Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Vinařství Mikrosvín Mikulov a jejich vlašáky není třeba představovat. Po delší době přistupuji k pozdnímu sběru Ryzlinku vlašského ročníku 2005 z Ořechové hory v Březí u Mikulova. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Z řady Flower Line otevírám polosuchý Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr, který jsem uchovával v archivu pět let a čekal s otevřením na pravou chvíli. Lahev jsem kupoval v dubnu 2007 za 189,- Kč ve vinotéce. Co se týče této odrůdy, tak jsem v minulosti například psal o Ryzlinku vlašském 2004 výběr z hroznů z viniční trati Železná v obci Perná (hodnocení 9-9-10).
Hrozny byly sklizeny 21. října 2005 při cukernatosti 22,4 °NM na viniční trati Ořechová hora v obci Březí u Mikulova. V době sklizně byla réva stará třicet let a pěstuje se zde na středním vedení (rýnsko-hesenské, jeden tažeň) na jílovito-hlinité a vápenaté spraši. Technologie výroby: řízené kvašení. Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Březí u Mikulova má 111,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 150,2 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 198 pěstitelů. Až kultovními viničními tratěmi jsou Ořechová hora a Liščí vrch. Mikrosvín odtud dělá Ryzlinky vlašské světové třídy, ale i Rulandské bílé z Liščího vrchu má vysoké renomé. Velmi nadějné se zdá i Vinařství Martin Šebesta. Obě tratě se i v poslední době poněkud rozšířily, hlavně u Liščího vrchu ovšem do míst, které spíše budou pověst trati degradovat. Svažitost je prý až 15 %, ve spodních částech se vyskytuje splavenina s relativně humóznější půdou, ta výše přechází v jílovitější vápenitou půdu, na vrcholu se objevují kamínky a místy téměř čistý písek (není to spíš spraš?) - toto jsem převzal z reklamních prospektů Vinařství Šebesta.
Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem výrobce, viniční tratě a ročníku. Adjustáž se mi líbí a na rozdíl od některých vínomilců mi rozhodně nepřipadá kýčovitá. Za zmínku určitě stojí německý název odrůdy na přední etiketě a analytické hodnoty včetně charakteristiky vína na zadní, kde je také anglický překlad.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a zelenkavé odlesky. Viskozita je velmi dobrá a odpovídá hodnotě zbytkového cukru. Vůně je odrůdová a kouzelná od prvního okamžiku. Je zde nádherně zastoupený Terroir Pálavy. Najdete jemné květinovo-ovocité tóny, které přechází do minerality a vyzrálých hroznů.
Chuť je středně dlouhá a harmonická. I když je papírová hodnota bezcukerného extraktu nízká (20,0 g/l), víno působí "svalnatě". V dozvuku najdete kořenité tóny, odstíny vyzrálých hroznů a mineralitu. V závěru je sice vyšší zbytkový cukr (11,0 g/l), ale zráním na lahvi a vyšší kyselinkou (7,0 g/l) mi pocitově tak rozhodně nepřijde.
Když jsem v dubnu 2007 požádal MiBiTa, který měl vždy velmi dobrý odhad s víny Mikrosu o predikci lahvové zralosti, odepsal mi: Ano, tento vlašáček jsem měl opakovaně a mohu doporučit. Moc se povedl. Žádný běžec na dlouhou trať, myslím spotřebovat do 4 let. No a po dnešní zkušenosti musím predikci upřesnit, že tento vlašák = pašák je na vrcholu a ve skvělé kondici. Nebál bych se lahev otevřít až v roce 2013.
Je to nádherný Ryzlink vlašský s otiskem Terroir Pálavy, který zapadá do skvělých vín vinařství Mikrosvín Mikulov. Bohužel to byla jediná lahev, kterou jsem v archivu syslil pět let. Kdo ještě tuto lahev má, může si gratulovat.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Flower lineOdrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: BřezíViniční trať: Ořechová horaVýrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 8Evidenční číslo jakosti: 37C1-06Číslo vzorku: 11Obsah zbytkového cukru: 11,0 g/lObsah kyselin: 7,0 g/lBezcukerný extrakt: 20,0 g/lCukernatost moštu: 22,4 °NMDatum sklizně: 21. října 2005Stáří révy: 30 letZpůsob vedení révy: střední, rýnsko-hesenské, jeden tažeňTyp půdy: jílovito-hlinitá vápenatá sprašTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2010 - 2013Teplota podávání: 9 - 11 °CTeplota skladování: 6 - 15 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 189,- Kč (vinotéka v dubnu 2007)