O Víně

14.06.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.06.2012 07:00

Réserve 2004 Appellation Saint-Émilion Contrôlée (AOC) - Maison Johanès Boubée, Francie

K francouzským vínům se dostávám sporadicky a když už, tak využívám většinou nabídku hypermarketů. To je i případ dnešního suchého červeného vína ročníku 2004 z podoblasti Saint-Émilion.

Na suché víno Réserve ročníku 2004 Appellation Saint-Émilion Contrôlée (AOC) jsem narazil v prosinci 2006. Lahev stála 199,90 Kč (akce Tesco) a při pohledu na název vinařské podoblasti jsem se nechal zlákat. Hrozny mají totiž původ ve vinařské oblasti Bordeaux, podoblast Saint-Émilion. Bližší určení místa původu (obec, viniční trať atp.) se mi nepodařilo zjistit z etikety ani internetu. Podobně je to i s určením odrůdy, případně o jaké cuvée se jedná. Obecně se dá říct, že v této podoblasti se nejčastěji pěstuje odrůda Cabernet Franc a Merlot (víno má pak klasicky poměr 1:1). Dále pak se zde pěstuje v menším množství Cabernet Sauvignon a Malbec.

Jméno francouzského vinařství Maison Johanes Boubée je známé a patří k největším distributorům vína ve Francii. Firma byla založena v roce 1957 a dnes je významným hráčem v obchodu s vínem. Specializuje se na velkoobchodní prodej vín a lihovin a je dceřinou společností Carrefour Group. Možná právě proto je společnost známá v mnoha zemích na světě. Zaměřuje se na prodej bílých suchých i sladkých vín a samozřejmě na vína červená. Na další lahev tohoto vinařství, tentokrát bílé sladké víno Les Remparts 2003 Appellation Sauternes Contrôlée (AOC), se můžete těšit příště.

Abych se trochu zorientoval a seznámil s podoblastí Saint-Émilion, prošel jsem si naší encyklopedii, kterou v případě Francie udržuje p.j. Odtud přebírám, že Saint-Émilion je jednak náhorní plošina s vápenitou štěrkopískovou půdou, odkud jsou vyrobená vína obecně pevnější a kořenitější, a potom svahy kopců (Côtes) pokryté vápenitými hlínami či jíly a dávající vína spíše bujná a ovocitá. Vína odtud jsou tmavě červená, velkorysá, kulatá, snadno přístupná i neškoleným laikům. Ve vůni lze nalézt třešně, ostružiny, jahody, sušené meruňky, bobkový list, skořici, břečťan, dřevo, kůži, humus i lanýže. V chuti zanechávají šťavnatý dlouho odeznívající dojem. Lepší vína mají i dostatek tříslovin a tím i potenciálu na stárnutí. Klasifikace je pro běžného spotřebitele dost matoucí - přeci jen pokud si nic o ní nepřečte, nevnímá jako velký rozdíl v přidání jednoho dvou slovíček a nechá se často nachytat zdánlivě výhodnou koupí Grand cru v supermarketu. Na druhou stranu desetiletým intervalem reklasifikace je i klasifikací nejrychleji reagující na změny v kvalitě jednotlivých usedlostí. Obyčejná Grand Cru mohou často zklamat, pokud od nich očekáváte něco mimořádného. Grand Cru Classé či kterékoliv víno z nejvyšší kategorie Premier Grand Cru Classé jsou však v dobrém ročníku prakticky sázkou na jistotu co se kvality týče. Mají i větší sílu, páteř, komplexitu a díky tříslovinám i schopnost stárnout do lepších poloh. Vyšší kvalita je však bohatě vyvážena exponenciálně rostoucí cenou. Špičková vína tak často předčí cenou cru classé z Médocu.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 47 mm s potiskem vinařství. Adjustáž, jak jsem zmínil v úvodu, není přehledná. Hnědo-bílá etiketa a zlaté písmo není jednak dobře čitelné a také příliš informací nepodávají. Etiketa podle mne přesně zapadá do francouzského standardu, mezi který patří absolutní minimum informací (odrůdy, lahvová zralosti atp.) Jinými slovu, adjustáž je podřízena hypermarketovému trhu. Na přední etiketě je dominantní perokresba se sedícím lvem v zátiší révy vinné. I když je v názvu použito slovo Réserve nedokáži s jistotou určit, zda víno zrálo v dubových sudech typu barrique. Z encyklopedie p.j., je uvedeno: Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Barva je purpurově červená, má střední intenzitu, fialové záblesky a menisky. Vůně potřebuje čas, aby se otevřela. V nástupu nabízí směs červeného ovoce (černý rybíz, třešně), které přechází do kořenito-dřevitých tónů. Čím déle víno odvětrávalo, tím více mělo aroma dubu.

Chuť je středně dlouhá, v dozvuku vystoupí výraznější třísloviny, což dává určitý potenciál respektive nutnost další archivace. I když má víno nějaký ten rok za sebou, z chuti je patrná robustnost, což se projevuje výraznějšími třísly a kořenitým dozvukem. S tímto typem vín mám prakticky nulové zkušenosti, přesto se pokusím odhadnout archivační potenciál, který vidím minimálně do roku 2015.

Výsledné známky proto kopírují mé pocity, není to prostě ten typ vín, který vyhledávám. Víno nemá sice žádnou chybu či vadu, ale naprosto postrádám nějakou finesu, nad kterou bych byl přinucen alespoň na chvíli zkoumat nebo hledat. V současné době mi přijde chuť jako nejslabší článek, postrádám především skloubení ovocitosti a dubu, což se ale může dalším nazráváním na lahvi zlepšit. Vinařství víno doporučuje podávat k červeným masům, zvěřině a sýrům s modrou plísní.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Réserve
Odrůda: neuvedeno
Ročník: 2004
Jakost: Appellation Saint-Émilion Contrôlée (AOC)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Bordeaux
Vinařská obec: Saint-Émilion
Výrobce: Maison Johanès Boubée, Francie
Alkohol: 12,5 % obj.
Doporučená archivace: 2010 - 2015
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 6 - 15 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 199,90 Kč (akce Tesco v prosinci 2006)

Spotřebitelská známka: 6.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 7 7 6 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2129x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 21.05.2012 18:54:18