O Víně

21.05.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.05.2012 07:00

Muškát moravský 2005 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Znovu jsem se mohl přesvědčit, že bílé aromatické odrůdy má Vladimír Tetur výborně zvládnuté. Jak hodnotím polosuchý Muškát moravský ročníku 2005 se dozvíte v dnešní recenzi.

Na rozdíl od polosuchého Muškátu moravského 2003 pozdní sběr (hodnocení 8-8-10), o kterém jsem psal přesně před rokem, nakoupil v roce 2005 Vladimír Tetur hrozny přímo ve Velkých Bílovicích. Lahev polosuchého Muškátu moravského 2005 pozdní sběr jsem kupoval v listopadu 2006 přímo ve vinařství za 119,- Kč. A jako u všech bílých vín, uvádí vinařství archivační potenciál na jeden až dva roky po lahvování. V tomto případě byl uvedený rok 2007, což je před pěti roky!

Nakupované hrozny byly sklizeny při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 22 let a pěstuje se zde na středním vedení na žluto-černé půdě. Technologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdy.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je citrónově žlutá, má velmi dobrou intenzitu a čistotu. Působí přesvědčivě, podobně jako výborná viskozita. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku až po poslední kapku a žasnu nad tím, jak se může muškát v přívlastku pozdní sběr udržet tak dlouho v kondici. V nástupu jsou překrásné květinovo-muškátové odstíny.

Chuť je středně dlouhá, harmonická a i když jde o extraktivní bílé víno, má zajímavý dozvuk, ve kterém se rozvine jemný muškát a vanilka. Vyšší zbytkový cukr (8,38 g/l), podobně jako tolik potřebná kyselinka (6,12 g/l), vínu sluší a i šest let nazrávání na lahvi muškátu neublížilo. V závěru vystoupí zajímavá pikantní šťavnatost a kořenitost, která povzbuzuje k dalšímu doušku. Je to mimořádně povedený Muškát moravský, který nás bavil.

Že jde o úspěšný muškát dokazuje také několik ocenění: Vinoforum, Weinparade Poysdorf, Muvina Prešov a Valtické vinné trhy. Po dnešní zkušenosti uvádím doporučenou archivaci 2007 až 2012. Víno můžete podávat například k lehkým dezertům nebo k jemným sýrům. Na závěr musím ještě vysvětlit velmi vysokou známku za ostatní služby, kterou uděluji za výbornou cenu (119,- Kč) a ochotu vinařství poskytnout zpětně i po několika letech detailní informace k vínu, což není v našich krajích obvyklé.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2005
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 203
Evidenční číslo jakosti: 18D1-06
Obsah zbytkového cukru: 8,38 g/l
Obsah kyselin: 6,12 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,52 g/l
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: žluto-černá
Stáří vinice: 22 let
Technologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdy
Doporučená archivace: 2007 - 2012
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 2.400 litrů
Ocenění: Vinoforum, Weinparade Poysdorf, Muvina Prešov, Valtické vinné trhy
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 119,- Kč (přímo z vinařství v listopadu 2006)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3370x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.05.2012 10:56:18