O Víně

23.08.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.08.2012 07:00

Muškát moravský 2011 pozdní sběr - Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice

Když jsem obdržel z vinařství Štěpána Maňáka informaci o doporučené době archivace u Muškátu moravského ročníku 2011, kroutil jsem nechápavě hlavou. Veškeré mé pochybnosti ale vyprchaly po otevření lahve. Více v následující recenzi.

Zatím jsem se k vinařství Štěpána Maňáka dostal dvakrát a to v souvislosti s recenzí Rulandské modré 2007 pozdní sběr (hodnocení 7-8-8) a Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (barrique) (hodnocení 7-9-9). Dnešní suchý Muškát moravský 2011 pozdní sběr jsem dostal v srpnu 2012, ale stále je v prodeji na e-shopu vinařství za 169,- Kč.

Vlastní hrozny byly sklizeny 26. září 2011 při cukernatosti 21,4 °NM na viniční trati Stará hora v obci Kostelec. Výsadba révy vinné proběhla v roce 1981 a z mailu Karla Novotného z vinařství jsem se dozvěděl, že jde o první vinici v České republice, kde byl Muškát moravský vysazen. Na této vinici je více klonů Muškátu moravského a pěstuje se zde na vysokém vedení na spraši. Technologie výroby: CRYO macerace 5 dnů při teplotě 5 ˚C, antioxidační tanin ze zeleného čaje, poté lisování a důkladné odkalení moštu, zakvašení čistou kulturou kvasinek z firmy Oenofrance, teplota kvašení 16 °C.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Kostelec má 16,1 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 146,5 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 82 pěstitelů. Do roku 2004 patřila tato vinařská obec do oblasti Kyjovské.

Lahev typu Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Použití kvalitního plného korku pro tento typ vína považuji za velký luxus a skláním poklonu před vinařem. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (barrique), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je žluto-zelená, má malou intenzitu, ale velmi vysokou viskozitu. Odlesky mají zvláštní narůžovělý odstín. Vůně je jemná a mnohoslibná od prvního okamžiku. V nástupu vystoupí tóny muškátu a citrusové plody, které se dále přesouvají k vyzrálým hroznům. I když jde o extraktivní buket líbí se mi a dlouho si v něm libuji.

Chuť je středně dlouhá, svěží a má perfektně vyvážený poměr zbytkového cukru a kyselinek. V dozvuku vystoupí krásný extrakt vyzrálých hroznů. Jde překvapivě o extraktivní a plné víno zároveň, které má výborný předpoklad k dalšímu nazrávání na lahvi. Vinařství uvádí lahvovou zralost v roce 2014 a po dnešní zkušenosti tomu věřím. Není to naštěstí vyumělkovaný muškát, kterému réva stará více jak 30 let dodala na síle a zajímavosti. Vinařství tento Muškát moravský doporučuje ke všem úpravám ryb a teď v létě by se určitě hodil ke grilovanému lososu marinovaném na rozmarýnu a česneku. Lahev získala Stříbrnou medaili Valtické vinné trhy 2012.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Kostelec
Viniční trať: Stará hora
Výrobce:  Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 2308
Evidenční číslo jakosti: 85C1-12/29
Číslo vzorku: 811
Datum sklizně: 26.9.2011
Výsadba révy z roku: 1981
Způsob vedení: vysoké vedení
Typ půdy: spraš
Obsah zbytkového cukru: 1,2 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,9 g/l
Cukernatost moštu: 21,4 °NM
Doporučená archivace: 2012 - 2014
Technologie výroby: CRYO macerace 5 dnů při teplotě 5 ˚C, antioxidační tanin ze zeleného čaje, poté lisování a důkladné odkalení moštu, zakvašení čistou kulturou kvasinek z firmy Oenofrance, teplota kvašení 16 ˚C.
Teplota skladování: 8 - 12 °C
Teplota podávání: 10 - 13 °C
Velikost šarže: 3.098 litrů
Doporučené pokrmy: grilovaný losos marinovaný na rozmarýnu a česneku
Získaná ocenění: Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2012
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 169,- Kč (e-shop vinařství v srpnu 2012)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 6 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2590x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 18.08.2012 17:13:06