Sauvignon 2006 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.
Pod obchodní název Genus Regis zařazuje Znovín jen polosladká a polosuchá vína. Abych řekl pravdu, smysl této řady moc nechápu a to ani ne tak z důvodu zbytkového cukru, jako z důvodu dublování s řadou Terroir, ale budiž. Do této kolekce patří i polosuchý Sauvignon 2006 výběr z hroznů, který se ale adjustáži zcela vymyká této řadě. Nádherná pistole z mléčného skla používá zajímavý fígl s etiketou, která vlastně ani etiketou není. Ale znáte to, někdy je důležitější obsah lahve než obal, ale nebudu předbíhat. Více se k adjustáži vrátím u příslušného odstavce níže.Nakupované hrozny pocházejí z viniční tratě Vinná hora v obci Vrbovec. Sklizeň proběhla 19. října 2006 při cukernatosti 25,0 °ČNM. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje na vysokém vedení na hlinito-písčité půdě s mírně štěrkovitou strukturou (10 % skeletu). Jedná se o štěrkopískové terasy s mělkou spraší a hlinitými sedimenty Karpatské předhlubně. Technologie výroby: ruční sklizeň hroznů, odzrnění, kvašení v nerezu, přichlazováno, čistá kultura kvasinek, neodbouráno, vymraženo.Lahev typu pistole má objem 0,75 l (mléčné sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Modifikovaná adjustáž řady Genus Regis používá místo klasické etikety velmi zajímavý "průhled" na znojemskou radniční věž. Pokud máte lahev přesně v ose pohledu můžete vidět radniční věž. Pokud otáčíte osu lahve, postupně vidíte pouze čirý rámeček ve skle, jak můžete vidět dole na druhé fotografii. Moc povedený nápad a k tomu ještě vkusné! Panu Matulovi ze Znovínu jsem v této souvislosti položil ještě jednu otázku.Kdo je autorem této velmi povedené adjustáže?Etiketa je společným dílem Znovínu a reklamní agentury Bravissimo, která sídlí ve Znojmě a dělá nám veškeré tiskové materiály a etikety na ročníková a přívlastková vína.Barva má slabší intenzitu, zlato-žlutý odstín a čistou jiskru. Víno působí olejovitým dojmem a po zakroužení zanechává za sebou krásné mosty. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu jsou příjemné angreštovo-broskvové tóny, které doplňuje vůně vyzrálých hroznů a medové odstíny. Avizovaná vůně kopřiv se naštěstí nedostavuje. Při podrobném zkoumání nacházím další paletu ovocitých odstínů (banán, žlutý meloun) a rozkvetlý černý bez. Nemohu hodnotit jinak, než maximální známkou z důvodu vrstevnatosti a extraktivnosti, která podle mne k této odrůdě patří.Ve středně dlouhé chuti se prolínají angreštovo-broskvové tóny. V závěru vystoupí zvláštní mineralita, kořenitost a nasládlý ocásek. Vše je krásně uhlazené a harmonické. Vysoký obsah alkoholu (13,5 % obj.) není vůbec poznat, takže víno velmi rychle mizí z lahve...Víno se začíná blížit ke svému vrcholu a jeho otevření doporučuji do konce roku 2010, byť vinařství uvádí rok 2013. Možná se ale mýlím, třeba Sauvignon vyzraje do nádherných tónů, byť na úkor ovocitosti. Při podávání dodržujte teplotu kolem 10 °C, kdy se mi chuť i vůně jevila nejzajímavější. Vinařství doporučuje víno podávat ke kuřecímu masu a sladkovodním rybám.Tak dnes to byl mimořádně povedený a atraktivní Sauvignon, kterému vyšší zbytkový cukr neublížil. Má jen jednu, vlastně dvě menší chyby. Slabší barvu (alespoň v době degustace v únoru 2009) a etiketu, kterou nejde separovat do naší sbírky :-) I tak je to moc dobré víno, které vřele doporučuji všem milovníkům této odrůdy. I když se prodává za poměrně vysokou cenu (229,- Kč), rozhodně nelituji a s radostí si toto víno znovu dopřeji. Také jsem zvědavý, zda v této zajímavé řadě bude Znovín v budoucnu pokračovat.Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Genus RegisOdrůda: SauvignonRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: VrbovecViniční trať: Vinná horaVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Alkohol: 13,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 11,2 g/lObsah kyselin: 5,7 g/lBezcukerný extrakt: 21,5 g/lČíslo šarže: 6076Evidenční číslo jakosti: 25D1-07/30Doporučená archivace: 2010-2013Cukernatost moštu: 25,0 °NMDatum sklizně: 19. října 2006Výsadba odrůdy proběhla v roce: 1994Typ půdy: Hlinito-písčitá, mírně štěrkovitá, 10 % skeletu. Geologický původ - štěrkopísková terasa s mělkou spraší, hlinité sedimenty Karpatské předhlubně.Způsob vedení révy: vysokéTechnologie výroby: ruční sklizeň hroznů, odzrnění, kvašení v nerezu, přichlazováno, čistá kultura kvasinek, neodbouráno, vymraženoVelikost šarže: 8600 litrůTeplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 6 - 13 °CDoporučená archivace: 2009 - 2013Rok lahvování: 2007Způsob odlepení etikety: neexistuje - etiketa je vyleptána do sklaCena: 229,- Kč (Globus v dubnu 2008