O Víně

20.04.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.04.2009 00:00

Rulandské šedé 2003 výběr z hroznů - Vinařství Beneš Jaroslav, Hrušky

Od mé první recenze na Rulandské šedé 2001 pozdní sběr z vinařství Jaroslava Beneše, uplynulo již pět let. Teprve druhým vínem, které dnes otevírám, je znovu Rulandské šedé ročníku 2003 a vyššího přívlastku výběr z hroznů, které jsem kupoval přímo ve vinařství v srpnu 2004.

Vlastní hrozny byly sklizeny na viniční trati Hastrmany v obci Hrušky 30. září 2003 při cukernatosti 24,9 °NM. Réva zde byla vysázena v roce 1995, kde se pěstuje na hlinito-jílovité půdě (jeden kmínek a jeden tažeň, 8 oček). Technologie výroby: odzrněno, do 2 hodin lisováno, zakvašeno kvasinkami, teplota při kvasu okolo 19 °C, přichlazováno, kvašeno v nerezu, zrálo v sudu.

Lahev typu To Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž od ročníku 2003 prošla menším faceliftem a líbí se mi. Neoplývá žádnými grafickými výstřelky a je podle mne "čistá". Jsou zde všechny povinné údaje, další informace mi ochotně Roman Beneš (syn Jaroslava Beneše) poslal mailem.

Barva je zlato-žlutá, čistá, má narůžovělé odlesky a zlatou jiskru. Odstín a intenzita odpovídá ročníku, jakosti i odrůdě. Vůně je uzavřená a dává si na čas, než poodkryje své kouzlo. Po rozdýchání se objevuje zajímavá směs medových odstínů a vyzrálých hroznů. Obvyklá vůně sušené pomerančové kůry či grepů se nekoná, což ale neznamená žádnou chybu.

Ve středně dlouhé chuti jsou zřetelné tóny hroznů a zvláštní kořenitost v závěru, která má pravděpodobně původ v dubovém sudu. V dozvuku se projevuje vysoký obsah alkoholu (14,3 % obj.), který poněkud kazí velmi dobrý dojem z této rulandy. Kvituji nádhernou suchost a výborný extrakt, který ukazuje na velmi dobrou a vyzrálou surovinu. Víno je na svém vrcholu, přesně jaké jsou predikce vinařství (2008 až 2010) a podle mne na něm vydrží minimálně rok. Vinařství toto víno doporučuje k zeleninovým salátům s dresinkem, jemným úpravám telecího masa na víně a zrajícím sýrům hermadur nebo blaťácké zlato.

Druhý den dopíjím lahev a obdivuji nádhernou jemnost a medové tóny, které se prolínají v chuti. Je vidět, že tato rulanda vyžaduje dostatečný čas na rozdýchání, aby ukázala, co v ní je. Je to zajímavé víno, které nabízí výborný poměr kvalita/cena a vřele doporučuji toto vinařství navštívit, stejně jako vína osobně vyzkoušet.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské šedé
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Hrušky
Viniční trať: Hastrmany
Výrobce: Vinařství Beneš Jaroslav, Hrušky
Alkohol: 14,3 % obj.
Číslo šarže: 35
Evidenční číslo jakosti: 4230V/04-7223/6
Číslo vzorku: 17
Cukernatost hroznů: 24,9 °NM
Datum sklizně: 30. září 2003
Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/l
Obsah kyselin: 5,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,5 g/l
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1995
Způsob vedení révy: jeden kmínek, jeden tažeň 8 oček
Typ půdy: hlinito-jílovitá
Technologie výroby: Odzrněno, do 2 hodin lisováno, zakvašeno kvasinkami, teplota při kvasu okolo 19 °C, přichlazováno, kvašeno v nerezu, zrálo v sudu.
Rok lahvování: 2004
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Doporučená archivace: 2008 - 2010
Velikost šarže: 500 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 110,- Kč (přímo u výrobce v srpnu 2004)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 7 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2356x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 08.07.2009 18:58:38