Muškát moravský 2005 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Znovu jsem se mohl přesvědčit, že bílé aromatické odrůdy má Vladimír Tetur výborně zvládnuté. Jak hodnotím polosuchý Muškát moravský ročníku 2005 se dozvíte v dnešní recenzi.
Na rozdíl od polosuchého Muškátu moravského 2003 pozdní sběr (hodnocení 8-8-10), o kterém jsem psal přesně před rokem, nakoupil v roce 2005 Vladimír Tetur hrozny přímo ve Velkých Bílovicích. Lahev polosuchého Muškátu moravského 2005 pozdní sběr jsem kupoval v listopadu 2006 přímo ve vinařství za 119,- Kč. A jako u všech bílých vín, uvádí vinařství archivační potenciál na jeden až dva roky po lahvování. V tomto případě byl uvedený rok 2007, což je před pěti roky!
Nakupované hrozny byly sklizeny při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 22 let a pěstuje se zde na středním vedení na žluto-černé půdě. Technologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdy.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je citrónově žlutá, má velmi dobrou intenzitu a čistotu. Působí přesvědčivě, podobně jako výborná viskozita. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku až po poslední kapku a žasnu nad tím, jak se může muškát v přívlastku pozdní sběr udržet tak dlouho v kondici. V nástupu jsou překrásné květinovo-muškátové odstíny.
Chuť je středně dlouhá, harmonická a i když jde o extraktivní bílé víno, má zajímavý dozvuk, ve kterém se rozvine jemný muškát a vanilka. Vyšší zbytkový cukr (8,38 g/l), podobně jako tolik potřebná kyselinka (6,12 g/l), vínu sluší a i šest let nazrávání na lahvi muškátu neublížilo. V závěru vystoupí zajímavá pikantní šťavnatost a kořenitost, která povzbuzuje k dalšímu doušku. Je to mimořádně povedený Muškát moravský, který nás bavil.
Že jde o úspěšný muškát dokazuje také několik ocenění: Vinoforum, Weinparade Poysdorf, Muvina Prešov a Valtické vinné trhy. Po dnešní zkušenosti uvádím doporučenou archivaci 2007 až 2012. Víno můžete podávat například k lehkým dezertům nebo k jemným sýrům. Na závěr musím ještě vysvětlit velmi vysokou známku za ostatní služby, kterou uděluji za výbornou cenu (119,- Kč) a ochotu vinařství poskytnout zpětně i po několika letech detailní informace k vínu, což není v našich krajích obvyklé.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 203Evidenční číslo jakosti: 18D1-06Obsah zbytkového cukru: 8,38 g/lObsah kyselin: 6,12 g/lBezcukerný extrakt: 20,52 g/lCukernatost hroznů: 22,0 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: žluto-černáStáří vinice: 22 letTechnologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdyDoporučená archivace: 2007 - 2012Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 2.400 litrůOcenění: Vinoforum, Weinparade Poysdorf, Muvina Prešov, Valtické vinné trhyZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 119,- Kč (přímo z vinařství v listopadu 2006)