O Víně

27.01.2010 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.01.2010 07:00

Kerner 2005 výběr z bobulí - Peřina Zdeněk Mikulov

Vína pana Peřiny asi v oboru netřeba nikomu nijak sáhodlouze představovat. Takže asi je místo popisu hned nasnadě jen otázka: "Bude to vynikající víno, výborné, nebo jen velmi dobré?" Nebudu vás napínat, tento Kerner je, tento Kerner jeéé, anebo raději si to přečtěte sami níže.

Než jsem začal psát tuto recenzi, podíval jsem se do statistik tohoto portálu, jaká že to vínka od pana Peřiny jsou zaneseny do digitální vinomilcké kroniky. Nuže, psali jsme o tomto vinařství celkem šestkrát v samostatných recenzích a určitě nesčetněkrát v jiných reportážích. Díval jsem se také, jestli již náhodou mé dnešní víno tam nemá své čestné místo. Jediný, řekněme nejbližší kolega, o kterém jste mohli číst, byl bobuláček Ryzlink rýnský a dosáhl velmi pěkné hodnocení. Pak jsem si říkal, že bych zde mohl něco napsat o vinařství a přiblížit tak trochu ono TO, co se skrývá za výsledným produktem. Ale tuto myšlenku už měl kolega Lukáš v recenzi Müller-Thurgau 2005 kabinet a mne tak vlastně ušetřil námahu a tuto cestičku prošlapal. No jo, co ale napíšu do úvodu recenze tedy já? Snad třeba to, že by už toho polemizování stačilo a raději bych se vrhl na postřehy při ochutnávce.

Než tak ale učiním, opět dle našich zvyků, se prvně seznámíme s adjustáží. A hned na úvod jedna velmi dobrá zpráva! Bobulový výběr, není nalahvován do menších, obvykle 0,5 L lahví typu futura, ale do poctivé 0,75 L Bordo! Dá se tak vytáhnout na denní světlo i ve větším počtu lidí, řekněme tak do pěti, kdy se dá vhodně zvoleným typem skleniček udělat i dvě kola. Ale to samozřejmě, jen pokud máte lahví celý karton nebo jste v dobrém rozmaru a pro ten den nemáte ještě splněný bobřík dobrého skutu. Protože jak se dále zmíním, byla by velká škoda přijít o každou skleničku, kterou si můžete vychutnat sami. Osobně si dokážu představit svůj výraz, kdy se podělím o svou poslední lahvinku tohoto vína s někým, kdo to kopne do sebe na jeden zátah a zají jednohubkou s čabajkou nebo česnekovou pomazánkou... Jak píšu, raději v úzkém kruhu rodinném nebo kolegou vínomilcem. Na vinětě, zvláště já, oceňuji, že je alespoň klasifikace dle zbytkového cukru, kdy už ne analytika. Design jinak prostý, řekněme nijak bombastický, do oči bijící. A proč také, když zrovna u vín pana Peřiny asi nebude lákavý obal právě to, co prodává a hlavně do poslední lahve vyprodává.

