O Víně

27.01.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.01.2011 07:00

Rulandské modré 2003 výběr z hroznů - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Rulandské modré (a nemusí se vždy jednat o barrique), považuji za ikonu vinařství Vladimíra Tetura. Z dlouhodobého hlediska beru u tohoto vinařství tři odrůdy, kvůli kterým se vždy rád vrátím. Vedle Rulandského modrého se dále jedná o Neronet (ten naopak jen v bariku) a navoněný Irsai Oliver. Jak dnes hodnotím Pinot, který má být podle predikce těsně za svým vrcholem, se dozvíte v dnešní recenzi.

Abych své tvrzení v anotaci výše podložil argumenty, musím připomenout dvě starší recenze na Rulandské modré 2002 výběr z hroznů (barrique) od autora s nickem oa (hodnocení 9-9-9) a ode mne (8-9-10). Dnes otevírám suché Rulandské modré 2003 výběr z hroznů a jsem zvědavý, jestli absence barikového sudu nebyla na škodu.

Vlastní, ale i nakupované hrozny, byly sklizeny 17. října 2003 při cukernatosti 25,5 °NM na viniční trati Haňby v obci Velké Bílovice. Réva stará 18 let se zde pěstuje na středním vedení na hlinito-jílovité půdě. Technologie výroby: vinifikátor a bezoxidační technologie.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přejdu proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je purpurově červená s nahnědlými odlesky a nižší intenzitou. Vůně je poměrně široká. Primární tóny nabízí višně s lehkým dotekem hořké čokolády. Sekundární pak kouřovinku a dřevité odstíny. Později najdete ještě směs zavařeniny.

Chuť je středně dlouhá a harmonická. V dozvuku jsou kořenité odstíny, ale dá se také najít ovoce, především třešně. Zaráží mne hodně nízký obsah zbytkového cukru (0,42 g/l). I když je hodnota kyselinek kolem normálu (6,19 g/l) není to v chuti vůbec poznat. Tento Pinot měl podle mne předpoklady pro zrání v barikovém sudu. Ale teď, po několika letech nazrávání na lahvi si myslím, že při slepé degustaci by bylo obtížné poznat, že nejde o barrique. Archivační potenciál po dnešní zkušenosti vidím do roku 2012. Před podáváním doporučuji dekantaci a temperaci na 18 °C. Víno můžete podávat třeba k roštěnce.

Zajímalo mne, jak bude Pinot chutnat druhý den a lahev s posledním dcl ukládám do lednice. Vůně se překvapivě přiklonila ke kořenito-dřevitým tónům. Očekával jsem více ovoce. V chuti to stejné, opět více koření, třísla jsou výraznější, stejně jako kyselinky. Podle mne se naplňuje předpoklad, že lahvová zralost nastane do dvou let, ale lahev můžete klidně otevřít již teď. Pokud tento Pinot máte ještě v archivu, můžete si gratulovat!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Haňby/Přední hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 101
Evidenční číslo jakosti: 9085V/04-7223/20
Obsah zbytkového cukru: 0,42 g/l
Obsah kyselin: 6,19 g/l
Bezcukerný extrakt: 30,18 g/l
Rok lahvování: 2004
Cukernatost hroznů: 25,5 °NM
Datum sklizně: 17. října 2003
Stáří vinice: 18 let
Typ půdy: hlinito-jílovitá
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie
Doporučená archivace: 2011 - 2012
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Teplota skladování: 16 - 18 °C
Velikost šarže: 4.200 litrů
Ocenění: Bronzová medaile Forum Moravium (Velké Pavlovice), Perla vinic, Grand Prix Austerlitz
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 167,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2006)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 7  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4690x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.01.2011 11:26:04