Muškát Ottonel 2007 zemské - Vinařství rodiny Košuličovy, Hustopeče
Nedávno jsem zde pěl chválu na Muškát Ottonel z Vinařství V&M Zborovský. Velmi podobně se mi jevil Muškát Ottonel 2007 zemské - Vinařství rodiny Košuličovy, Hustopeče, který mne potěšil odrůdovostí a příjemnou aromatičností.
Jak jsem již zmínil v dnešní aktualitě, nedávno jsem se rozplýval nad Muškátem Ottonel 2007 pozdní sběr z velkopavlovického Vinařství V&M Zborovský. Zda se dnešní Muškát Ottonel 2007 zemské z Vinařství rodiny Košuličovy, které prostřednictvím našeho portálu již znáte, bude rovnat výše zmíněnému, níže vysvětlím.
Hrozny byly sklizeny na viniční trati Novosády ve vinařské obci Brumovice 15. září 2007 při cukernatosti 20,0 °NM. Výsadba révy proběhla v roce 1985 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení. Určitě neuškodí připojit malou, ale překvapivou poznámku přímo od Pavla Košuliče z vinařství, který mi k této odrůdě napsal: Muškát Ottonel považuji především za odrůdu pro přímý konzum tj. stolní hrozen popř. odrůdu vhodnou pro zpracování na burčák. Víno z této odrůdy je sice velmi aromatické, ale chuťově málo výrazné a skoro bych řekl až prázdné. Na druhé straně si ale myslím, že svoje konzumenty si najde.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Cuvée Šilinky 2007 zemské.
Barva má světlejší zeleno-žlutý odstín a krásnou jiskru. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu je omamná muškátová vůně, kterou doplňují tóny vyzrálých hroznů a limetek.
Také chuť pokračuje v nastoleném trendu. V dozvuku je zvláštní hořčinka a také kyselinka, která vytváří šťavnatý závěr. Na patře se v dozvuku rozprostře chuť vyzrálých hroznů a muškátu. Je vidět, že i když podle cukernatostí hroznů jde o kabinetní víno, tento přívlastek by mu slušel a větší vyzrálost hroznů mu rozhodně neublížila. Vinařství doporučuje lahev otevřít do konce roku 2009, aby se zachovala aromatičnost a přirozenost, která je pro odrůdu typická. Tento velmi zajímavý Muškát Ottonel můžete podávat k dezertům a sladkým jídlům obecně. Kdo si libuje v extraktivních kabinetních vínech, vřele doporučuji navštívit toto vinařství. V úvodu zmíněný muškát z Vinařství V&M Zborovský se může dnešnímu rovnat a potvrzují to i naprosto stejné známky za senzoriku.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Muškát Ottonel Ročník: 2007 Jakost: zemské Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Velkopavlovická Vinařská obec: Brumovice Viniční trať: Novosády Výrobce: Vinařství rodiny Košuličovy, Hustopeče Číslo šarže: 9/07 Alkohol: 12,0 % obj. Obsah zbytkového cukru: cca 1,0 g/l Obsah kyselin: neuvedeno Bezcukerný extrakt: neuvedeno Datum sklizně: 15. září 2007 Cukernatost hroznů: 20,0 °NM Výsadba révy vinné proběhla v roce: cca 1985 Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské Typ půdy: černozem Technologie výroby: řízené kvašení Rok lahvování: 2008 Doporučená archivace: 2009 Teplota skladování: 10 - 16 °C Teplota podávání: 8 - 12 °C Velikost šarže: 300 lahví objemu 0,7 L Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody Cena: 75,- Kč (přímo z vinařství v září 2008)