O Víně

20.08.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.08.2012 07:00

Frankovka 2009 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Jak hodnotím suchý pozdní sběr Frankovky ročníku 2009 z řady Distinqué de Vinselekt, se dozvíte v dnešní recenzi.

Lahev suché Frankovky 2009 pozdní sběr z řady Distinqué de Vinselekt jsem kupoval v Tescu v prosinci 2011 za 185,90 Kč. Nakupované hrozny (pěstitel ing. Stanislav Pláteník) byly sklizeny 9. října 2009 při cukernatosti 22,6 °NM na viniční trati Pod valtickouMikulově. Technologie výroby: řízené kvašení, poté víno zrálo v dubovém sudu po dobu 12 měsíců.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Cabernet Sauvignon 2006 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně nabízí v nástupu jemnou vanilku, která se postupně přesune do tónů drobného lesního ovoce (ostružiny) a černých třešní.

Chuť je středně dlouhá má kořenité doznívání, i když v závěru trochu drhne. Dotyk s dubem se povedl, Frankovka se posunula do nové dimenze a dovedl bych si představit i zrání v barikovém sudu. Vinselekt uvádí lahvovou zralost 2015 až 2017 a po dnešní zkušenosti to musím nejenom potvrdit, ale i doporučit, aby se třísla zakulatila a dostala sametovější projev. Vinařství víno doporučuje podávat k jemným úpravám hovězího masa ve vlastní šťávě a na houbách. Ideální je rovněž se sýry s dvojí plísni Vltavín nebo Cambozola.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Distinqué de Vinselekt
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2009
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Mikulov
Viniční trať: Pod valtickou
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 1621
Evidenční číslo jakosti: 99F1-10/42
Alkohol: 12,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,5 g/l
Obsah kyselin: 6,69 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,1 g/l
Cukernatost moštu: 22,6 °NM
Datum sklizně: 9. října 2009
Technologie výroby: technologie řízeného kvašení, poté víno zrálo v dubovém sudu
Délka zrání v dubových sudech: 12 měsíců
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Velikost šarže: 5.900 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 185,90 Kč (akce Tesco v prosinci 2011)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1973x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 18.08.2012 17:03:51