O Víně

02.11.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.11.2009 07:00

Sauvignon 2003 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Pokud se domníváte, že ročník 2003 byl k archivaci bílých moravských vín naprosto nevhodný, přečtěte si dnešní recenzi.

Pokud se vám zdá, že jsme již psali o suchém Sauvignonu 2003 pozdní sběr v tradiční znovínské adjustáži, pak máte pravdu. Ano, Petr o tomto pozdním sběru psal před více jak pěti lety a protože jsme v té době ještě detailně vína neznámkovali, musíte si přečíst jeho slovní hodnocení pod uvedeným odkazem. Důvod, proč jsem se po pěti letech rozhodl lahev otevřít a následně sepsat recenzi je prostý - jde o nádherný Sauvignon, který se neuvěřitelně povedl a poněkud vyvrátil zvěsti, že ročník 2003 byl u bílých vín naprosto nevhodný pro archivaci. Že jsem se do delší archivace vůbec pustil má na svědomí upřesněná predikce pana Matuly přímo ze Znovínu, ale nebudu předbíhat.

Hrozny byly sklizeny 13. října 2003 při cukernatosti 21,0 °NM v obci Tvořihráz na svažité viniční trati Na vinici. Výsadba révy proběhla v roce 1995 a pěstuje se zde na hlinito-písčité půdě se slabou štěrkovitou strukturou. Geologický původ: vápenité spraše na písčito-hlinitých zvětralinách Dyjského masivu. Vedení vysoké. Technologie výroby: ruční sklizeň, odzrnění, pneumatický lis, jemné odkalení, čistá kultura kvasinek, nerez tank.

Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že v obci s nádherným názvem Tvořihráz jsou registrováni 4 pěstitelé, kteří využívají 25 ha z celkových 27,6 ha registrovaných vinic (oficiální údaje z roku 2005). Tvořihrázské vinice jsou téměř kompletně osázené (Na vinici 17 ha z 20; Špičák 6,2 ha beze zbytku). Vynikajícím terroirem se zdá být Na vinici, odkud Znovín Znojmo produkuje vína čím dál častěji (Aurelius, Veltlínské zelené, Sauvignon, Chardonnay), a to je dobře. Jak malebné místo to v letním nebo zimním období je dobře charakterizuje několik fotografií Jaroslava Hladíka, které jsem přiložil níže.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Korek je po pěti letech naprosto v pořádku a dává výborné předpoklady k dalšímu nazrávání v lahvi. K adjustáži jsem se již několikrát vyjadřoval ve starších recenzích, přistoupím proto k hodnocení senzorických vlastností.

Barva je zlato-žlutá se zelenkavými odlesky a čistá. V intenzitě podle mne ale zaostává. Vůně je jemná, v nástupu jsou černo-rybízové tóny, které doplňují slabé kopřivové odstíny s lehkým nádechem medu. Postupným popíjením se stávají kopřivové odstíny dominantní. Viskozita je nádherná, víno pomalu stéká a zanechává krásné mosty.

Chuť je středně dlouhá a nádherně šťavnatá, díky pikantní kyselince. Doznívání je velmi příjemné a povzbudí vás k dalšímu doušku. Velmi oceňuji nižší hodnotu alkoholu i nízký zbytkový cukr, kterému podléhá stále více vinařství, u kterých bych to nikdy nečekal. Znovín má naštěstí několik řad svých vín a právě u řady Terroir objemu 0,75 L je již mnoho let pravidlem spíše nízký zbytkový cukr.

Jak jsem zmínil výše, archivace je predikována až do roku 2011. Právě letos se blíží svému vrcholu a měla by se po dobu jednoho až dvou let udržet. Podle mne se Sauvignon posunuje zcela jistě správným směrem, ale zároveň si postesknu, že je to má poslední lahev. Dovedu si představit otevřít ji za rok až rok a půl, kdy nás múže překvapit vymazlený Sauvignon s dobrým tělem, strukturou a harmonií.

Vinařství v době uvedení na trh víno doporučovalo k slavnostní úpravě sladkovodních ryb nebo k lehkým těstovinovým salátům. Myslím, že i dnes po šesti letech je to doporučení správné.

Znovu se divím nad nízkým bezcukerným extraktem a mými velmi dobrými pocity z tohoto vína. V chuti bych skutečně hádal mnohem vyšší hodnotu extraktu. Ještě si myslíte, že bílá vína ročníku 2003 mají mizerný potenciál k dalšímu nazrávání? Jistě, nelze to paušalizovat, ale tento Sauvignon se náramně povedl, okouzlil mne a šestiletá archivace ho posunula do další dimenze.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Tvořihráz
Viniční trať: Na vinici
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 11,9 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 4,2 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,5 g/l
Číslo šarže: 234
Evidenční číslo jakosti: 16795V/04-17223/51
Číslo vzorku: 24
Datum sklizně: 13. října 2003
Cukernatost hroznů: 21,0 °NM
Výsadba odrůdy proběhla v roce: 1995
Typ půdy: hlinito-písčitá, slabě štěrkovitá struktura, geologický původ: vápenité spraše na písčito-hlinitých zvětralinách Dyjského masivu.
Způsob vedení révy: vysoké
Technologie výroby: ruční sklizeň, odzrnění, pneumatický lis, jemné odkalení, čistá kultura kvasinek, nerez tank
Doporučená archivace: 2009-2011
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Rok lahvování: 2004
Velikost šarže: 5.300 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 140,- Kč (zásilková služba Znovínu v dubnu 2004)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 6 7 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2592x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.05.2011 19:18:25