Frankovka 2000 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Jak jsem již naznačil v aktualitě, Frankovku 2000 pozdní sběr z Vinselektu Miloše Michlovského jsem více jak tři roky skladoval ve své vinné vinotéce a čekal na ten správný okamžik. Když mi letos na jaře poskytl Kamil Prokeš z vinařství veškeré požadované informace, bylo mi jasné, že se nezadržitelně blíží období lahvové zralosti a je tedy nejvyšší čas ji otevřít.Ještě jednou děkuji za poskytnuté údaje, takže se s vámi mohu podělit o zajímavé informace. Hrozny byly sklizeny 2. října 2000 při cukernatosti 23,2 °NM na viniční trati Purmice v obci Perná. Réva stará 21 let se zde pěstuje na rýnsko-hesenském vedení. Půda je hnědozem na slínech, jílech a na usazeninách karpatského flyše. Hrozny byly zpracovávány technologií řízeného kvašení a víno školeno v dubových sudech.Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo), čirou záklopku a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem a logem výrobce. Adjustáž řady Vinum Palaviense jsem detailně hodnotil u recenze Ryzlink rýnský 1999 pozdní sběr. Červená vína používají na etiketě černou barvu, což dává vínu ještě větší punc. Jako vždy hodnotím maximální známkou tuto adjustáž, na které nechybí přesná a detailní charakteristika vína včetně doporučených pokrmů.Barva je intenzivní a granátově červená s fialovými odstíny. Vůně je přenádherná a mnohoslibná. V nástupu vystoupí višně v čokoládě s jemnými vanilkovými tóny, přesně jak uvádí etiketa. Málokdy je shoda s charakteristikou vinařství tak přesná, zvláště u starších vín je problém, protože se postupným zráním na lahvi víno vyvíjí. Ve vůni jsou navíc kořenito-dřevité odstíny a ostružiny.Chuť je nádherná a dlouhááá. V nástupu objevuji kořenité tóny doprovázené sušenými švestkami. V dozvuku se rozvinou jemná třísla a krásné stopy zralosti. Kyselinky si výborně rozumí s přírodním cukrem a víno působí velmi kompaktním dojmem. I když obsah alkoholu není vysoký (11,7 % obj.) při pití působí Frankovka extraktivním a plným dojmem. Není to ale žádné těžké a komplikované víno, naopak z něj čiší svěžest a také pověstný X faktor. Výrobce doporučuje archivaci až do roku 2008, což je naprosto přesný údaj. Vinařství tuto Frankovku doporučuje k modrým plísňovým sýrům s vyšším obsahem tuků (Cambonzolla). Ideální je srnčí hřbet po bádensku s bramborovými krokety a červeným zelím.Tato Frankovka je pro mne důkazem, že lze na Moravě vyrobit excelentní červená vína a také mne utvrdila v tom, že archivace našich vín má smysl. Pokud má ovšem potřebné předpoklady a vinař ho na dlouhou trať připraví. Nemyslím si, že je dnes většina našich vín technologicky mrtvých, že už se nikam nemohou posunout. Ale jako vždy najdeme výjimky a to v dobrém i zlém slova smyslu, protože Petr toto víno hodnotil velmi nízkými známkami 8-5-6 (viz jeho recenze), i když jsme se většinou shodli na stejných vlastnostech v barvě, vůni i chuti. Když jsem si ale pozorně přečetl jeho etiketu a srovnal ji s mojí, našel jsem rozdíl v čísle šarže a obsahu alkoholu. Šarže na mé lahvi je 2003-262-00/B, což pravděpodobně ukazuje na rok lahvováni 2003, na rozdíl od Petra, kde je 2001-262-00/A. Obsah alkoholu je také odlišný a nedivil bych se, kdyby se jednotlivé šarže skutečně lišily, byť jde o stejnou odrůdu, ročník i viniční trať. Nebylo by to ostatně poprvé ani naposled, jak jsme se přesvědčili u některých vín Znovínu Znojmo, Lahoferu a dalších. Není to samozřejmě žádná "vyčůranost" vinařství, vinaři rádi experimentují nebo vše jednoduše vzniklo z výrobních či kapacitních důvodů.Když se dívám na výslednou spotřebitelskou známku, je to v současné době nejlépe hodnocené víno z Vinselektu. S čistým svědomím musím potvrdit, že se Vinselektu náramně podařilo a proto se nebojím dát vysoké známky. Gratuluji.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Vinum PalavienseOdrůda: FrankovkaRočník: 2000Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: PurmiceVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceČíslo šarže: 2003-262-00/BEvidenční číslo jakosti: 19711V/01-8020/24Číslo vzorku: 48Alkohol: 11,7 % obj.Obsah zbytkového cukru: 4,0 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: 24,7 g/lCukernatost moštu: 23,2 °NMDatum sklizně: 2. října 2000Stáří révy: 21 rokůZpůsob vedení révy: rýnsko - hesenskéTyp půdy: Hnědozem na slínech, jílech a na usazeninách karpatského flyšeTechnologie výroby: Hrozny byly zpracovávány technologií řízeného kvašení. Víno školeno v dubových sudech.Teplota skladování: 10 - 12 ºCTeplota podávání: 16 - 18 ºCDoporučená archivace: 2003 - 2008Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 275,- Kč (Hypernova v listopadu 2004)