Rulandské modré 2003 výběr z hroznů - Vinařství Bunža Vlastimil, Bzenec
Po ranním velmi povedeném souhrnném článku Nultý vzorek v týdnu Rulandského modrého - jak chutná vám? se pustím v rámci tématického týdne do první standardní recenze. Jak jsem avizoval v aktualitě, bude se jednat o panenskou sklizeň Rulandského modrého 2003 výběr z hroznů. Víno jsem dostal od Petra v září 2006, kdy ho pár dnů předtím zakoupil přímo ve vinařství. Vzpomínám si jak říkal, že jde o poslední lahve...Hrozny z mladé vinice (tři roky) byly sklizeny 26. října 2003. Réva vinná se zde pěstuje na středním vedení a hlinito-písčité půdě. Fermentace proběhla v uzavřeném tanku se skrápěním matolinového klobouku cca 4 dny, poté proběhlo lisování a jablečno-mléčná fermentace. O vínech z bzeneckého vinařství Vlastimila Bunžy jsme zatím psali dvakrát a to v souvislosti s André 2001 odrůdové jakostní (barrique) a Neuburským 1997 odrůdové jakostní prostřednictvím Petra respektive Tomáše. Z oficiálních stránek se dozvíte, mimochodem z pohledu nabídky velmi neaktuální web, že rodinné vinařství hospodaří na 14 ha, z toho 6 ha je ve výsadbě. Vedení je střední, poloha vinic na jižním svahu v nadmořské výšce 250 až 275 metrů. Aplikují zatravnění v meziřadí a pod hlavami herbicidní úhor. Webové stránky dále uvádí, že vinařství má úplný sortiment vín co do odrůd, což mi přijde docela zvláštní... Konkrétně se jedná o Modrý Portugal (9 %), Frankovka (5 %), Rulandské modré (2 %) a André (1 %) z modrých odrůd a dále Müller-Thurgau (28 %), Rulandské bílé (15 %), Veltlínské zelené (14 %), Ryzlink rýnský (10 %), Ryzlink vlašský (4 %), Tramín červený (2 %) a Irsai Oliver (1 %) z bílých. V roce 2000 přišli na trh se zajímavým názvem známkového vína "Bunžolé". Vyrábí také perlivé víno nazvané Vincůr, přičemž výrobu sektů klasickou metodou rozšiřují.S panem Bunžou jsem provedl virtuální interview, ze kterého jsem se bohužel moc nedozvěděl. Některé odpovědi mi připomínaly tajemný hrad v Karpatech, posuďte sami.Hrozny pro toto víno pochází z Vaší vinice nebo byly nakoupené?Z naší vinice.Na kolika ha pěstujete Rulandské modré?9 000 ks cca 2 ha.Jaké máte zkušenosti s touto odrůdou?Máme dobré zkušenosti.Jak byste charakterizoval typické Rulandské modré z Vašeho vinařství?Není jednoznačný názor.Jaká typická vína jsou podle Vás z Rulandského modrého?Jde o rannou i pozdní odrůdu a ty se liší.Jak dlouho doporučujete u tohoto vína archivaci?Zatím nemohu stanovit.Jaké pokrmy k tomuto vínu doporučujete?Je to záležitost sommeliéra.I přesto děkuji ještě jednou za ochotu odpovědět.Lahev originálního tvaru má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm. Pro dlouhodobou archivaci to není příliš ideální, protože víno prosakovalo do třetiny korku. Adjustáž je zvláštní, není příliš graficky výrazná, spíše na mne dělá decentní dojem. Hlavní viněta má neobvyklý tvar, na kterém najdeme bzenecký zámek, název vinařství, ročník a název odrůdy. Nad ní je šikmo nalepena obdélníková viněta s označením jakosti "výběr z hroznů". V horní části je nezvykle použito zlaté nálepky s uvedením ročníku a označením "panenská sklizeň". Zadní etiketa uvádí všechny povinné údaje. Údaj o doporučené archivaci nebo analytické hodnoty bohužel chybí. Nebýt nekvalitního korku nebál bych se dát za adjustáž vyšší známku.Barva je krásná, granátově červená s cihlovým meniskem a rubínovými záblesky. Intenzita je