Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Článek na toto víno jsem měl nachystán pár týdnů předem. Nevěděl jsem, že J. příjde s podobným vínem, tedy s výběrovou Frankovkou, také z Vinných sklepů.Nevadí, říkám si. Alespoň máte možnost porovnat dvě vína, ze stejného vinařství a ročníku a také možná dvě nejoblíbenější odrůdy u nás. O tomto víně jsem se od pana Matochy dozvěděl, že tato šarže byla nalahvována v roce 2005, ležela tedy přibližně 12 měsíců v nebarikovém dubovém sudu. Surovina pro toto víno byla sbírána 24. září 2003. Ostatní analytika a informace naleznete v souhrnu pod článkem. A nyní již k hodnocení vína.Adjustáž vína je klasická „chateauvaltická“, takže podrobné hodnocení vynechám. Můžete jej nalézt v jiných recenzích na tomto portále. Líbivou, stylovou klasiku není třeba měnit. Všichni „vínomilci“ ji bezpečně poznají i z uctivé vzdálenosti. Na absenci analytik jsme si již tak nějak zvykli. Jen se zmíním o korku, který je typu plátek-drť-plátek, délky 45 mm s potiskem a logem výrobce, který se mi bohužel přetrhl.Barvu vína si ale přeskočit nedovolím. Je krásná, čistá, sytě fialová, s až nahnědlými odlesky. Viskozitu pozoruji průměrnou, je střednětrvající, mosty nejsou nijak výrazné a mohutné. Vůně je jižního charakteru. Působí dojmem těžšího, prosluněného vína. Je hutná a široká. Nalézám zde švestková povidla a černý rybíz, s podbízivým příslibem sladkého dřeva a třísla.V chuťi toto vyzrálé víno také nezklame. Převracím jej pomalu v ústech a snažím se rozpoznat jednotlivé složky - je plné, hladké, s jemně ostřejším tříslem, přesto působí sametově. Rozpoznávám opět švestková povidla, stopy černého rybízu a černé přezrálé višně utvářejí trochu rozkolísané tříslo. Dochuť je dlouhá, se sladkým a taninovým patrem. Domnívám se, že toto víno snese určitě další archivaci, což potvrzuje i viněta. Nevím sice, jak chutnalo mladé, ale domnívám se, že teprve nyní se dostává do správné kondice a jeho vrchol vidím tak v roce 2009. Víno, které se honosí titulem Makro víno roku 2005, má opravdu dobrý potenciál stát se vysoce kvalitním vínem. I přes nižší hodnoty alkoholu působí hutně a dostává se „do hlavy“. Nejvíce mi připomíná odrůdu Merlot. Pokud bych degustoval naslepo, řekl bych, že se jedná o nějaké zahraniční španělské, či jiné víno jižního typu, kterým může i v mnoha případech konkurovat. Také je pravda, že podobné zahraniční víno můžeme koupit i za poloviční cenu. Přesto, že se toto víno může přiblížit vrcholu žebříčku, sráží jej cena, která je dle mého názoru celkem vysoká. Je to určitě i daň za výborný ročník a také za získaná ocenění. Důležitější však je, že se takové může urodit i u nás a v našich podmínkách. Z gastronomického hlediska doporučuji různé úpravy hovězího, vepřového a skopového masa, hutné omáčky a sýry s ušlechtilou modrou a bílou plísní.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SvatovavřineckéRočník: 2003Jakost: pozdní sběr Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Dolní DunajoviceViniční trať: Dunajovský kopecVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s. Alkohol: 11,8 % obj.Evidenční číslo jakosti : 14A1-04/675Výrobní šarže : 495/04Obsah zbytkového cukru: 3,6 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukernatý extrakt: 24,9 g/lTeplota skladování: 6 - 15 ºCTeplota podávání: 15 - 19 ºCOcenění: Stříbrná medaile Vinné trhy Valtice 2006, Stříbrná medaile MUVINA Prešov 2006, Salon vín ČR 2006/2007Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 220,- Kč (dárek - Makro Olomouc, duben 2006)