Ryzlink vlašský 2007 kabinet - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Když jsme letos v únoru absolvovali řízenou degustaci přímo ve vinařství Plešingr, byl tento kabinetní vlašák ročníku 2007 prvním respektive nultým vzorkem. Zaujal mne natolik, že jsem ho druhý den před odjezdem koupil pro samostatnou recenzi.
Jak jsem předeslal v anotaci a předtím v reportu z návštěvy vinařství, Ryzlink vlašský 2007 kabinet mne oslovil více než pozdní sběr ročníku 2008. Hrozny byly sklizeny při cukernatosti 21,0 °NM na viniční trati Staré hory ve Velkých Pavlovicích.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm. Zajímavé, na řízené degustaci byla lahev uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Frankovka 2008 pozdní sběr (rosé), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má šedivé odlesky, střední intenzitu, velmi dobrou viskozitu a čistotu. Vůně nabízí svěží tóny vyzrálých hroznů a jemné medové odstíny.
Ve středně dlouhé chuti najdete krásnou harmonii, lehkost a svěžest. Víno je na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě v roce 2012. Oproti únorové degustaci mi přijde nazrálejší a kulatější. Vysoký obsah alkoholu (13,0 % obj.) velmi dobře zapadl do celku a při popíjení mi vůbec nepřišel. I přes zmíněný obsah alkoholu to je ideální víno pro denní popíjení při slunných jarních dnech a podle mne se bude líbit i těm, kdo raději šáhne na ovocnější růžová vína pro podobné příležitosti.
Je to parádní vlašák, svěží, lehký, ovocitého charakteru a velmi dobře pitelný, který dělá výborné jméno kabinetní jakostní třídě. I když neobsahuje typické minerální tóny, má naopak krásnou ovocitost a harmonii. Za 100,- Kč výborný tip na nákup.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2007Jakost: kabinetZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké PavloviceViniční trať: Staré horyVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 64/07Evidenční číslo jakosti: 47B1-09/13Rok lahvování: 2008Cukernatost hroznů: 21,0 °NMObsah zbytkového cukru: 4,2 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: neuvedenoDoporučená archivace: 2011 - 2013Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 100,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2011)