Sauvignon 2003 výběr z hroznů - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Možná si vzpomínáte na starou recenzi o velmi zajímavém Sauvignonu 2002 výběr z hroznů z vinařství Plešingr, který zíkal dvě ocenění. Co má společného toto víno s dnešním Sauvignonem 2003 výběr z hroznů? Je to obec Mistřice a viniční trať Javorovský Padělek, která pravidelně poskytuje kvalitní hrozny pro řadu vín z tohoto vinařství. Připomenu asi nejzajímavější víno Rulandské modré 2000 pozdní sběr (barrique), které jsem z této polohy pil.Hrozny byly sklizeny 26. září 2003 při cukernatosti 24,3 °NM. Réva stará 20 let se zde pěstuje na středním vedení. Byla použitá běžná technologie řízeného kvašení. Položil jsem Michalovi Plešingrovi několik otázek.Jakou doporučenou archivaci u Sauvignonu doporučuješ?Mám rád svěží Sauvignony, proto doporučuji konzumaci co nejdříve.Jaké máš s touto odrůdou zkušenosti?Dobré. Je to velmi oblíbená odrůda mezi vínomilci.Jak má podle tebe vypadat typické víno z této odrůdy?Je to odrůda, u které se velice mění aroma podle vyzrání, což někdy nesplní mé očekávání. Já osobně mám rád Sauvignon ovocný, né moc aromatický s příjemnou kyselinou a mladý svěží.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem odrůdy, ročníku a jakosti. Adjustáž patří již dnes k historii a hodnotil jsem jí ve starších recenzích. Od ročníku 2005 přichází vinařství s naprosto odlišným designem a je podle mne nejvyšší čas podívat se, jak se tento ročník Plešingrům vydařil.Barva je zlato-žlutá a jiskrná. Vůně je mnohoslibná, velmi široká a kouzelná. V nástupu vystoupí jemné odstíny kompotového ovoce, přezrálé hrušky a broskvové tóny. V pozadí objevuji ještě sušené meruňky a sušenou papriku. Vše tvoří krásně strukturovanou vůni. S potěšením konstatuji, že v buketu není ani náznak kopřiv, který u Sauvignonu vůbec nemusím.V dlouhé chuti se rozvine vše, co naznačila vůně. Jsou zde znovu odstíny broskvoní, které dělají z tohoto Sauvignonu krásně ovocité víno. Dála zde objevuji medové tóny a květy černého bezu. Šíře chuťových pohárků je skutečně úctyhodná. Musím vzpomenout výbornou nazrálost a krásný dozvuk. Vysoký obsah alkoholu (14,1 % obj.) krásně zapadl do chuti a nepůsobí vůbec rušivě. Vinařství uvádí doporučenou dobu archivace do roku 2009 a podle mne tomuto údaji odpovídá. Výborný extrakt se krásně promítl do výborné perzistence. Víno má svůj půvab a nemám mu co vytknout. Nechybí zde pověstný faktor, díky kterému hloubáte a hledáte další a další nuance. Za vůni i chuť nedávám maximální známku jenom proto, že věřím v ještě lepší kvalitu a vývoj během následujících dvou let.Tento nádherný Sauvignon si můžete klidně vychutnat jen tak sólo nebo ho podávat k specialitám z drůbežího masa. Teplotu podávání doporučuji v rozmezí 12 až 14 °C a před podáváním nechat dostatečně "rozdýchat". S radostí se pustím do dalších ročníků Sauvignonu, které mám uložené v archivu. Poměr cena / kvalita odpovídá, škoda jen, že velmi strohá webová stránka nepodává více informací o nabízeném sortimentu. naštěstí Michal Plešingr vždy ochotně odpoví na všechny mé otázky. Tento Sauvignon vřele doporučuji!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2003Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: UherskohradišťskáVinařská obec: MistřiceViniční trať: Javorovský PadělekVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecČíslo šarže: 28/03Evidenční číslo jakosti: 19286V/04-1723/60Číslo vzorku: 27Rok lahvování: 2004Alkohol: 14,1 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,5 g/lObsah kyselin: 6,2 g/lBezcukerný extrakt: 27,3 g/lTeplota skladování: 12 ºCTeplota podávání: 12 - 14 ºCDatum sklizně: 26. září 2003Cukernatost hroznů: 24,3 °NMRok lahvování: 2004Doporučená archivace: 2009Způsob odlepení etikety: etikety sundáme bez zahřátí žiletkou pomalu z jednoho rohuCena: 189,- Kč (přímo u výrobce v roce 2004)