Müller-Thurgau 2005 pozdní sběr - Vinařství rodiny Nápravovy, Nový Šaldorf
Před rokem jsem zveřejnil recenzi na náramně povedenou milerku, která pocházela z vinařské obce Vrbovec, viniční trať Dolina. Dnes otevírám Müller-Thurgau 2005 pozdní sběr, který pochází z viniční tratě Vinná hora, taktéž z Vrbovce. Tato vinice je známa především Znovínu, který odtud také nakupuje hrozny.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze Müller-Thurgau 2003 kabinet.Barva je bledá, žluto-zelená a čistá. Vůně je komplikovaná a podivná. Jsou zde nějaké podivné zápachy, které jemnou květinovo-muškátovou vůni doslova přebíjí, na rozdíl od ročníku 2003. S velkou pravděpodobností jde o síru, která překročila "dovolenou" mez.Ve středně dlouhé chuti je krásná a pikantní kyselinka, ale dozvuk opět kazí nepříjemné pachutě (síra), které se projevují také ve vůni. V závěru necitím nic zajímavého, snad jemně nasládlý ocásek, překvapivé vzhledem k hodnotě zbytkového cukru (2,35 g/l). Stále mám ale dojem, jako bych popíjel víno s neutrálními vlastnostmi bez nějakého zvláštního faktoru, který by mne pobízel k další degustaci. Je to bohužel zklamání, po výtečném kabinetu ročníku 2003 mám před sebou zcela průměrnou milerku, což je pro pozdní sběr a rodinné vinařství málo. Pravděpodobně je víno již zlomené a za vrcholem, takže jeho květinové aromata jsou pryč a lahvová zralost se nevypracovala do jasnějších podob. Vinařství mi neodpovědělo ohledně doporučené archivace, nicméně chválím velmi rychlou odpověď, jak je u pana Nápravy zvykem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Müller-ThurgauRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: VrbovecViniční trať: Vinná horaVýrobce: Vinařství rodiny Nápravovy, Nový ŠaldorfČíslo šarže: 05/7Evidenční číslo jakosti: 18C1-06/11Alkohol: 12,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,35 g/lObsah kyselin: 4,4 g/lBezcukerný extrakt: 17,45 g/lCukernatost hroznů: 23,0 °NMTeplota podávání: 10 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 85,- Kč (přímo z vinařství v únoru 2007)