Pálava 2006 výběr z hroznů - Sklep Rybníky - Jaroslav Tichý
Na podzim 2007 jsem v rámci slavnostního otevření vinotéky Dobré bydlo poprvé ochutnal Pálavu 2006 výběr z hroznů od Jaroslava Tichého, kterou jsem tehdy řadil k fantastické Pálavě 2003 výběr z hroznů od Abrlů nebo k polosladké Pálavě 2003 pozdní sběr ze Znovínu. Vůně i chuť byla tak výrazná a zajímavá, že jsem dlouho neváhal a koupil dvě lahve. Zveřejnění recenze jsem plánoval co nejdříve od zakoupení, ale do dnešního dne jsem se nedočkal odpovědí z vinařství, byť jsem s panem Tichým dvakrát telefonicky mluvil a měl z jeho strany slíbené odpovědi. Hned v úvodu musím upozornit na velmi vysoký obsah alkoholu (15,0 % obj.) a zatřídění tohoto vína do kategorie suchých vín. Podle jednoduchého vzorce: cukernatost moštu x 0,6 = % obj. alkoholu mi vychází cukernatost hroznů na 25 °NM. Nevím, zda byly použité speciální ušlechtilé kvasinky, které během procesu přeměny cukru v alkohol "neumřely" a vytáhly ho na uvedenou hodnotu nebo jde o experiment. S tak vysokým obsahem alkoholu se přece jenom u nás nesetkáváme často. Jestli se to povedlo nebo ne se dozvíte níže.Na vánoce jsem dostal od stejného vinařství nádhernou lahev Pálavy 2002 archivní, která byla deklarována jako pozdní sběr. Nabízí se proto menší srovnání, jak tato odrůda zvládla několik let archivace a zda vidím u ročníku 2006 tuto možnost.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem výrobce. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr a proto se podrobně zmíním o druhé atypické lahvi, kterou Jaroslav Tichý používá pro svá archivní vína. Lahev je ručně foukané sklo s krásnými křivkami. Na přední ploše je červená pečeť s erbem vinařství, kterou najdeme také na hrdle respektive horní plošce korku. Korek je plátek-drť-plátek délky 44 mm. Místo etikety je fixem ručně zapsána odrůda, ročník, přívlastek a vinařská podoblast.Barva je světle zlato-žlutá se zajímavým oranžovo-šedým nádechem. Po zakroužení zůstávají nádherné mosty na stěně skleničky.Pozdní sběr má krásnou zlato-žlutou barvu s čistou jiskrou. Lépe bych hodnotil ročník 2002, ale to je vzhledem k jeho stáří celkem pochopitelné.Vůně je od otevření intenzivní a kouzelná. Jsou zde nádherné ovocité odstíny (limetka) a muškátové tóny. Postupujícím časem se ale začínají objevovat nepříjemné acetonové pachy.Pozdní sběr má po otevření poněkud uzavřenou vůni. Po chvíli se objevují tóny nastupující stařinky. Po hodině se otevírá buket tak, že lze v sekundárních odstínech najít tradiční prvky odrůdy, tj. kořenité tóny, muškát a vanilka. Možná i trochu exotického ovoce bych zde našel (limetky, pomerančová kůra). Hodnocení mi dělá trochu problém, pokud bych vypočítal průměr, tak by vyšel stejný pro oba ročníky.Ve středně dlouhé chuti jsou zřetelné kořenité tóny, které se v dozvuku bohužel ztrácejí, protože je zkracuje vysoký alkohol, který mne na sliznici nepříjemně pálí. Kdybych to hodně, ale skutečně hodně přehnal, mám z této Pálavy v případě alkoholu podobný dojem, jaký jsem měl u extra suchého sherry Tio Pepe. Jen připomenu, že uvedené sherry mělo stejný obsah alkoholu. A tak mne napadá, zda by nižší obsah alkoholu a tím pádem i vyšší zbytkový cukr lépe nezapadl do výsledného celku. Druhý den degustuji poslední dvě dcl - vůně není tak zřetelná, zato chuť je přátelštější právě u výše zmíněného pálivého alkoholu.Otázkou je, zda další archivace vínu pomůže. Pokud by se jednalo pouze o přátelštější projev alkoholu, tak asi ne, ale jak jsem se mohl přesvědčit u ročníku 2002, další 3 až 4 roky by mohly kvalitu zlepšit. Toto víno doporučuji podávat k výraznějším úpravám drůbežího masa a k asijským specialitám, kde "ostřejší" projev vína nebude tak zřetelný. Rozhodně není v této chvíli dobré ho popíjet jen tak samotné.Naproti tomu má pozdní sběr středně dlouhé doznívání, je nazrálé a má výbornou harmonii. I když není vůbec zvrhlé, jeho dny se již začínají pomalu naplňovat. V dozvuku jsou stále stopy nádherně šťavnaté kyselinky. Moc by mne zajímalo, jaká byla chuť po lahvování. Obecně má tato odrůda středně dlouhý potenciál k archivaci, ale protože se jedná o aromatickou odrůdu, je vždy archivace problematická a může přinést spíše neočekávané výsledky. Srovnám-li chuť ročníku 2002 s 2006, starší Pálava vyhrává na celé čáře.Nevím, za kolik se na podzim 2006 dala koupit archivní Pálava. Pokud se mám vyjádřit ke kvalitě z pohledu archivace, myslím si, že tato lahev necelých šest let archivace v pohodě přežila. Možná by lahev chutnala daleko lépe rok po sklizni, ale dnes jde o krásně nazrálé víno, kdy původní odrůdové vlastnosti jsou eliminovány a nahrazeny stařinkou. Další archivace pravděpodobně nic nezlepší, naopak bych doporučoval víno vypít do konce roku 2008. Nevím, jak dlouho se Pálava "povalovala" v archivním sklepě u Jaroslava Tichého nebo jak dlouho byla v tanku či sudu. Bohužel jsem se nic nedozvěděl, což je také důvod mého nízkého hodnocení za ostatní služby. Mé prvotní výborné pocity a očekávání jsou bohužel pryč, dnes bych tuto Pálavu již nedoporučoval.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: PálavaRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: PetroviceViniční trať: Kokusové horyVýrobce: Sklep Rybníky - Jaroslav TichýAlkohol: 15,0 % obj.Číslo šarže: 17/06Evidenční číslo jakosti: 85F1-06Číslo vzorku: 28Teplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: odhaduji 2010 - 2012Rok lahvování: 2007Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 202,- Kč (vinotéka Dobré bydlo v listopadu 2007 nebo 150,- Kč přímo ve vinařství)