O Víně

06.10.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.10.2011 07:00

Irsai Oliver 2006 kabinet - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Bílé aromatické odrůdy, kam Irsai Oliver bezpochyby patří, je skupina vín, která se nedají pít po celý večer a už při třetí skleničce mohou svojí extraktivností unavovat. To se ale v žádném případě nedá říct o dnešním suchém kabinetním irašaji ročníku 2006.

Odrůda Irsai Oliver má u Vladimíra Tetura své místo jisté a osobně ji řadím vedle Pinotu a Neronetu k trojici vín, která vyhledávám a rád se zde vracím. Připomenu starší recenze od nejmladších ročníků po nejstarší, o kterých jsem již psal: polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet (hodnocení 8-9-9), suchý Irsai Oliver 2002 odrůdové jakostní a velmi vysoko hodnocený (9-10-10) suchý Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní. Každá lahev měla jinou adjustáž, takže si můžete zavzpomínat na starší, již nepoužívané typy etiket. Všechna uvedená vína měla původ ve viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích, která je vystavena především dopolednímu slunci. Zpět k dnešnímu suchému Irsai Oliver 2006 kabinet, který jsem kupoval v únoru 2008 přímo ve vinařství za 137,- Kč.

Lahev typu Top Bordo s potiskem v horní části hrdla má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto přímo k senzorickým vlastnostem.

Barva je citrónově žlutá, má velmi dobrou intenzitu a krásnou jiskru. Na kabinetní víno velmi slušné parametry. Vůně je kouzelná a odrůdová. V nástupu jsou nádherné muškátové tóny, které postupně přechází do vyzrálých hroznů a jemné vanilky.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu a najdete zde krásné vyzrálé hrozny s vanilkou. Víno je stále svěží a na rozdíl od některých starších kabinetních vín mu nechybí tolik potřebná kyselinka. Také obsah alkoholu je na solidní úrovni (11,5 % obj) takže při popíjení se nebudete nudit. Je zde stále co objevovat, chvíli ve vůni a později také v chuti. Víno je na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě v roce 2012. Když si vzpomenu, v jak výborné kondici v roce 2006 byl Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní, možná i déle. Na webových stránkách vinařství je v nabídce e-shopu kabinetní Irsai Oliver ročníku 2009 a 2008. Vinařství víno doporučuje podávat k sladkým dezertům nebo moučníkům. Znovu jsem se přesvědčil, že odrůdu Irsai Oliver Vladimír Tetur umí fantasticky dobře připravit a pro mne stále patří tato odrůda do silné trojky tohoto vinařství.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Irsai Oliver
Ročník: 2006
Jakost: kabinet
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Číslo šarže: 301
Evidenční číslo jakosti: 5D1-07
Alkohol: 11,5 % obj.
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2011-2012
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 137,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2008)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 10 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5434x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.09.2011 11:23:41