O Víně

17.09.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.09.2012 07:00

Muškát moravský 2011 pozdní sběr - Vinařství Sonberk Popice a.s.

Ročník 2011 byl pro kvalitu moravského vína mimořádně povedený a dokazuje to také suchý Muškát moravský 2011 pozdní sběr z vinařství Sonberk. Jak víno hodnotím se dozvíte v recenzi níže.

Suchý Muškát moravský 2011 pozdní sběr z řady Stříbrný Sonberk jsem kupoval v srpnu 2012 přímo ve vinařství. Byla zamračená sobota a po několika dnech nesnesitelně tropického počasí v celém Česku byl konečně teplotně příjemný den kolem 22 °C. Na cestě z Mikulova jsme již po několikáté zavítali na kouzelnou viniční trať Sonberk stejnojmenného vinařství. Pokaždé zde mám nutkání fotit panoramata Pálavy a Nových mlýnů, která mi ale proti zamračené obloze přišla poněkud mohutnější. Na terase se dalo v klidu sednout a kochat se nejenom výhledem, ale také nádherným tichem. Zaujal nás také olivovník s bylinkami (šalvěj, rozmarýn a tymián), který byl zasazený ve starém barikovém sudu na terase, jak můžete vidět na fotografii níže.

Vlastní hrozny byly sklizeny 23. až 28. září 2011 na viniční trati Sonberk v obci Popice. Výsadba révy vinné proběhla v roce 1972 (část hroznů pochází z vinice z roku 2004) a réva se zde pěstuje na středním vedení (kmínek 75 cm, jeden tažeň 6-7 oček) na sprašovité půdě na třetihorních jílovcích. Technologie výroby: odstopkování bez mletí bobulí, bez naležení rmutu, zákvas vlastní kulturou kvasinek. Kvašení: 98 % nerez , 2 % dřevo.

V případě vinařství Sonberk jsem před dvěma roky zveřejnil recenzi na Muškát moravský 2009 pozdní sběr (hodnocení 6-8-8) a byla to prakticky moje první zkušenost se Sonberkem. Od té doby jsem zveřejnil recenze: Cuvée Sonberk No. 72 2007 pozdní sběr, což je kupáž Veltlínského zeleného a Tramínu červeného z řady Velký Sonberk (hodnocení 7-7-7), Pálava 2008 pozdní sběr (hodnocení 7-8-8) a Rulandské šedé 2008 pozdní sběr obojí z řady Stříbrný Sonberk (hodnocení 5-7-6).

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s  potiskem výrobce, odrůdy a ročníku. Použití kvalitní staniolové záklopky a plného korku jen kvituji, byť se jedná o víno, které pravděpodobně nebudete dlouho archivovat. Adjustáž jsem rozebral u recenze Muškát moravský 2009 pozdní sběr, přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a nádhernou viskozitu. Vůně je okouzlující od prvního okamžiku. Najdete v ní jemné odstíny meruněk a meduňky. Buket má velmi dobrou strukturu a přestože jde o extraktivní víno, vklouzne do vás a zaujme.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu u vůně. Jsou zde nádherné ovocité a muškátové tóny (broskve), které se rozprostírají do vyzrálé suroviny (hrozny). V dozvuku je krásná a šťavnatá kyselinka, která v kombinaci s kořenitostí popohání k dalšímu doušku. Poměr zbytkového cukru a obsah kyselinek mi vyhovuje. Víno můžete otevřít již teď nebo ho uložit do archivu, maximálně však do roku 2014. Vinařství k tomuto muškátu doporučuje pokrmy s drůbeže. My jsme ho podávali ke grilovaným krůtím steakům s vinným želé z hustopečského Vinařství Košulič.

Podle mne se jedná o velmi podařený muškát, který řadím k následující moravské špičce: Muškát moravský 2009 z Krásné hory (hodnocení 8-9-10), z řady Aurum Vinum Muškát moravský 2003 výběr z hroznů ZD Sedlec (hodnocení 8-9-10) a Muškát moravský 2011 pozdní sběr (hodnocení 6-9-9) od Štěpána Maňáka. I když je cena vysoká, je to na druhou stranu kvalitní muškát se vším všudy, který ocení milovníci bílých aromatických odrůd.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Stříbrný Sonberk
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Popice
Viniční trať: Sonberk
Výrobce: Vinařství Sonberk Popice a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 0111
Evidenční číslo jakosti: 76A1-11/26
Obsah zbytkového cukru: 3,0 g/l
Obsah kyselin: 6,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,6 g/l
Datum sklizně: 23. - 28. září 2011
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1972 (část 2004)
Způsob vedení révy: střední (kmínek 75 cm, jeden tažeň 6-7 oček)
Typ půdy: sprašovitá na třetihorních jílovcích
Technologie výroby: Odstopkování bez mletí bobulí, bez naležení rmutu, zákvas vlastní kulturou kvasinek. Kvašení: 98 % nerez , 2 % dřevo.
Doporučená archivace: 2012 - 2014
Rok lahvování: 2011
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 9 - 11 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 210,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2012)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 9 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3777x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.09.2012 13:17:36