O Víně

31.03.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 31.03.2008 00:00

Neronet 2003 odrůdové jakostní (barrique) - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice

Jméno Vladimíra Textura mám nejvíce spojováno s odrůdou Irsai Oliver a Neronet. Některá jeho vína z uvedených odrůd mnohdy považuji za jakési etalony. Když jsem před dvěmi měsíci obdržel z vinařství detailní informace ohledně doporučené doby archivace, bylo mi jasné, že musím některá vína chtě nechtě otevřít. Protože právě letos je očekávaná lahvová zralost, otevírám Neronet 2003 odrůdové jakostní, který si cca rok poležel v bariku. Když už jsme u archivace, dovolte mi malou odbočku. Velmi starý Irsai Oliver jsem právě včera otevřel a jak znám Vladimíra Textura, asi by mne považoval za blázna, protože jsem nechal ročník 2000 dodnes v archivu a světe div se, víno bylo přenádherné, s tradiční kouzelnou vůni a nádhernou kyselinkou. Je opravdu neuvěřitelné, že i tato aromatická odrůda vydržela více jak sedm let. Když bych srovnal tuto lahev s ročníkem 2004, mnohem zajímavější mi přišel ročník 2000.

Návštěva vinařství v srpnu 2005 v rámci putování po Velkopavlovické vinařské podoblasti mne poprvé přivedla k této odrůdě. Tehdy jsem si u tohoto vzorku poznamenal:
Doslova čokoládovo-kouřové tóny, nechybí příjemná vanilka, koření a dlouhý dozvuk. Barik toto víno výrazně posunul do nových dimenzí. Vladimír Tetur mi potvrdil, že na tuto odrůdu nedávno vsadil a věří, že bude na trhu vyhledávaná. Já osobně jsem o tom zcela přesvědčen, takových vín není nikdy dost! Všem doporučuji a to i přesto, že si budete muset připlatit.

Jak mi prozradil Vladimír Tetur, hrozny dnešního Neronetu nakoupil a pochází z viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Hrozny byly sklizeny 27. září 2003 při cukernatosti 19,0 °NM. Šestnáctiletá réva v době sklizně se zde pěstuje na středním vedení a černé půdě. Technologie výroby: vinofikátor a bezoxidační technologie. Víno zrálo 10 až 12 měsíců v barikových sudech typu Allier, výrobce Nadalie, Seguin Moreau, Francois Freres. Vladimír Tetur ještě uvedl, že víno Neronet nedává na výstavy, což ovšem nechápu.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je používána pro červená odrůdová vína, má své kouzlo a pro Neronet mi připadá velmi trefná, protože černo-červená barva etikety k této odrůdě nějak patří. Jsou zde všechny povinné údaje, ostatní informace jsem obdržel přímo z vinařství.

Barva je granátově červená s rubínovými odlesky a intenzivní, což mne u této odrůdy nepřekvapuje. Po nalití do skleničky víno celkem rychle stéká dolů. Vůně je hluboká, jsou zde kořenité tóny a nádherná kávovinka. Marně ovšem hledám vanilku, kterou jsem v roce 2005 tolik obdivoval.

Chuť je středně dlouhá a pokračuje v uvedeném trendu, jak jsem naznačil u vůně. Prim hrají čokoládovo-kouřové tóny, dále pak kávovinka a našel bych i hořkou čokoládu a zemité odstíny. Zvláštní je, že stopy vanilky jsou nezřetelné a to je velká škoda. Roční zrání v barikovém sudu ovlivnilo chuť nějak málo a dnes mi připadá jeho vliv mnohem menší než v době degustace v roce 2005. Proč tomu tak je si netroufám odhadovat. Je to bohužel menší zklamání, to nádherné doznívání s vanilkou a kořenitý závěr je potlačené a moc mi chybí. Uvidíme, jak na tom bude druhá lahev, kterou jsem kupoval těsně po lahvování. Na druhou stranu obsah alkoholu (13 % obj.) je krásně zakomponovaný do celku. O další archivaci mám jasno, pravděpodobně již nic zásadního nepřinese a jak jsem uvedl výše, lahvová zralost se očekává letos. Pan Tetur toto víno doporučuje ke kachně a kachním játrům.

Narazit na kvalitní Neronet v bariku není jednoduché, jde o málo rozšířenou odrůdu. Pokud preferujete na moravské poměry více kořenitá vína, možná budete mile překvapeni. Do dnešního dne jsme zveřejnili pouze 5 recenzí, což svědčí o horší dostupnosti.

Velmi děkuji za spoustu zajímavých informací, které mi Vladimír Tetur k tomuto vínu poslal. Neronet má velmi často v nabídce, ročník 2003 se prodával ještě v lednu 2007! Je to víno, které osloví milovníky těžších, kořenitých vín, kde barik rozšiřuje odrůdové vlastnosti. Když mi nedávno Marin dovezl čerstvě nalahvovaný Neronet ročníku 2006, opět v bariku, rozhodl jsem se ho na několik let uchovat a začít „likvidovat“ ročník 2003.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2003
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Číslo šarže: 2004-106
Alkohol: 13,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/l
Obsah kyselin: 6,72 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,8 g/l
Cukernatost moštu: 19,0 °NM
Datum sklizně: 27. září 2003
Doporučená archivace: 2008
Délka zrání v barikovém sudu: 10 - 12 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: typ ALLIER, výrobce NADALIE, SEGUIN MOREAU, FRANCOIS FRERES
Teplota podávání: 16 - 17 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 4.000 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 143,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005 nebo 167,- Kč v lednu 2007)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2123x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.07.2009 12:42:07