O Víně

16.05.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.05.2011 07:00

Muškát moravský 2003 pozdní sběr - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice

Znovu se dostávám k bílé odrůdě, u které vám každý vinař řekne, že se nearchivuje a že mu většinou vyšší cukernatost hroznů nepomůže. Přesto jsem byl neskutečně překvapený z kvality a kondice Muškátu moravského ročníku 2003 od Vladimíra Tetura.

Vinařství Vladimíra Tetura používá k výrobě vín kromě vlastních hroznů i nakupované, což byl případ právě tohoto muškátu. Hrozny nepochází z Velkých Bílovic, ale z bývalé Brněnské vinařské oblasti, vinařská obec Blučina, viniční trať Vyšavy. Když se zpětně dívám do své evidence, byla vína z této bývalé vinařské oblasti nejméně zastoupená a nevzpomínám si na žádné jméno, které by mi zůstalo vryto v paměti. To ale neznamená, že se zde révě vinné nedaří a nemusí zde vznikat zajímavá vína. Polosuchý Muškát moravský 2003 pozdní sběr jsem kupoval za 119,- Kč přímo ve vinařství v srpnu 2005 a neměl jsem žádný záměr pro delší archivaci.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přejdu proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je čistá, citrónově žlutá a má střední intenzitu. Vůně nabízí od prvního okamžiku krásnou směs vyzrálých hroznů, která je podpořena jemnými muškátovými odstíny. Na více jak sedm let starý muškát hodně příjemné zjištění.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu u vůně, vše je ale nádherně sladěné, harmonické a jemné. V dochuti vystoupí tóny zralých hroznů a medové odstíny. Také najdete lehce nasládlý ocásek, který vínu sluší. Druhý den přinesl ještě lepší pocity, hlavně v chuti, kdy již sice nešlo poznat, že jde o Muškát moravský, protože chuť měl nádherný hroznový akcent. Víno mělo krásnou a jemnou chuť vyzrálých hroznů a nemělo prostě chybu!

Analytické hodnoty bohužel nemám, ale odhadoval bych zbytkový cukr na 5 až 6 g/l. Není zde žádná únava a žasnu nad perfektní kondici. Ano, víno je na svém vrcholu, na kterém se podle mne může ještě rok udržet, ale už bych to nedoporučoval. Už po několikáté jsem se přesvědčil o archivačním potenciálu vín Vladimíra Tetura, který dokáže připravit bílá vína i těchto aromatických odrůd (např. Irsai Oliver) a která nejsou příliš vhodná k archivaci. Vždy když se o tom zmíním před některými vinaři, tak si klepou na čelo, že by je nikdy nenapadlo Muškát moravský archivovat. To byl také důvod, proč jsem nekontaktoval Vladimíra Tetura o zaslání analytických hodnot a detaily k technologii výroby :-)

Tento muškát se ale velmi podařil, což dokazují i tři ocenění: Národní salon vín 2002/2003, Zlatá medaile Forum Moravicum 2005 (Velké Pavlovice) a Stříbrná medaile Vinoforum Vinofest Slovakia 2004, byť byly zmíněná ocenění udělena před mnoha lety, kdy mělo víno s velkou pravděpodobností jiné senzorické vlastnosti. Pokud se někdy dostanete u Vladimíra Tetura k této odrůdě a máte ji v oblibě, neváhejte ji vyzkoušet, možná narazíte na zajímavý ročník jako v mém případě.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Brněnská
Vinařská obec: Blučina
Viniční trať: Vyšavy
Výrobce: Vinařství  Tetur Vladimír Velké Bílovice
Číslo šarže: 82
Evidenční číslo jakosti: 8646V/04-7223/19
Alkohol: 12,0 % obj.
Doporučená archivace: 2011
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Získaná ocenění: Národní salon vín 2002/2003, Zlatá medaile Forum Moravicum 2005 (Velké Pavlovice), Stříbrná medaile Vinoforum Vinofest Slovakia 2004
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 119,- Kč (přímo z vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3438x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.09.2011 18:15:45