička byla naprosto luxusní a nebýt toho nepříjemného perlení po otevření, dal bych mnohem vyšší známky. Vinařství uvádělo v době, kdy šla lahev do prodeje, lahvovou zralost na rok 2009. Po dnešní zkušenosti odhaduji, že víno můžete otevřít ještě v roce 2013. K tomuto Merlotu jsme podávali grilovaná kachní játra na bylinkách s vinným želé.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: MerlotRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Dlouhá horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 14,0 % obj.Číslo šarže: 228Evidenční číslo jakosti: 45F1-06Obsah zbytkového cukru: 7,71 g/lObsah kyselin: 6,57 g/lBezcukerný extrakt: 30,59 g/lDatum sklizně: 14. října 2005Cukernatost hroznů: 23,5 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: hlinito-černáStáří vinice: 9 letTechnologie výroby: vinifikátor, bezoxidační metodaDoporučená archivace: 2009 - 2013Teplota podávání: 16 - 17 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 2.400 litrůRok lahvování: 2006Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 179,- Kč (přímo z vinařství v lednu 2007)