Lemberger 2007 výběr z hroznů - Vinařství Soják Vít, Polešovice
Pod tajemně nazvanou lahví Lemberger 2007 výběr z hroznů - Vinařství Soják Vít, Polešovice se skrývá moravská Frankovka. Jak mi chutnala se dozvíte v uvedené recenzi.
Když jsem se letos začátkem dubna vracel s několika mladými výhonky révy vinné z polešovické šlechtitelské stanice, zastavil jsem se v jedné nenápadné vinotéce v Otrokovicích. Zde jsem zahlédl Lemberger 2007 výběr z hroznů z vinařství Víta Sojáka. Shodou okolností sídlí vinařství také v Polešovicích, odkud jsem se právě vracel. Lemberger je synonym pro Frankovku a vůbec netuším, proč vinařství vybralo pro etiketu tento název, který se používá hlavně v německy mluvících zemích. Za lahev jsem zaplatil 200,- Kč a k jejímu otevření jsem se dostal před pár týdny.
V odborné publikaci se dozvíte, že Lemberger alias Frankovka je velmi stará odrůda, která má podle některých pramenů německý původ. Jiné prameny uvádějí za pravlast Dolní Rakousko, odkud se v 18. století rozšířila dále. Podle názvu L(e)imberger se ji připisuje původ z okolí města Lemberg v Chorvatsku. Málo pravděpodobné je proto tvrzení, že pochází z Alsaska.
Z vinařství mi odpověděli na mé dotazy, takže jsem se dozvěděl, že Frankovku pěstují na 0,5 ha. Vlastní hrozny byly sklizeny 23. října 2007 při cukernatosti 24,0 °NM v Polešovicích na jižním svahu viniční tratě Nové hory. Výsadba révy proběhla na podzim 2003 a pěstuje se zde na jílovité půdě na rýnsko-hesenském vedení (jeden kmen, jeden tažeň, 6-8 oček). Technologie výroby: odstopkování, klasické nakvašení rmutu v kádi s ponořeným kloboukem pod dřevěným roštem. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že navzdory obecnému trendu v Polešovicích statistická čísla mírně rostou. Koncem roku 2007 zde bylo registrováno 93 pěstitelů (o dva roky dříve 88) a z celkových 222 ha výměry tratí bylo ke stejnému datu osázeno 104 ha (o dva roky dříve 100 ha). Asi vůbec nejkvalitnější se jeví Staré a Mladé Novosády a Míšky, ale všechny tratě jsou sklonem a orientací vysoce kvalitní a po právu jim náleží první, nejvyšší kategorie. Snad jen ty nejhořejší partie (Slunečné, Sedlejšky, Šurálky, Staré hory) poněkud přelézají hranici 300 metrů nad mořem.
Webové stránky uvádějí, že rodinné vinařství bylo založeno v roce 1993 a navazuje na tradiční pěstování révy vinné a výroby vína. Sklepy a vinice jsou součástí dědictví rodičů a prarodičů. Filozofie vinařství je vypěstovat co nejkvalitnější hrozen v harmonii s okolní přírodou a z něj pak vyrobit lahodné víno. Vinařství obhospodařuje 4 ha vinic systémem integrované produkce, veškeré práce na keři (jarní řez, zelené práce, sklizeň hroznů) provádí ručně. Vyrobená vína zrají v dřevěných sudech, pak jsou nalahvována a uložena k dalšímu ležení na lahvích. Vinařství Soják pěstuje révu na třech viničních tratích: Míšky, Nové hory a Slunečné. V Nových horách vysázeli Frankovku, Sylvánské zelené a na jaře roku 2004 Rulandské bílé a Ryzlink rýnský. Keře jsou vedeny na dva kamínky, jeden tažeň a čípek. Nové hory se svojí polohou jižního svahu, hlinitojílovitou půdou a nádherným výhledem na Bílé Karpaty a Zlínský kraj patří k nejlepším tratím v Polešovicích. Hrozny jsou sklízeny ve skoro přezrálém stavu, ručně, šetrně, do plastových přepravek. Ve sklepě jsou odstopkovány a vylisovány. Mošt se odkalí a přidá se do něho čistá kultura kvasinek. Proces kvašení se zastavuje podle obsahu cukru. Mladé víno se vyčeří, krášlí, filtruje a dále zraje v dřevěných sudech. Všechny vína se vyrábějí v přívlastkové kvalitě, většinou pozdní sběry a výběry z hroznů. Po nalahvování vína zrají ve Farním sklepě.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž vypadá na první pohled stroze, ale má své kouzlo. Na jednodílné etiketě jsou použité dvě barvy pro pozadí, aby se lépe odlišila plocha pro hlavní a doplňující informace. Oceňuji vedle základní charakteristiky vína také údaje o cukernatosti hroznů a datumu sklizně.
Barva je rubínově červená s nafialovělými odlesky a čistá. Vůně je kořenitá a nabízí směs zvláštních ovocitých odstínů. Na pozadí se objevují lehké kouřové tóny.
Chuť je středně dlouhá, harmonická a s výraznějšími tříslovinami. V doznívání jsou dřevito-kořenité odstíny, které mají původ ve zrání v dřevěných sudech. Potenciál k dalšími nazrávání zde bezesporu je, vinařství uvádí rok 2011.
Druhý den pozoruji, že se vůně rozvinula do zajímavější podoby (kompotové odstíny) a je mnohem přesvědčivější. V chuti jsou stále zajímavé tóny a především ve struktuře se mi jeví mnohem lépe než první den. Predikovat další nazrávání a lahvovou zralost je po této zkušenosti o něco jednodušší, tato Frankovka má dobře našlápnuto. Vinařství doporučuje tuto Frankovku podávat ke kozím sýrům, hermelínu, chilli con carne a grilovaným kachním prsíčkům. Vezmu-li v úvahu velmi dobrou cenu přímo ve vinařství vychází mi výborný poměr mezi cenou a kvalitou. Kdo má rád moravské Frankovky bude určitě spokojený.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Lemberger (Frankovka) Ročník: 2007Jakost: výběr z hroznů Kategorizace: panenská sklizeň Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Slovácká Vinařská obec: Polešovice Viniční trať: Nové hory Výrobce: Vinařství Soják Vít, Polešovice Alkohol: 12,0 % obj. Číslo šarže: 08-07 Evidenční číslo jakosti: 13F1-08 Číslo vzorku: 41 Obsah zbytkového cukru: 2,6 g/l Obsah kyselin: 6,35 g/l Bezcukerný extrakt: 29,0 g/l Cukernatost hroznů: 24,0 °NM Datum sklizně: 23. října 2007 Výsadba révy: podzim 2003 Typ půdy: jílovitá Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské, jeden kmen, jeden tažeň ,6-8 oček Technologie výroby: odstopkování, klasické nakvašení rmutu v kádi s ponořeným kloboukem pod dřevěným roštem Doporučená archivace: 2009 - 2011 Teplota podávání: 16 - 18 °C Teplota skladování: 10 - 15 °C Velikost šarže: 1.500 lahví Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody Cena: 138,- Kč (e-shop vinařství v září 2009)