O Víně

19.01.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.01.2009 00:00

Rulandské modré 2002 výběr z hroznů (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Na Rulandské modré 2002 výběr z hroznů (barrique) se zde již několikrát pěla chvála. Naposledy, pokud si dobře vzpomínám, to byl Ondra v recenzi zde. Od té doby uplynuly bezmála dva roky. Připomínat, že tento pinot za několik let posbíral spoustu ocenění na různých soutěžích by bylo nošením dříví do lesa. Při pohledu do svých skladových zásob jsem nabyl dojmu, že tento pinot by se měl již otevřít a potvrzovala to také predikce přímo z vinařství. No uvidíme, zda je potenciál vína takový, jak ho na svou pouť vinař připravil nebo zda má našlápnuto k dalšímu nazrávání. Vladimír Tetur velmi obsáhle popisuje vše kolem tohoto vína ve výše zmíněné recenzi, takže se nebudu opakovat. Připojím dnes mé subjektivní dojmy, jak to dnes s odstupem vidím já.

Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 14. října 2002 ve Velkých Bílovicích na viniční trati Haňby, dnes Přední hora. Osmnáctiletá réva se zde pěstuje na hlinito-jílovité půdě na středním vedení. Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie, školení v sudu barrique po dobu 10 až 12 měsíců v sudu typu Alier, výrobce Nadalie, Seguin Moreau a Francois Freres.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, např. u Irsai Oliver 2005 kabinet.

Barva má slabší intenzitu, je granátově červená s nahnědlým meniskem po obvodu a rubínovými záblesky. Po zakroužení ve skleničce pozoruji nádherné mosty, které stákají pomalu dolů. Vůně je kouzelná. Primární tóny připomínají směs kompotového ovoce, sekundární pak višně v griotce a slabou kouřovinku. Až po dlouhém rozdýchání objevuji velmi slabé odstíny vanilky a vůni přezralých třešní.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, sametově jemná s krásně vyzrálými tóny. Je zde směs ovocitých odstínů (třešně) a dále jemná čokoláda. Vše završí zvláštní kořenitost v závěru. Víno je podle mne už nějakou dobu na svém vrcholu a začíná se pomalu dostávat pod kopec, takže s jeho otevřením bych si rozhodně pospíšil. Záleží ovšem, v jakým podmínkách jste lahev skladovali. Vliv barikového sudu po dobu 10 až 12 měsíců se výrazně zjemnil, v chuti se více projevují ovocito-kořenité vlastnosti. Oceňuji citlivé použití délky zrání i typ barikového sudu. Druhý a třetí den se ještě více rozvinuly ovocité tóny a sametová jemnost.

Vinařství tento báječný pinot doporučuje k pečenému bažantu a k sýrům s ušlechtilou plísní. Před podáváním víno dekantujte nebo nechejte lahev dostatečně dlouho rozdýchat při správné temperaci. Teplotu podávání doporučuji kolem 18 °C. Chválím výbornou cenu v srpnu 2005 přímo ve vinařství. Těžko dnes hodnotit dostupnost, ale dobrou zprávou je, že Vladimír Tetur má s touto odrůdou velmi dobré výsledky, takže řada vínomilců si přijde každý rok na své. Posílám pozdrav do vinařství a těším se na další zajímavá vína.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2002
Jakost: výběr z hroznů
kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Haňby/Přední hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,7 % obj.
Číslo šarže: 36
Evidenční číslo jakosti: 30218V/03-7023
Číslo vzorku: 88
Obsah zbytkového cukru: 2,98 g/l
Obsah kyselin: 4,17 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,82 g/l
Rok lahvování: 2003
Cukernatost moštu: 24,5 °NM
Datum sklizně: 14. října 2002
Stáří vinice: 18 let
Typ půdy: hlinito-jílovitá
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie, školení v sudu barrique
Typ sudu a jméno výrobce: typ ALLIER, výrobce NADALIE, SEGUIN MOREAU, FRANCOIS FRERES
Doporučená archivace: 2008 - 2009
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Teplota skladování: 16 - 18 °C
Velikost šarže: 3.400 litrů
Ocenění: Národní salon vín České republiky 2005/2006, Stříbrná medaile Valtické vinné trhy, Stříbrná medaile Muvina Prešov, Stříbrná medaile Vinoforum, Stříbrná medaile Forum Moravium
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 190,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 10 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1990x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.07.2009 12:54:27