Cabernet Sauvignon 2007 odrůdové jakostní - Vinařství Hruška Pavel, Blatnice pod Sv. Antonínkem
Ještě před naší dovolenou jsme si přes kamaráda domluvili návštěvu vinařství Pavla Hrušky z Blatnice pod Svatým Antonínkem a to přímo v rodinném sklepě v sousedství domu Hruškových. Jelikož jsme o tomto vinařství na portále ještě nepsali, jsem rád, že mohu uvést první recenzi na pěkný Cabernet Sauvignon 2007 odrůdové jakostní - Vinařství Hruška Pavel, Blatnice pod Sv. Antonínkem. Samozřejmě jsem do archivu pořídil i jiná vína, takže se můžete těšit na další recenze od tohoto perspektivního vinaře.
Nabídku na návštěvu Vinařství Hruška jsem prostě nemohl odmítnout. Hlavní důvod je samozřejmě ten, že vína pana Hrušky jsem jednak nepil a také jsem nikdy nebyl v jakémkoli blatnickém sklípku. Pan Hruška je svérázný vinař ve středním věku, hospodařící na sedmi hektarech vlastních vinic, který si nenechá vše líbit, ale rád si vyslechne kritiku jeho vín a rád si o víně také povídá. Ochutnali jsme mnoho vín. Některá mě zaujala více, jiná méně, ale to je otázkou subjektivity. Jedno z vín, které mě upoutalo, byl Cabernet Sauvignon 2007 odrůdové jakostní, na který dnes čtete tuto recenzi. Nebudu déle zdržovat suchými fakty a pustím se dohodnocení.
O trati se ze záznamů p.j. dovídám: Blatnice se svými 269 ha osázených ploch (z celkové výměry tratí téměř 404 ha) a 383 registrovanými pěstiteli (čísla z konce roku 2007 - obě mírně za dva roky poklesly) patří mezi největší vinařské obce. Všechny tratě byly zařazeny do první kategorie - a to jistě zcela oprávněně. Sice Floriánky, Antonínek a horní část Dílců už lehce překračují hranici 300 metrů nad mořem, při slušné svažitosti a perfektní orientaci ke slunci (převážně JZ) toto nebude problém.
V trati Floriánky je půda kamenitá, vápenitá, těžká a slínovitá. Cabernet Sauvignon pan Hruška pěstuje na výměře 0,75 ha. Ohledně pěstování této odrůdy mi prozradil, že zkušenosti jsou spíše rozpačité, zato s výsledným produktem je velmi spokojený.
Adjustáž bordo lahve hnědého skla je provedena vcelku jednoduše a střízlivě. Etiketě dominuje kresba Kapličky na hoře Sv. Antonína, symbol Blatnice , jejímž autorem je sám Pavel Hruška osobně. Hezký počin a dobrý nápad, ztvárnit vlastní práci na vinětě. Vzhled trochu sráží barevnost papíru a malý font písma. Na údaje se musím z blízka soustředit. Zde bych zapracoval na zlepšení. Analytické hodnoty chybí, ale ty se dají pohodlně dohledat na stránkách vinařství (bohužel pouze některá vína) nebo po dotazu přímo u vinaře. Lahev uzavírá korková zátka typu plátek-drť-plátek s potiskem vinařství.
Víno jiskrné, sytě rubínové, v okrajích až cihlové barvy, vytváří na stěně skleničky mohutné, dlouhotrvající glycerolové mosty.
Vůně je velmi výrazná a slibná i s odstupem nosu od skleničky. Rozeznávám černé peckové ovoce, zřejmě višně v čokoládě, dále ostružiny, švestková povidla, dřevité tóny. V pozadí lahodí mému nosu mátové aroma. Harmonii narušuje jemná, přesto rozpoznatelná stopa těkavých fenolů a alkoholu.
V chuti je víno v nástupu robustního a pevného těla, které však rychle odeznívá. V ústech se rozlévají opět švestková povidla, která však silně narušuje pomalu nastupující taninové a svíravé chutě s dozvukem zeleného pepře. Zelený pepř se v červených vínech vyskytuje v chladnějších oblastech pěstování révy Cabernetu. U drsnějších taninů odhaduji silnější výlisnost s narušením peciček nebo delší maceraci málo vyzrálé suroviny. Protože hodnocení nedovoluje půlené hodnocení, dávám zde 6,5. Stále věřím v archivační schopnosti vína. Vliv může mít také poměrně mladá vinice.
Víno je to určitě dobré, doporučuji však v kombinaci s různými hutnějšími, i pikantnějšími pokrmy. Nejvíce jej sráží krátké tělo a výskyt drsnějších taninů, které narušují výborný nástup mnohoslibné vůně. Doporučení archivace nechám na vinaři. Osobně si myslím, že víno ležením více zjemní, utrpí však již tak tenké tělo vína, které může způsobit fádnost a planost. Myslím však, že archivaci tak 2 roky vyzkouším. Cena vína je odpovídající, internetové stránky hezké a funkční, ovšem zmiňují se pouze o části produkce vinařství. Vinařství ochotně komunikuje, jak na telefonu, tak i po dotazu na e-mail, což u nás není stále pravidlem.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Cabernet Sauvignon Ročník: 2007 Jakost: odrůdové jakostní Zatřídění podle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Slovácká Vinařská obec: Blatnice pod Sv. Antonínkem Viniční trať: Floriánky Vlastní nebo nakupované hrozny: vlastní Výrobce: Vinařství Pavel Hruška, Blatnice pod Sv.Antonínkem Číslo šarže: 0718 Alkohol: 12,5 % obj. Zbytkový cukr: 2,3 g/l Kyseliny: 5,0 g/l Bezcukerný extrakt: 26,10 g/l Datum sklizně: 25. října 2007 Cukernatost moštu: 19 ºNM Způsob vedení révy: střední Technologie výroby: kvašení, uzavřené zkrápění, jablečno-mléčná fermentace Výsadba révy vinné z roku: 2003 Velikost šarže: 2.600 litrů Teplota skladování: 6 - 15 ºC Teplota podávání: 16-18 ºC Doporučená archivace dle vinařství: 2015 Doporučené pokrmy: červená masa, zvěřina Cena: 90,- Kč (ve vinařství, srpen 2009)