Rulandské modré 2002 kabinet (claret) - Vinařství Hort Jiří Znojmo
Růžová vína, rosé, růžáky patří k létu stejně jako jahody, broskve nebo melouny a jsou ideálním doplňkem pikniků, zahradních posezení a grilování. Zpravidla se jedná o vína s mimořádně širokou variabilitou vlastností, která je dána různou technologií výroby a volbou určité odrůdy na výrobu červených vín. Dnes společně ochutnáme Rulandské modré 2002 claret s přívlastkem kabinet z rodinného podniku Vinařství Ing. Jiří Hort.Toto víno bylo určeno pro trh roku 2003. Dále skladovat se již nemělo. Nějakým nedopatřením se mi však dostalo do archivu, kde jsem ho objevila až nyní. S jeho otevřením jsem neotálela, avšak relativně dlouho jsem se rozmýšlela, zda se s vámi podělit o dojmy z něj. S obavami tak činím a věřím, že i pro vás bude zhodnocení růžového vína po několika letech ležení v optimálních podmínkách alespoň trochu zajímavé.Na úvod krátké připomenutí vinařského pojmu. Klaret (claret) je jednou z metod výroby růžových vín. Spočívá v okamžitém lisování celých nepodrcených modrých hroznů bez jakéhokoliv nakvášení. Pod mírným tlakem bobule praskají a vytéká z nich bezbarvý mošt. Takto vyrobené víno mívá velmi světlý růžový odstín, je lehké, svěží s obrovskou čistotou aroma.Adjustáž je dokonale sladěna s barvou vína a mně osobně se moc líbí. Průhledná láhev typu bordeaux má objem 0,75 L. Je uzavřena 45 mm dlouhou zátkou z korkové drti s ochrannými korkovými destičkami po obou stranách. Velmi tvrdý korek je opatřen potiskem vinařství. Záklopka je plastová a bezbarvá. Viněta je přední; podklad odstínu slonové kosti i další použité barvy, písmo a celková grafika vínu bezvadně sluší.Jedná se o starý design etiket, který Jiří Hort používal do roku 2004. Vznikl na základě jeho návrhu a po konzultaci s grafikem. Na některá vína starších ročníků budou tyto etikety ještě použity.Barva je čistá se slabým závojem, lososová s nahnědlými odlesky, středně hluboká.Vůně je ovocná a decentní. Nalézám v ní peckoviny - přezrálé třešně nebo třešňový kompot, v pozadí tlumené kořenité a pryskyřičné tóny.Chuť je suchá, lehčí až středně těžká, s tenčím tělem a skromnými kyselinami. Nacházím v ní třešňové pecky v kombinaci se sušenými švestkami. Dochuť je kratší s projevy hořčinky, najdeme v ní i chemické tóny.I přestože se jedná o víno nacházející se za zenitem svého vývoje, je pitelné. Doporučuji ho vychladit na 8 - 10 °C a podávat k zeleninovým a těstovinovým salátům či studenému pečenému masu.V položce Ostatní služby bych ocenila především ochotu pana Horta odpovídat na moje e-mailové dotazy. Dále existenci internetových stránek, které jsou přehledné a jsou průběžně aktualizovány.Závěrem musím smutně konstatovat, že jsem vlastní vinou přišla o kvalitu aromatických a chuťových látek, které toto víno dozajista mělo v době, kdy bylo doporučeno ke konzumaci. Srovnávat mohu s Frankovkou 2003 rosé, s přívlastkem pozdní sběr a se Svatovavřineckým 2003 rosé, s přívlastkem kabinet, které jsem vypila okamžitě po zakoupení. Obě vína byla nádherně svěží, ovocitá, vyrovnaná, s příjemnými svěžími kyselinami, lehce pitelná, prostě hravá a bezstarostná. Jednoznačně potvrzovala skutečnost, že pan Hort je ve výrobě růžových vín tuzemská jednička, tedy alespoň pro mě.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské modréRočník: 2002Jakost: kabinetKategorizace: claretZatřídění podle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: ZnojemskáVinařská obec: StrachoticeViniční trať: U KamenůVýrobce: Vinařství Hort Jiří ZnojmoČíslo šarže: 20Evidenční číslo jakosti: 10960V/03-7023/25Číslo vzorku: 27Alkohol: 11,54 % obj.Obsah zbytkového cukru: 1,76 g/lObsah kyselin: 6,6 g/lBezcukerný extrakt: 21,64 g/lObsah oxidu siřičitého celkem: 54 mg/lObsah oxidu siřičitého volného: 19 mg/lRok lahvování: 2003Teplota podávání: 8 - 10 °CZpůsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 190,- Kč (rok 2003)