překvapivě vyšší, což může být dáno pěkně vypečeným ročníkem 2003 a také klonem pinotu. Vůně je poměrně široká a mnohoslibná. Od ovocitých tónů a vůně rybízového listu přechází k černému bobulovému ovoci, kořenitým odstínům a zvláštní vůni hlíny. Na panenskou sklizeň mi přijde vůně velmi krásná.Chuť pokračuje ve stoupajícím trendu. Je plná a komplexní. Od ovocitých tónů a zelených paprik zde nacházím kořenité odstíny a marmeládové tóny. Je to po dlouhé době pinot, kterému přívlastek výběr z hroznů sluší a přitom nemusí zrovna jít o barik. Víno má charakter, tělo a velmi slušný extrakt. Jsou zde sametově jemná třísla. Vyzrálost se pomalu projevuje, sladěnost a harmonie je vynikající. Nebojím se konstatovat, že je to jeden z nejlepších pinotů, vedle fantastického Rulandského modrého 2000 pozdní sběr (barrique) z vinařství Plešingr, které jsem zatím pil. Je neuvěřitelné, že z panenské sklizně vzniklo tak plné a komplexní víno. Doporučuji temperaci na 16 °C, při vyšší teplotě vystupují nepříjemné alkoholové pachutě. To je pouze jediná výtka a i přesto se nebojím dát vysokou známku za chuť, protože i druhý den víno neztratilo vůbec ze svých vlastností, možná je ještě jemnější a zakulacenější. Prostě nádhera, nemám co vytknout, dokonce i při temperaci na 12 °C krásně voní i chutná. Protože jsem lahev dopíjel minulý týden v úterý, kdy panovalo parné horko, nebyla ani jiná možnost.Trochu zamotanou hlavu mám u další archivace. Víno je vyzrálé, harmonicky sladěné a rozhodně se dá pít již nyní. Myslím si, že další zrání na lahvi je možné, ale nejsem si jistý, zda se víno ještě posune k lepšímu a svým způsobem rozumím odpovědi vinaře, že zatím nemůže stanovit přesnou dobu archivace. I když jsem přímo od vinaře nedostal žádné konkrétní doporučení k pokrmům, tento pinot můžete popíjet jen tak nebo ho podávat jemným úpravám zvěřiny, hovězímu masu nebo kachně. Snoubit se také bude s jemnými typy ušlechtilých sýrů.Za ostatní služby strhávám pouze dva body za katastrofálně neaktuální web. Na titulní stránce přeje pan Bunža vše nejlepší do roku 2004... V menu najdeme informace k vínům ročníku 2003, případně ještě starším. Na druhou stranu pan Bunža jako jeden z mála vinařů reaguje na náš chat. Musím také pochválit informace k tomuto vínu, horší to je již s odpověďmi, viz interview výše. Poměr cena / kvalita odpovídá a toto víno vřele doporučuji! Je to ukázka krásného pinotu z Moravy, u kterého se nebudete nenudit. Na závěr děkuji Petrovi za tento velmi příjemný dárek!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské modréRočník: 2003Jakost: výběr z hroznůKategorizace: panenská sklizeňZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: BzenecViniční trať: HašnekyVýrobce: Vinařství Bunža Vlastimil, BzenecObsah zbytkového cukru: 2,6 g/lObsah kyselin: neuvedenoBezcukerný extrakt: 25,5 g/lDatum sklizně: 26. října 2003Stáří révy: 3 rokyZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: hlinito-písčitáTechnologie výroby: fermentace v uzavřeném tanku se skrápěním matolinového klobouku cca 4 dny, lisování, jablečno-mléčná fermentaceTeplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: odhaduji 2007-2010Alkohol: 12,8 % obj.Číslo výrobní partie: 327Evidenční číslo jakosti: 1152Získaná ocenění: 3. místo na slovácké oblastní výstavěZpůsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 320,- Kč (přímo z vinařství v srpnu 2006)