O Víně

02.08.2004 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.08.2004 00:00

Cabernet Moravia 2003 kabinet (biovíno) - Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, Pavlov

Na návštěvě u kamaráda mě zkouší v testu, jestli poznám odrůdu vína, kterou otevírá. Přiznávám rovnou, že jsem propadl plnou vahou, zkrátka jsem ve své paměti nenašel vzpomínky na podobnou vůni či chuť a nedokázal vzorek vína zařadit. Leda, že by snad milé rybízové víno smíchané s velenádhernou Isabelou - málo známou odrůdou, které pro skvělé vlastnosti jejího vína říkáváme důvěrně jahůdka. No, ale nic podobného jsem fakticky neokusil.

Láhev je klasická zelená sedmička typ Weinschlegel (neboli Schlegelflasche), jejíž fotku jsem bohužel neměl možnost pořídit. To ale nevadí, to podstatné totiž bylo uvnitř. Špuntík délky 40 mm je lepený s plnými okraji, potisk ukazuje fotografie.

Ještě k vinětě - její zadní polovička sice podává velmi zajímavé informace (uvádím je níže) a dávám za ně výrobci velkou jedničku (až tedy na poslední závěrečné moto, zcela zbytečné, jako vystřižené z televizních reklam na všelijaké ty jogurty, žvýkačky a hygienické potřeby), přední etiketa však připomíná spíše staré totalitní třešňáky a grafik by na ni měl ještě hodně zapracovat. Jsem si zcela jistý, že v lepším balení by toto biovíno mělo na našem trhu mnohem lepší vyhlídky, protože je opravdu velice zajímavé. Nicméně - tuto značku jsem zatím běžně neviděl, takže je možné, že rodina Abrlova nemá problémy s odbytem svých vín ani přes podobné viněty...

Svěží a čistá - taková je barva vína, je čiré a má spíše světlejší odstín červeného rubínu. Ve skleničce působí jako by až uměle krásná červená rumělka nádherně, přímo volá a láká ochutnat. Přivoním a poznávám krásně „sladký“ červený rybíz, také maliny, možná až vůni ovocných bonbónů či žvýkaček, kterou jsem měl jako školák rád. Víno tedy voní velmi pěkně, vůně je svěží, čistá a příjemná. Žádné rušivé tóny.

Svěží a příjemné je víno i v ústech. Pravdou je, že pro podobnou chuť těžko hledám patřičnou škatulku. Nejvíce v něm opět cítím sladkou ovocnou chuť a svěžest. Na jazyku je víno plné a lahodné, velmi příjemné kyselinky. Je sice vyrobeno jako suché, ale ovocné tóny jej jakoby přislazují. Výsledkem je jedním slovem příjemné a milé víno. Jde o ročník teprve 2003, víno však není moc tvrdé, či ostré. Jeho mládí se zde projevuje svěžestí a jako by hravostí. Je ovšem chuťově plné a až porovnáním s touto chutí člověk pozná, co pan Abrle asi myslel, když na zadní vinětě uvádí: „… biovíno je stále živé…“ - což jiný způsob zpracování moštu příliš nedovoluje. Přečtěte si text ze zadní viněty (zde pod článkem), doporučuji to.

Všechna mnou doposud ochutnaná vína z odrůdy Cabernet Moravia byla víceméně vína tmavá, hutná a těžší a to jak ve vůni, tak v chuti. Patrně použitý způsob zpracování a možná i půda na vinici však zde daly vyniknout takovým specifickým vlastnostem odrůdy, které ještě neznám(-e). Rozhodně rodině Abrlově držím pěsti (sympatické je mi také pěstování této cabernetové krásné odrůdy, kterou mám rád) a jistě se k nim vrátíme.

Mám-li své dojmy shrnout, pak jsem byl velice mile překvapen tímto příjemným, neobvyklým, plným a přesto svěžím červeným vínem. Vřele doporučuji dát si tu práci, víno sehnat a ochutnat. A kdyby Vám snad nedej Bože nešmakovalo, tu nedopitou láhev mi pošlete :-)


Odrůda: Cabernet Moravia
Ročník: 2003
Jakost: kabinet
Kategorizace: biovíno
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Pavlov
Viniční trať: č. 718394/0050
Číslo šarže: 03/03
Alkohol: 12,0 % obj.
Teplota podávání: 16-18° C
Výrobce: Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, Pavlov 191, tel. 519 515 394
Cena: netuším, šlo o dárek 105,- Kč - doplněno později

Text zadní viněty :
Biovíno - je to víno z vinic chráněných dravými roztoči, slunéčky, bakteriemi a povolenými přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi (Cu max. 3 kg/ha/rok). Je zakázáno a kontrolováno použití herbicidů, akaricidů a nepovolených fungicidů.
Veškeré pěstitelské práce se musí soustředit na maximální kvalitu a cukernatost hroznů dosaženou bez použití průmyslových hnojiv, stimulátorů růstu, pouze s využitím přirozené úrodnosti půdy podpořené řezem na jeden tažeň, podlomem, prosvětlováním a redukcí úrody, aby kontrola zařadila mošt do přívlastkových vín kabinet 19-21° NM, pozdní sběr 21-24° NM a výběr hroznů nad 24° NM, kde je zakázáno používání řepného cukru. Při kvašení a expedici je zakázáno používání šlechtěných kvasinek, nepřirozených čeřících látek a veškerých stabilizátorů vína mimo SO2.
Na základě uvedeného je BIOVÍNO stále živé a proto jej skladujte v temnu a při teplotě 10-15° C. Po otevření lahve se nechá biovíno při pokojové teplotě 20 minut „nadechnout“ a potom naléváme.
...a nyní nechť pookřeje tělo vínem.


Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1892x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
milasko 25.12.2009 10:43:54