O Víně

15.07.2010 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.07.2010 07:00

Ryzlink vlašský 2004 pozdní sběr - Mikrosvín Mikulov, a.s.

Ne moc často se naskytne možnost získat nebo dostat darem víno, které je pro obdarovávajícího jasnou jedničkou, favoritem a mnohdy i velkou láskou. Mě se to stalo jednoho dne, tuším roku 2007, kdy jsem při našem společném setkání dostal od MiBiTa lahev Ryzlinku vlašského 2004 pozdní sběr z vinařství Mikrosvín Mikulov. Již tehdy jsem věděl, jakou má pro něj toto víno nevyčíslitelnou a snad i sentimentální hodnotu. Znám to, také nerad přicházím o jedinečná vína. :-) Jsem mu samozřejmě velice vděčný a rád bych se zejména jemu odvděčil touto recenzí na výše jmenované víno, neboť si to jistě zaslouží.

Pokud jste nečetli náhled či anotaci, které vysvětlují původ a "historii" vína hned tak učiňte a budete více v obraze. Dnes je tedy řeč o Ryzlinku vlašském 2004 v pozdním sběru z vinařství Mikrosvín Mikulov. Řekl bych, že v roce 2004 a letech předchozích procházelo vinařství největším rozkvětem a prožívalo dobu největší slávy. Dnes to vidí mnoho milovníků vína jinak a rozpačitě přiznávají, že to již není ono. Snad za to může přechod pod Moravské vinařské závody, snad zvýšení cen a zavedení již tak drahé řady Flower Line, možná odchod Zdeňka Peřiny. No, každý na to má svůj názor. Já zde nebudu uvádět žádný, protože jsem jednak mnoho vín Mikrosu nepil, v poslední době a z nových řad žádné, a jednak bych se rád věnoval právě jen dnešnímu jedinečnému vínu.

Když jsem víno ukládal do archivu, netušil jsem, že v něm spočine tak dlouho. Počítal jsem, že se vypije mnohem dříve, nejpozději však na mé kulaté narozeniny. Nakonec to dopadlo úplně jinak, protože jsem si stále nedodával odvahy víno vyjmout a otevřít, to se vám také určitě již stalo. Říkali jste si mám, nemám, je už vhodná doba, nebo ne? Je víno připraveno a já také? Co když bude špatné a já do něj vkládal takové naděje? Nebo jej otevřu příliš brzy, když ještě může nazrávat a já z něj nebudu mít takový požitek? Podobné a jiné otázky jsem si častokrát kladl, když jsem se zalíbením procházel mou sbírku a pohled spočinul na tomto Ryzlinku. Několikrát jsem se dotázal i MiBiTa, zda to víno ještě vydží, jestli bude v kondici a podobně. Vždy mě uklidnil, že se nemám bát a víno je "dlouhověkké".

Těm, co došli poctivě řádek po řádku až sem, děkuji a gratuluji. Nyní přichází "zlatá chvilka" tohoto lahodného moku. Nedočkaví již určitě z hodnocení zjistili, jak to vše dopadlo, ostatním se to pokusím osvětlit tradičním způsobem :-), jak se na recenzi sluší a patří.

O Ryzlinku vlašském z Mikrosvínu se na našem portále psalo celkem čtyřikrát, jednou i ročníku 2004 z trati Levá klentnická v recenzi Marina zde.Z Goldhameru je to dnes však poprvé.

Z vinařství od pana Šmacha jsem dostal stručnější odpověď zejména ke složení půdy vinice  Goldhamer:
Goldhamer je poloha těsně sousedící se Železnou a Kotelnou, pod kterými leží. Vinice jsou na jižním svahu na úpatí Pálavy s větším sklonem než na trati Železná. Na této trati se nachází černozem pelická a modální. Na propustných opukách, slínovcích a vápnitých svahovitých hlínách réva často trpí nedostatkem vláhy. Půda je zde těžká, s vysokým obsahem vápníku.

O adjustáži tohoto vinařství zde již byly napsány stohy textu. Je to další z věcí, na které si Mikrosvín vždy dal záležet. Ať už se jedná o design, či informovanost spotřebitele, vždy se soudilo, že tyto etikety patří k vysokému nadprůměru našich vinařství. Lahev bordo hnědé sklo byla uzavřena celistvou, velice kvalitní korkovou zátkou délky 45 mm, s potiskem vinařství, jak můžete posoudit na fotografiích pod článkem. Etiketa klasická mikrosácká, dnes již tedy řady "Traditional". Líbí se mi, je vkusná, líbivá, informativní a zcela využitá.

Barva vína po nedočkavém otevření a mučivém, nekonečném odvětrávání je po nalití do skleničky velice čistá, až jiskrná, v tónech asijského zlata, v odlescích až slámových. Perzistence je hutná a na stěnách sklenice tvoří markantní gotické obrazce a mosty.

Konečně nastal okamžik k vínu přiložit nos. Ten je oblažen překvapivě velice svěžími, bohatými a vrstevnatými vůněmi a nuancemi medu, propolisu, herbálními tóny lučního květu a z ovoce limetky. Zde musím vyzdvihnout nádhernou svěžet a lehkost vína, jak ve vůni, tak i v chuti. Přestože jsem se rozhodnul víno otevřít ve dnech neskutečných veder, neustále ochlazovalo naše horká těla a oblažovalo mysl svými svěžími aromaty.

Chuť se také nabízí v podobném duchu bohatosti a svěžesti hodné mladých, jásavých vín. Zde již však s velikou vyzrálostí a rozvážností vzrostlého, zakulaceného a vyzrálého vína. Je mnohovrstevnaté, podmanivé a velice pitelné. Neustále si mě podmaňuje aromaty koření, lipového medu a propilisového  rozkvetlou loukou a jejími bylinkami. Překvapivě velice svěží, až letní víno pro skvělou pohodu a zážitek.

Co jiného dodat, pro Pálavu a Mikrosvín je Ryzlink vlašský vlajkovou lodí, což dokazuje i tento jedinečný zážitek z tohoto vína. Kdo má stále uloženo ve sklepě, může si gratulovat. kdo nemá, může snad jen tiše závidět nebo vyrazit na nákupy a doufat, že víno bude za "rozumnou" cenu ještě k mání.

Děkuji Miloši za poskytnutí takového vinařského zážitku! Kéž by každé víno bylo takové kvality!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Traditional Line
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Vinařská trať: Goldhamer
Výrobce: Mikrosvín Mikulov, a.s.
Alkohol: 14,0 % obj.
Zbytkový cukr: 8,6 g/l
Kyseliny: 7,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,2 g/l
Číslo šarže: 04, vzorek č. 4
Číslo vzorku: 4
Ev.číslo jakosti: 40G1-05
Půda: pelická a modální černozem, opuky, slínovce
Doporučená archivace: dle mého do 2015
Teplota podávání: 9 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: horká voda
Cena: dar, 375,- Kč v roce 2006

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 10 9 10 5

Počet příspěvků v diskuzi: 6  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3780x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.09.2011 10:28:06