Sauvignon 2004 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.
Když k nám nedávno zavítala návštěva, vytáhl jsem ze svého archivu poslední lahev Sauvignonu 2000 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s. Mé překvapení neznalo mezí, protože podle papírových předpokladů by už mělo jít o víno daleko pod kopcem, bylo tomu přesně naopak. Nazrálost, komplexnost a sladěnost byly přímo ukázkové. Zpětně jsem provedl hodnocení za senzorické vlastnosti: 9-9-10. Moc jsme si Sauvignon užili. Byl to také dobrý důvod podívat se pod korek polosladkému Sauvignonu 2004 pozdní sběr, který se prodával v půllitrových lahvích. Musím se přiznat, že jsem postupně přehodnotil můj vztah k půllitrovým lahvím včetně přírodně sladkým vínům. Je mi jasné, že čeho je málo, to se také bude prodávat v menším objemu. Přírodně sladká vína určitě mají svůj smysl a velmi časté nářky vínomilců, že jde o stále rostoucí trend, je mnohdy opodstatněný. Na této módní vlně se pochopitelně řada vinařů svezla, takže se na trh dostaly i vína velmi nízké kvality, ale osobně mám spíše dobré zkušenosti s tímto typem vín. O rychlejší době zrání vína v lahvi o menším objemu se dočtete v každé publikaci, ale nemyslím si, že je to tak zásadní věc. Mnohem důležitější je potenciál vína a podmínky skladování. Takže podle mne jediným problémem těchto lahví je jen menší množství :-)Vrátím se ale k polosladkému Sauvignonu. Požádal jsem Karla Matulu ze Znovínu o několik informací, kterému tímto ještě jednou děkuji. Hrozny byly sklizeny na viniční trati Kamenný vrch v obci Tasovice 21. října 2004. Cukernatost hroznů dosahovala 21,4 °NM. Réva na středně-vysokým vedením se zde pěstuje na písčito-hlinité půdě, která je středně až silně štěrkovitá s 6,4 pH (slabě kyselá půda). Není příliš mocná a v jejím podloží vystupují prekambrické žuly dyjského masívu staré asi 550 milionů let. Byla použitá běžná technologie výroby: odzrnění, zakvašení čistou kulturou kvasinek, kvašeno v nerezech s chlazením, zastaveno kvašení, bez odbourání kyseliny jablečné a lahvování do lahví 0,5 l. Sauvignon se na Kamenném vrchu pěstuje na ploše 5,9 ha (stáří révy 5 let) a 2,6 ha (22 let). A nyní již mohu přistoupit k vlastnímu hodnocení.Lahev typu Bordolesse má objem 0, 5 l (hnědo-zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsme již mnohokrát hodnotili ve starších recenzích.Barva je čistá, zlato-žlutá a jiskrná. Na polosladké víno velmi slušná intenzita, která se bude dalším zráním ješte vylepšovat. Vůně je široká a mnohoslibná. Hned od prvního okamžiku je zřejmé, že jde o velmi zvláštní Sauvignon. V nástupu jsou intenzivní tóny kandovaného ovoce, sušené meruňky a lipový květ. Vše doplňují medové odstíny a květ černého bezu. Je zde ale ještě jedna zvláštní složka. Dlouho mi trvalo než jsem ji identifikoval. Jedná se červené grepy!V chuti jsou po otevření pouze dvě složky. Nastoupí cukrové tóny, které postupně vystřídá kyselinka. Chybí tomu tělo, ale vše se razantně změnilo postupným rozdýcháním. Najdenou se víno otevřelo a ukázalo se v tom nejlepším světle. Krásně dlouhý závěr, ve kterém je přírodní cukr v krásné opozici s kyselinkou. V dozvuku objevuji marcipán a opět chuť červeného grepu, která se v buketu tak krásně rozvinula. Vše tvoří krásný celek. Vzhledem k nízkému obsahu alkoholu bude Sauvignon ideální k přátelskému odpolednímu posezení a podávat k němu například ovocný dezert. I po dvou dnech si Sauvignon uchoval nádhernou vůní i chuť po červeném grepu, navíc se přidaly přezrálé hrozinky.Výrobce doporučuje archivaci do roku 2010, možná byla chyba Sauvignon otevřít již nyní, ale alespoň jsem se přesvědčil, že potenciál k dalšímu zrání je dobrý. Poměr cena / kvalita odpovídá, je to podle mne nadprůměrný Sauvignon se zbytkovým cukrem, který ocení ženská populace a milovníci přírodně sladkých vín.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2004Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: TasoviceViniční trať: Kamenný vrchVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Číslo šarže: 343Alkohol: 10,8 % obj.Obsah zbytkového cukru: 22,9 g/lObsah kyselin: 6,5 g/lBezcukerný extrakt: 25,8 g/lDatum sklizně: 21. října 2004Cukernatost moštu: 21,4 °NMDoporučená archivace: 2010Teplota podávání: 10 - 12 °CRok lahvování: 2005Číslo lahve: 620 909Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 140,- Kč (zásilková služba Znovínu v březnu 2005