Neuburské 1999 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Jak hodnotím po deseti letech Neuburské 1999 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice se dozvíte v uvedené recenzi.
Lahev Neuburského 1999 pozdní sběr z řady Vinselekt Selected Wine jsem poněkud zapomněl uloženou v archivu. I přesto jsem tajně doufal a očekával, že když se najburk připraví na delší nazrávání a nechá správně uležet, můžeme se dočkat moc zajímavých výsledků. Protože jsem obdržel z vinařství detailní informace i k tak starému ročníku, můžeme si o něm povědět něco více.
Hrozny byly sklizeny 5. října 1999 při cukernatosti 22,4 °NM v Čejči na viniční trati Ždánské. Réva v době sklizně měla šestnáct let a pěstuje se zde na středně těžké půdě (převážně na spraších) na rýnsko-hesenském vedení. Technologie výroby: hrozny byly zpracovány technologií řízeného kvašení. Z encyklopedie viničních tratí p.j. se dozvíte, že v této obci začalo slučování tratí dříve než u většiny ostatních - už v novele Vyhlášky 298/2000 byly tratě sloučené. V Čejči se do konce roku 2007 registrovalo 185 pěstitelů, osázená plocha ke stejnému datu činila 63,7 ha. Celková výměra viničních tratí je 151 ha.
Lahev typu Bordo s reliéfem vinařství na hrdle má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem a logem vinařství. Korek nijak zásadně neutrpěl několikaletou archivací, což je určitě dobrá zprava. Adjustáž řady Vinselekt Selected Wine řadím k těm průměrným z pohledu designu, ale moc chválím z pohledu informací, byť zde nejsou analytické údaje.
Barva je zlato-žlutá, má krásnou jiskru a perfektní intenzitu. Odpovídá ročníku i přívlastku. Vůně má všechny znaly lahvově zralého vína. Vedle stařinky hrají prim medové odstíny, které doprovází jemné tóny zelených jablek.
Co načala vůně, v tom pokračuje chuť, která je středně dlouhá s krásným dozníváním. Nicméně víno je již za svým vrcholem a uvadá. Kdo preferuje nazrálost s velmi dobrou harmonií bude nadšený. Kdo naopak vyhledává ovocitost a svěžest není tento najburk tím pravým ořechovým. Vinařství toto víno doporučuje podávat k holandským sýrům s lososem nebo uzeným sýrům se šunkou a krůtím masem. Ideální je také k úpravám drůbeže a ryb na grilu.
Jak jsem již uvedl výše, dnešní Neuburské je už dávno za svým vrcholem a nelze mu proto dát jiné než průměrné známky (výjimku dělá jen hodnocení za barvu). Na druhou stranu oceňuji ochotu poskytnout detailní informace i po tolika letech.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Vinselekt Selected WineOdrůda: NeuburskéRočník: 1999Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MutěnickáVinařská obec: ČejčViniční trať: ŽdánskéVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceAlkohol: 12,25 % obj.Číslo šarže: 2001-226-99/AEvidenční číslo jakosti: 405V/00-2230/48Číslo vzorku: 29Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 19,6 g/lCukernatost moštu: 22,4 °NMDatum sklizně: 5. října 1999Stáří révy: 16 letZpůsob vedení révy: rýnsko-hesenskéTyp půdy: středně těžká, převážně na sprašíchTechnologie výroby: Hrozny zpracovány technologií řízeného kvašení.Teplota podávání: 11 - 13 °CTeplota skladování: 6 - 13 ºCDoporučená archivace: ihned otevřítZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 199,90 Kč (v dubnu 2003)