O Víně

25.08.2004 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.08.2004 00:00

Sauvignon archivní - Agroind Vipava, Slovinsko

Tuto láhev Sauvignonu chladím doma už přes rok a dnes na ni přišla řada.

Je to krásná vysoká a elegantně vyhlížející láhev Breganze 370, tedy 370 mm vysoká. Je zabalená do celofánu a lýkem je přivázaná viněta. Ta je vyrobena z velmi silného voskovaného papíru, oboustranně potištěna a ručně jsou na ni dopisovány měnící se údaje - viz fotky pod článkem. Protože v průběhu několika dní si dopřáváme rovnou dvě lahve tohoto 12 let starého vína tak vidím, že voskové viněty / visačky, aby zvýšily dojem ležení v archivu, jsou i opalovány a to ručně. Každé opálení je totiž jiné. Na mě připadly lahve č. 5573 a č. 5683. Na lýku je ještě provlečena malá visačka, udávající ročník 1992.

Lýko je k lahvi připevněno červeným pečetním voskem, do něž je vtlačen znak výrobce. Celkově působí láhev majestátně, ale my se jí nebojíme a už tahám korek ven.

Je samozřejmě z plné korkové hmoty, délky 42 mm s potiskem loga výrobce. Od vína je trošku nahnilý, nebo zkrátka narušený, ale bohudíky se to v chuti sauvignonu nijak neprojevilo.
Jak je vidět na fotce, špuntík se nám ze strany k vínu trošku drolil, ale po delikátní operaci se ho zbavujeme, víno je čisté a připraveno vydat svědectví o úrodě roku 1992...

Sauvignon má nádhernou sytě zlatou barvu, je čirá a s posunem do zelenkava. Už při přivonění ke korku citím typickou sladce nakyslou vůni, která se pak při přivonění k vínu ve skleničce krásně rozvíjí. Tady jde hezky poznat, proč se u sauvignonů hovořívá o kopřivách. Pamatuji se, jak jsem za mlada sbírával a sušil, státní podnik Léčivé rostliny je vykupoval za 3,- Kčs za nasušené kilo :-)

Víno je neskutečně krásně vyzrálé, ve vůni silně zralé broskve, nejsilněji snad MED. Podle mě je to typický zralý, uleželý a krásný sauvignon - díky osudu za něj!

Hraju si tu obvyklou hru: přikrývám hrdlo skleničky, zamíchám s ní a pak plným se nosem kochám tou krásnou koncentrovanou vůní. Med převládá i v chuti, víno je plné, vyvážené a s krásným dozvukem ve všech dutinách hlavy po polknutí, zvláště když pak vydechnete nosem (ten vzduch) :-)

Kyselinky jsou plné chuti dobrým společníkem a se vším ostatním, co ve víně je vytváří broskvově medovou plnost výborného vína. Lehce vyšší teplota podávání (12° - 14° C), než u mladších vín je zde plně na místě, protože víno již dávno není tvrdé a více než 10-leté ležení v lahvi mu náramně prospělo.

Druhý den dopíjím zbytek a zdá se mi, že nad medem převládá bortritická příchuť, známá z tokajských vín, nebo podobně chuťový dojem, objevující se u vín archivních. Překvapuje mě, že cítím dokonce vůni celkem čerstvého pečiva!
No, bylo to moc prima.

Odrůda: Sauvignon
Ročník: 1992
Jakost: vrhunsko=špičkové, archivní víno
Cukernatost: suché
Země původu: Slovinsko
Vinařská oblast: Vipavská dolina
Vinařská obec: Vipava
Číslo šarže: 30
Alkohol: 12,3 % obj.
Lahvováno: 1993 - usuzuji tak podle registračního čísla
Teplota podávání 12°C - 14° C
Výrobce: Agroind Vipava 1894, Vipava, Slovinsko
Cena: to kdybych věděl... :-( - víno lze koupit v obchodech Kompas na slovinských hranicích

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2142x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 01.01.2010 19:52:46