Barva odpovídá nebo přesněji bych napsal, že odstíny ještě předčí charakteristiku zeleno-žluté až slámové. Tady lze vypozorovat i sytější zlaté. Viskozita je velmi vysoká, četné slzení a ochota smáčet jsou patrné na první pohled. Stejně jako po chvilce líná elegance, se kterou se kapky oddělí a vytvoří poctivé mostní pilíře. U vůně jsem se napoprvé zarazil a musel nabrat podruhé. Ale ano, je to tak. Po jednom z rodičů a sice Ryzlinku jsem očekával větší nášup. Potom tedy střední až menší intenzitou jsem notně musel býti zklamán. Lze pěkně identifikovat medové vůně, ovocné - zejména jablíčka, ale také drobet ostřejší, o počínající oxidáze bych tady ale nerad spekuloval. Bohužel se mi buket nepodařilo rozvinout ani během večera se zvyšující se temperací lahve a promíchávání obsahu sklenice se vzduchem. Pokud jsem byl u předchozího vnímání zklamán, tak po nabrání doušku mi bylo vše vynahrazeno i s úrokem, rovnajícímu se již lichvě a ne poctivému výdělku. Mé první řádky na degustočku (pracovně nazvaný blok papíru na poznámky během degustace, tedy degustační bloček, zkráceně degustoček) byly tyto: „parádní, lahoda!" Když jsem se pomalu vzpamatovával z krásného překvapení a začal se na vjem více soustředit, objevil jsem velmi říznou a živou kyselinku. Ovšem ta ale v kombinaci s cukrem - no prostě nádhera, takhle si představuji souzvuk dvou rivalů. Naprosto neunavující, do dalšího popíjení nahánějící. Obvykle si ze sedmičky něco nechám na druhý den, ale tady? Ne, zatne dráp a nepustí, dokud neskapáváte poslední kapky z prázdné lahve a ještě malíčkem nevytřete hrdlo. Tento Kerner je výborně jemný, tělo sice nemá tak mohutnou stavbu, ale to je přesně v souladu s konceptem vína. Je toho moc (0,7 L), neunavuje příval cukrů, je velmi šťavnaté a do toho hladina alkoholu 9,5 % sedne famózně. Jak píšu, vypijete celou lahev a vůbec vám to nepřijde, jako u jiných slaďáků, kdy dáte dvě sklenice a končíte, protože máte jazyk přilepený k patru. Díky srovnání za těch pár let, různých vín s různými hladinami cukru, jsem celkem dobře odhadoval jeho množství v daném víně. Tady bych si to ale vůbec netroufl, jak je krásně zakomponován do celkového vyznění. Těsně před zveřejněním článku jsem od pana Peřiny dostal údaje, tak mohu prozradit, že toho cukříku bylo 92 g/l a také zároveň velmi poděkovat za ochotu!

Tuto partituru psal opravdový odborník a nebýt toho zakolísání při vůni, stálo tu dnes před námi, aspoň tedy pro mne, téměř dokonalé víno, božský nektar. Už tak je to zápis do mé osobní dvorany slávy a jsem nesmírně rád, že si mám ještě možnost (tedy snad budu mít možnost - přírodní katastrofy, zub času, vada vína, konec světa...) tento zážitek někdy zopakovat. Dlouze jsem uvažoval nad nejvyšším hodnocením v rámci chutě, ale víte jak - pořád to v člověku hlodá. Opravdu je to nejlepší? Určitě existuje lepší... A také že ano, měl jsem tu čest, ale bohužel všechny byly zahraniční, zvláště pak francouzské a maďarské botrytické výběry. Ale od těchto vzpomínek se musím oprostit a hodnotit víno se sobě rovnými. Další polemika na stránku textu, která to vlastně jsou. Tak z toho zkusím vybruslit následovně. Jelikož po půl bodech udělit nemohu, tak mé správné hodnocení by bylo: Za vůni 6,5 a za chuť 9,5. Tak tu půlku z vůně stáhnu a k chuti ji přihodím. Tak!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Kerner
Ročník: 2005
Jakost: výběr z bobulí
Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Viniční trať: Zimní vrch
Výrobce: ing. Zdeněk Peřina
Alkohol: 9,5 % obj.
Zbytkový cukr: 92,1 g/l
Obsah Kyselin: 6,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 37,7 g/l
Cukernatost hroznů: 27,8 (ověřeno) 29,0 (skutečnost)
Výsadba révy: 2002
Způsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeň
Typ půdy: černozem s vápenným skeletem, hluboká, záhřevná, s dostatečným množstvím vápna /okolo 10 %/
Technologie výroby: reduktivní, v nerezu
Velikost partie: 700 lahví
Číslo šarže: 6-05
Datum sklizně: 25.10.2005
Doporučená archivace: 2007-2010 (doporučení p.Peřiny) a dle mé lahve bych řekl i ještě rok či dva
Teplota podávání: 7 - 10 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Cena: 310,- Kč 

Omlouvám se za chybějící fotky, ale láhev s korkem se někde zašantročily, než jsem sepsal recenzi. Vše napravím při otevření další lahve!

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 6 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2736x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Anax!en 25.01.2010 22:26:04