Sauvignon 2008 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Jak hodnotím a jaký archivační potenciál má polosuchý Sauvignon 2008 pozdní sběr (barrique), se dozvíte v následující recenzi.
Poprvé jsem se s polosuchým Sauvignonem 2008 pozdní sběr (barrique) setkal během řízené degustace přímo ve vinařství v únoru 2011. Tehdy nás všechny oslovil a já si poznamenal:Polosuchého Sauvignonu 2008 pozdní sběr (barrique) bylo vyrobeno 1.100 lahví (0,75 L). Víno zrálo 12 měsíců v nových barikových sudech z francouzského dubu Allier objemu 500 L (střední toastování). Víno má krásnou jiskru, barvu a intenzitu. Ve vůni se rozprostřela jemná vanilka a kouřovinka. Také chuť nabídla vanilku a kořenitý závěr. Dotyk s dubem mi přijde větší, ale časem se projev sudu zmenší. Je to víno na hlubší prozkoumání. Druhý den ráno jsme okoštovali znovu a žasli nad stále nádhernou vůní i chutí, kterou ocení milovníci bílých barikových vín.
V únoru 2011 jsem odhadoval archivační potenciál na rok 2013 až 2014, ale v případě bílého vína typu barrique je to myslím těžké predikovat, kam se víno posune. V případě odrůdy Sauvignon to může být také problém, protože primární aromatika a svěžest postupným nazráváním na lahvi může u této odrůdy odeznít. A tak jsem se rozhodl lahev otevřít dříve.
Při pohledu do naší statistiky zjišťuji, že pouze dvakrát jsem sepsal recenzi na Sauvignon od Plešingrů. Poprvé to byl v roce 2004 výběr z hroznů ročníku 2002 a podruhé v roce 2007 výběr z hroznů ročníku 2003 (hodnocení 7-9-9). V obou případech měly hrozny původ na viniční trati Javorovský Padělek v obci Mistřice. Pro ročník 2008 Plešingrovi hrozny nakoupili od pana Baňaře a v době sklizně měly cukernatost 22,0 °NM. Původ hroznů: viniční trať Horní hory v obci Strážnice.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem rozebral u recenze Frankovka 2008 pozdní sběr (rosé), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má zelenkavé odlesky a střední intenzitu. Vůně je jemná, v nástupu jsou slabé vanilkové tóny, které přechází do rybízového listu a drobného ovoce (angrešt, bílý rybíz). Odstíny kouřovinky zde již nejsou.
Chuť je středně dlouhá a za poslední rok pokročila od vanilkovo-kořenitých tónů mnohem více k odrůdě. Najdete zde ovocité odstíny a pikantní kyselinku, která se projeví zvláště v závěru. Papírově vyšší zbytkový cukr (7,5 g/l) je prakticky nepostřehnutelný a to hlavně díky kyselince (6,8 g/l). Primární aromatika je určitě menší než byla v době lahvování, ale nyní mi přijde, že barik výrazně ztratil svojí sílu. Vliv sudu je mnohem menší než v únoru 2011 a potvrdila se tak předpověď, že nazráváním na lahvi bude vliv bariku slábnout. Dokonce jsem měl pocit, že toastování mohlo být větší a že 12 měsíců v sudu bylo málo :-)
Hodně mne zajímalo, jak bude víno chutnat druhý den a zda bude mít stále stejnou vůni i chuť, jak tomu bylo poprvé v únoru 2011. Vanilka je překvapivě stále poznat, i když je to dnes jednoznačně o odrůdě. K tomuto Sauvignonu jsme podávali grilované vinné klobásky a nemělo to chybu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2008Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: StrážniceViniční trať: Horní horyVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 30/08Evidenční číslo jakosti: 14F1-09/25Rok lahvování: 2010Obsah zbytkového cukru: 7,5 g/lObsah kyselin: 6,8 g/lBezcukerný extrakt: 21,4 g/lCukernatost hroznů: 22,0 °NMDélka zrání v sudu typu barrique: 12 měsíců v nových sudech objemu 500 litrů (Allier)Doporučená archivace: 2013 - 2014Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCVelikost šarže: 1.100 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 220,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2011)