Sylvánské zelené 2005 pozdní sběr - Vinařství Krist Tomáš Milotice
Když jsem nedávno procházel naší statistiku recenzí, zhrozil jsem se, jak je to dlouho, kdy jsem naposledy psal o vinařství Tomáše Krista. Bylo to přesně 18.6.2004 a jednalo se o Rulandské modré 2002 výběr z hroznů (barrique). Dnešní Sylvánské zelené 2005 pozdní sběr jsem dostal, takže nevím za kolik a kde se dalo na podzim 2007 koupit. Hrozny byly sklizeny 20. září 2005 při cukernatosti 23,5 °NM a výnosu 50 q/ha na viniční trati Helezný díl v obci Čejkovice. Webové stránky vinařství dále uvádějí, že firma v současné době obhospodařuje cca 10 ha vinic. Vína vyrábějí metodou řízeného kvašení a následnou jablečno-mléčnou fermentací. Lahev typu Top Bordolese má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Korek byl tak vysušený, že se začal při šroubování vývrtky otáčet a při vytahování se mi zlomil. Adjustáž je nepřehlédnutelná. Není to ani tak designem viněty, jako díky nálepkám s různými oceněními, které pokrývají prakticky polovinu plochy lahve. Etiketa je taková "pánbíčkářská" a vypadá poněkud vyumělkovaně. Viněta obsahuje ovšem spoustu informací včetně analytických hodnot, základní charakteristiku vína, doporučenou dobu archivace a další údaje, což je na naše poměry spíše světlá výjimka. Pravděpodobně tato adjustáž osloví spoustu vínomilců, u mne je to spíše naopak, i když kvituji snahu o podání informací.Barva je zlato-žlutá se zelenkavými odlesky a jiskrná. Vůně je kouzelná a poměrně široká. Rozprostírá se od medovo-ovocitých tónů v nástupu, k tomu se přidají zralá jablka a směs tropického ovoce. Na druhou stranu, vůně není pro sylván příliš odrůdová, směs tropického ovoce a dalších ovocitých tónů je díky kvasinkám, nicméně je to krásná a přitažlivá vůně. Vzhled je výborný a určitě nepřehlédnete zajímavou olejovitost.Ve středně dlouhé chuti je příjemná pikantní kyselinka, která vyrovnává vyšší zbytkový cukr (16,07 g/l) a působí jako hnací motor při popíjení. Vínu nechybí extrakt, který ukazuje na vyzrálou surovinu a solidní cukernatost, která se blíží výběru z hroznů. V dozvuku zaujme lehce nasládlý a kořenitý ocásek, který bude vítaný u každého, kdo má rád tento projev. Lahvová zralost se pomalu objevuje a musím potvrdit, že doporučená archivace do roku 2014 je možná, ale nejsem si jistý, zda po šesti letech bude mít víno tolik svěžesti a ovocitosti. Lahev proto doporučuji otevřít do roku 2010.Tomáš Krist si se sylvánem rozumí, jak ukazují výborné výsledky. V novém Salonu vín 2007/2008 má další Sylvánské zelené 2006 pozdní sběr (číslo šarže 203). Vůbec, v novém ročníku Salonu bude mít zařazeno celkem 6 vín, což vinařství řadí mezi nejúspěšnější domácí firmy. Výsledky najdete v příloze u tiskové zprávy Výsledky Salonu vín České republiky 2008.Za ostatní služby dnes nemohu hodnotit poměr kvalita / cena, protože jsem lahev dostal. Ceník jsem bohužel nenašel ani na webu vinařství, který je aktuální i přehledný, horší je to ovšem se schopností odpovědět na dotazy. Tento ovocitý sylván vřele doporučuji a i když nemá mnoho odrůdových vlastností, myslím si, že je právem zařazen do Salonu vín a získal řadu dalších ocenění.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Sylvánské zelenéRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: ČejkoviceViniční trať: Helezný dílVýrobce: Vinařství Krist Tomáš MiloticeČíslo šarže: 72Evidenční číslo jakosti: 69E1-06/29Alkohol: 12,0 % obj.Typ půdy: černozemDatum sklizně: 20. září 2005Výnos: 50 q/haCukernatost moštu: 23,5 °NMObsah zbytkového cukru: 16,07 g/lObsah kyselin: 7,05 g/lBezcukerný extrakt: 21,73 g/lTeplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 6 - 13 °CVelikost partie: 2000 lahvíDoporučená archivace: 2007 - 2014Ocenění: Salon vín ČR 2006/2007, TOP77 vín ČR 2006/2007, Bronzová medaile Muvina 2006 (Slovensko), Zlatá medaile Vinum Juvenale 2005Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: dárek (listopad 2007)