Neuburské 2004 pozdní sběr - Vinařství Lahofer Dobšice
Nedávno jsme zveřejnily dvě reportáže (Degustace Vinařství Lahofer a.s. ve vinotéce Za divadlem ve Žďáře nad Sázavou a Jarní ochutnávka Vinařství Lahofer, a.s.), ve kterých zaznělo hodně pozitivních postřehů na Vinařství Lahofer. Možná si ještě vzpomínáte na recenzi Neuburské 2004 pozdní sběr (číslo šarže 04/B12) od p.j., kterou jsme zveřejnili před dvěmi roky. Jeho známky (7-7-4) nebyly příliš vysoké a hodnocení za chuť dopadlo velmi mizerně. Dnes se znovu podívám na Neuburské 2004 pozdní sběr z Vinařství Lahofer. Ještě připomenu, že toto vinařství se nedávno jmenovalo První znojemská vinařská a.s.
Hned v úvodu musím upozornit na jeden malý rozdíl, kterým je číslo šarže. Možná si řeknete, že tato pitomost nemůže ovlivnit výslednou kvalitu vína, ale musím potvrdit, že v tomto případě je rozdíl markantní. Moje lahev má číslo šarže 04/A5 a víno mi kupoval Anax!en před třemi lety přímo na degustaci v Ostravě. V jeho reportáži se dočtete:Opět sytější slámová, tentokráte ale s více zelenými odlesky. Ve vůni vás ovanou unikající tóny citrusových plodů, manga a medově vyzrálých hroznů. V chuti velmi extraktivní, plné, příjemné s pikantní kyselinou, která nemusí dvakrát popohánět sliny do úst. Odchod je korunován kořenitým závěrem a vlašským oříškem. Taktéž panenský sběr.
Z velmi kvalitního webu vinařství přebírám informace o viniční trati U Hájku, která leží východně od Znojma v katastru obce Dobšice.Název je odvozen od názvu lesoparku ležícím v těsném sousedství viniční tratě. Součástí viniční tratě U Hájku je i část dříve nazývána Zimolovo, která údajně dostala tento název podle jména člověka, který žil ve strážním domku u železniční trati probíhající pod vinicí. Při rajonizaci viničních tratí na Znojemsku, byla tato trať sloučena s tratí U Hájku. Východně od viniční trati se rozprostírá postorogenní pánev jako součást Západních Karpat. Brněnský masív většinou tvoří hlubinné magmatické horniny prvohorního stáří, především granitoidy, které se nacházejí také v dyjském masívu. V podloží se nacházejí bohaté vrstvy třetihorních štěrkopísků a písků. Svah těchto vinic na bázi krystalinika, překryly eolické materiály spraší a odvápněných sprašových hlín, které jsou vhodné pro tvorbu půd. Vyvinuly se na nich středně bohaté až bohaté půdy, avšak s nedostatkem vody v letním období. Jsou to hlinité hluboké půdní typy hnědozemí o nižším obsahu humusu, který umožňuje vysokou biologickou aktivitu hnědozemí a zvýšenou mineralizační schopnost půd. Společně s vhodným minerálním složením skalnatého podloží získávají vína ze zdejší révy neopakovatelné chuťové vlastnosti a vůně.
Expozice viniční tratě je jižní, jihovýchodní až jihozápadní se svažitostí 3-10 %. Nadmořská výška 275 až 285 metrů. Převažující větry jsou střední a severozápadní, roční srážky cca 480 mm. Roční úhrn slunečního záření cca 4100 KJ/m2. Celková osázená plocha činí 37,6 ha a je zařazena do integrované produkce a kromě Neuburského (výměra 2,04 ha, výsadba v roce 2001), se zde pěstuje ještě Sauvignon, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Rulandské modré. Na této mladé vinici je v průměru cca 4.000 keřů na 1 ha a řez se provádí na dva tažně po cca 5 očkách se zásobním čípkem.
Od Jaroslava Chaloupeckého jsem se dozvěděl další detaily, které se vztahují k tomuto najburku. Hrozny pro panenskou sklizeň byly sklizeny 6. listopadu 2004 při cukernatosti 21,2 °NM. Čtyřletá réva v době sklizně se zde pěstuje na středním vedení na štěrko-písčito-hlinité půdě. A právě letos a příští rok je ideální doba k otevření této lahve.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je na první pohled nenápadná, linka písmene "Z" má své kouzlo. O co méně informací je na přední etiketě, o to více je toho na zadní, kterou považuji spolu se znovínskými vinětami za vzor po stránce podání informací včetně analytických hodnot.
Barva je čistá, zlato-žlutá a jiskrná. Odpovídá ročníku i přívlastku a je nádherně intenzivní. Vůně je mnohoslibná. Rozprostírá se od tropického ovoce přes broskvové tóny. Na pozadí je nádherná medovost a květinové odstíny.
V dlouhé chuti oceňuji přenádhernou šťavnatost a medovost. Dalo by se říci, že se tento najburk dá kousat, působí velmi hutným a plným dojmem. Podobně je na tom i viskozita, po zakroužení je zřejmá olejovitost. Nazrálost, svěžest, pikantní kyselinka, to jsou hlavní atributy tohoto Neuburského! Víno je stále ve výborné kondici a předpokládám, že na svém vrcholu zůstane až do příštího roku. Pro mne je neuvěřitelné, jak tato panenská sklizeň působí vysokým extraktem, byť to papírově nevypadá (20,1 g/l). V dozvuku je krásná kořenitost a ovocitost zároveň. Je to najburk, který spolu s Neuburským 2000 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s. řadím na piedestal v mém žebříčku. Nebojím se proto dát také za chuť maximální známku, protože je víno na svém vrcholu. Podávat tento výjimečný najburk k pokrmům mi přijde jako chyba, nejlépe ho vychutnáte jen tak sólo při malé meditaci. Nutno také poznamenat, že je dobrá dekantace případně dvouhodinové rozdýchání.
Vysoko hodnotím schopnost poskytnout informace z vinařství a velmi kvalitní webové stránky. Menší problém z pohledu koncového zákazníka vidím v horší dostupnosti respektive v rychlém vyprodání jejich vín, což je ale na druhou stranu pro vinařství ta nejlepší známka. A tak jedinou chybu tohoto najburku je to, že to byla první a poslední lahev... Posílám gratulaci do Vinařství Lahofer!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeuburskéRočník: 2004Jakost: pozdní sběrKategorizace: panenská sklizeňZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: DobšiceViniční trať: U HájkuVýrobce: Vinařství Lahofer DobšiceČíslo šarže: 04/A5Evidenční číslo jakosti: 47D1-07Alkohol: 12,7 % obj.Cukernatost hroznů: 21,2 °NMObsah zbytkového cukru: 2,0 g/lObsah kyselin: 6,7 g/lBezcukerný extrakt: 20,1 g/lDatum sklizně: 6. listopadu 2004 Stáří vinice: 4 rokyZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: štěrko-písčito-hlinitáTechnologie výroby: klasickáDoporučená archivace: 2007 - 2009Teplota podávání: 11 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 140,- Kč (v květnu 2005 na degustaci)