Muškát moravský 2005 výběr z cibéb - Čebav Tvrdonice s.r.o.
Dnešní víno se hodí spíše ke slavnostním příležitostem, než k běžnému popíjení. Již objem lahve 0,375 l a také získaná ocenění ze Salonu vín a Vinařských Litoměřic naznačuje, že toto víno nebude jen pouhým tuctovým produktem.Z přezrálých hroznů muškátu se dají získat vynikající přírodní dezertní vína s obsahem zbytkového cukru. Vína s vysokými přívlastky vyrábí s úspěchem také Glosovi z Moravské Nové Vsi, kteří rovněž působí v Podluží. Společnost Čebav s.r.o., se sídlem ve Tvrdonicích, vznikla v roce 1996 spojením dvou rodinných vinařství. V současné době hospodaří na 31,6 ha vlastních vinic a v plánu je obnova vinic na celkových 35 ha. Odrůdová skladba je velice široká - pěstuje se deset červených a stejný počet bílých odrůd. Snahou při pěstování hroznů je dosažení optimálních výnosů vysoké kvality cestou, která nezatěžuje životní prostředí ve spojení s moderní technologií.Asi nejzajímavější údaje vztahujících se k vínům kategorie výběr z cibéb jsou parametry při sklizni. Cukernatost byla dosažena 33,0 °NM. Sběr se provedl 7. listopadu 2005 na viniční trati Padělky s hlinitou půdou. Jen připomenu, že získat kvalitní muškát z takto přezrálých hroznů není pro vinaře vždy zcela snadný úkol. Bobule mohou být nejen lákavou kořistí pro vosy a ptactvo, ale také je třeba myslet na to, aby se zachoval dostatek kyselin a reduktivní charakter, jinak může být výsledné víno ploché a někdy i s nahořklým závěrem.„Matematicky vyjádřeno“ obavy nemám - víno obsahuje 8,8 g/l kyselen. A když už jsem u těch čísel, zakončím odstavec údajem o obsahu zbytkového cukru, na který asi nejdříve padne zrak nejednoho labužníka typu Anaxien. 93,35 g/l. Design vína hodnotím vysoko. Lahev připomínající zúžené bordeaux, je z čirého skla. Tím vynikne pěkná sytá a zlatavá barva. I čelní etiketa je zdařilá. Nenápadné přírodní motivy, jemná zlatá linka, „obyčejné“ písmo, to vše na bílém podkladu. Decentní, nijak okázalé, ale přesto elegantní, „vzdušné“. Přitom moderní.Viskozita tohoto výběru je pochopitelně značná, víno se líně a těžce pohybuje při kroužení sklenicí. Dovedl bych si možná představit malinko intenzivnější odstín, ale když ono vlastně je dnes vše takové moderní, svěží, reduktivně vyškolené; tak i barva je taková, no, spíše střední.S určitou netrpělivostí se víno chystám otevřít. Vytažený korek, tvořený dvěma plátky a drtí, byl dostatečně dlouhý a s potiskem. (Zmizel neznámo kam). Ujistím se, že je vše v pořádku a přivoním ke korku. A tak mě potěšilo, když jsem ucítil svěží vůni připomínající odrůdu Pálava a žlutý meloun. V klidu nechám víno rozdýchat a nalévám do sklenice.Vůně vína se zdála zpočátku mírně uzavřenější, než jsem očekával. Rovněž v očekávání bylo přeci výrazné muškátové aroma. Ve skutečnosti, jakoby se odrůdovost posunula trochu dál, převažující dojem totiž netvoří svěží muškát, ale komplikovaná sladká až likérová vůně. Pralinky, ale i citrusy. Dále v pozadí prvky pryskyřičného a medového aroma.Nedávno jsem ochutnával Cuvée Amalie od Kovacse, tvořené sladkým výběrem z Muškátu moravského a Iršaje s typickou muškátovou až vanilkovou vůní a proto jsem i u dnešního vína předpokládal podobný projev; ten je však komplexnější, těžší.Velmi kladně oceňuji chuť. Je odrůdová, muškátová. Projevuje se ušlechtile sladkou chutí medu - jemného, snad akátového a dostatečnou mírou kyselin. Vše pěkně sladěné, vytříbené. Perzistence je dlouhá a příjemná.Tyto vysoké parametry si víno ponechalo i po dvou dnech, které mi umožnili si v klidu a nerušeně vychutnat jeho kvality. A k tomu je, myslím, dnešní dezertní muškát také určen. Pro radost a potěchu. Víno, o kterém se příjemně píše a které se ještě příjemněji popíjí.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2005Jakost: výběr z cibébZatřídění dle zbytkového cukru: sladké (93,35 g/l)Vinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: TrvdoniceViniční trať: PadělkyVýrobce: Čebav Tvrdonice s.r.o.Alkohol: 13,1 % obj.Obsah kyselin: 8,8 g/lBezcukerný extrakt: 43,7 g/lČíslo šarže: 9305Počet lahví partie: 800Evidenční číslo jakosti: 63A1-06Doporučená lahvová zralost: 2006 - 2010Získaná ocenění: Salon vín 2006-2007, Vinařské Litoměřice 2006, zlatá medaileZpůsob odlepení viněty: nalít horkou vodu do lahveCena: asi 260,- Kč (Vinotéka U Zámku, Brandýs nad Labem 2007)