O Víně

02.01.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.01.2012 07:00

André 2009 pozdní sběr (barrique) - Vinné sklepy Roztoky s.r.o.

Do roku 2012 vstupuji recenzí na suché pozdně sběrové André ročníku 2009, které si půl roku poleželo v sudu typu barrique. André je pro mne odrůdou, kterou bohužel stále neumím příslušně ocenit a stojí neprávem na okraji mého zájmu, jak se můžete přesvědčit v následujícím článku.

Suché André 2009 pozdní sběr z řady Barrique Selection jsem kupoval v září 2011 v Albertu v akci za 119,90 Kč. Normální cena se pohybuje kolem 200,- Kč a nebýt zmíněné slevy asi bych se k nákupu nikdy neodhodlal. V roce 2005 jsme zveřejnili z tohoto vinařství pouze jedinou recenzi od Petra na Modrý Portugal 2001 odrůdové jakostní (hodnotil 6-5-4). Já jsem se v minulosti s produkcí tohoto vinařství setkal jen jednou v případě Frankovky 2006 výběr z hroznů z řady Culinary Selection, o které jsem se zmínil v přehledu vín vypitých v prosinci 2010. Poznamenal jsem si u závěrečného hodnocení: Tělo nemá tak dobrou strukturu, jak by výběr z hroznů měl mít. Jde o jednoduchou Frankovku, která mi za 169,- Kč připadá předražená. Tolik malá sonda do historie a nyní již současnost.

Hrozny byly sklizeny 13. října 2009 při cukernatosti 22,8 °NM na viniční trati Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích. V době sklizně byla réva stará osm let a pěstuje se zde na středním vedení na písčito-hlinité půdě. Technologie výroby: macerace v nádržích a promíchávání klasickým ponořováním matolinového klobouku. Vyškolení v nerezových nádržích a skladování v sudech typu barrique 225 litrů po dobu 6 měsíců.

Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u přehledu vín vypitých v prosinci 2010. U této lahve je ale použitý jiný materiál pro etikety, který je hodně podobný reálné korkové drti.

Barva je rubínová, má karmínové odlesky, střední intenzitu a dobrou viskozitu. Vůně je jemná a má zajímavou strukturu. V nástupu jsou tóny třešní, které se postupně přesouvají k peckovinám a vanilce. Buket mi připomíná Zinfandel díky nádherné vůni vyzrálých třešní a chuti s lehce nasládlým a kořenitým ocáskem.

Chuť je středně dlouhá, ale protože třísla mají robustní strukturu zajímavě prodlužují kořenitý dozvuk, ve kterém je stále co objevovat. Dotyk s dubem je dostatečný a vzhledem k robustnímu tělu André stačilo půlroční zrání, které zachovalo přirozené odrůdové vlastnosti a posunulo ho správným směrem. Lahvovou zralost má víno dosáhnout v roce 2014 a je opravdu chyba víno otevřít nyní, protože za tři roky se může nádherně zakulatit. Vinařství toto André doporučuje podávat ke zvěřině a pikantním omáčkám s tmavým masem. Nechal jsem polovinu lahve a po třech dnech zjišťuji, že André je mnohem ovocitější, třísla se nádherně zakulatila a s barikem už to nemělo moc společného. Zajímavý vývoj, i tento poznatek může naznačit, kam se asi víno posune v době lahvové zralosti.

Webové stránky podávají pouze základní informace, ale z vinařství jsem velmi rychlou obdržel odpověď, za což ještě jednou děkuji. Jedná se o velmi zajímavé André, které se Janu Stávkovi (sklepmistr Vinných sklepů Roztoky a propagátor VOC Modré hory) povedlo a zrání v barikovém sudu mu náramně prospělo. Kdo má rád robustní moravská červená vína bude pravděpodobně spokojený. Kdo rád zkoumá vývoj červených vín může během následujících tří až čtyř let pozorovat, kam se víno posune. Podle mne se jedná o výborného kandidáta k archivaci.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Barrique Selection
Odrůda: André
Ročník: 2009
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice
Viniční trať: Nadzahrady
Výrobce: Vinné sklepy Roztoky s.r.o.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 25/09
Evidenční číslo jakosti: 55D1-10/45
Obsah zbytkového cukru: 2,5 g/l
Obsah kyselin: 4,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,8 g/l
Cukernatost moštu: 22,8 °NM
Datum sklizně: 13. října 2009
Stáří vinice: 8 let
Typ půdy: písčito-hlinitá
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: Macerace v nádržích, promíchávání klasickým ponořováním matolinového klobouku. Vyškolení v nerezových nádržích; skladování v sudech 225 litrů.
Délka zrání v barikovém sudu: 6 měsíců
Doporučená archivace: 2014
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 6 - 15 °C
Velikost šarže: 5.500 litrů
Získaná ocenění: Zlatá medaile Festwine 2011, Stříbrná medaile Vinalies internationales Paris 2011, Stříbrná medaile Muvina 2011, Zlatá medaile Slavnosti vína Košice
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 119,90 Kč (akce Albert v září 2011)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3084x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.01.2012 07:44:13