Frankovka 2005 pozdní sběr - Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice
Poslední dobou se mi do rukou dostaly dvě láhve Frankovky - jedna moravská z Bořetic, druhá maďarská z Egeru. Nabízí se proto srovnání, zvláště když obě získaly ocenění. Ta první dostala pět korunek, tudiž stříbrnou medaili od “Malé encyklopedie českých a moravských vín”, diplom Valtických vinných trhů a prestižní umístění do Národního salonu vín ČR. Ta druhá byla oceněna stříbrnou medaili polského odborného časopisu WINO za nejlepší červené víno v cenové relaci do 30 zlotých (tj. asi 220,- Kč).Začínám moravskou Frankovkou z Bořetic z rodinného vinařství Jedlička a Novák. Po předešlých dobrých zkušenostech s víny této firmy se už docela těším, co objevím tentokrát. Vinařství Jedlička a Novák v současnosti obhospodařuje 35 ha vlastních, prvotřídně zlokalizovaných vinic v okolí Bořetic na hlinito-písčitém podloží s vyšším obsahem hořčíku, což prospívá hlavně modrým odrůdám. Vinice se nacházejí v místech, kde je zdokumentováno pěstování révy vinné již v roce 1355.Klasická lahev 0,75 l typu Bordó je uzavřena umělohmotnou zátkou délky 45 mm. Adjustáž hodnotím známkou 7, vše potřebné je na ní uvedeno včetně základních analytických údajů. Etiketa je jednoduchá, ale vkusná.Barva je poměrně intenzivní, hluboká, krásně červená s lehkými fialovými záblesky. Barva odpovídá odrůdě. Hustota vína se projevuje celkem zřetelně tvorbou dosti početných, těžkých slziček, ve víně je znát na první pohled vyšší extrakt a alkohol. Buket se mi zalíbil ihned po vytažení zátky - je výrazný, možno říci velmi výrazný, s převahou zralých ostružin, s akcenty lehké kořenitosti, sladké vanilky, dobrého sudu, příjemné kouřovinky. Je prostě moc pěkný, široký, bohatý, určitě zajímavý.Chuť vína bych označil za ovocně-kořenitou, plnou, krásně strukturovanou. Poněkud vyšší kyselinka, typická pro Frankovku, se v tomto případě pěkně snoubí s lehce nasládlými tříslovinkami. V chuti nalézám kromě akcentů uvedených při hodnocení buketu také zralé třešně, skořici, čokoládu. 6-měsíční ležení na kvalitním francouzském sudu se projevuje nasládlou vanilkou a lehkou kouřovitostí. Vyšší alkohol 13,5 % se nikterak v chuti negativně neprojevuje, neprobíjí.Toto víno bych označil za velmi pěkné, nádherně pitelné, svědčíci o výborně zvládnuté technologii vinifikace, bez které je dost těžké získat opravdu špičkovou Frankovku. Kvalitu určitě ovlivnila i redukce úrody na keři - podle výrobce činila 0,75 kg/keř. Myslím, že se zde projevila i vynikající historická viniční trať Terasy. Tato Frankovka mi prostě udělala radost a v tomto případě se vůbec nedivím, že byla zařazena do Salonu vín ČR 2006/2007. Cena odpovídá obsahu láhve. Vřele doporučuji! Musím přidat bodíky za ochotu pana Nováka za udělení informací o tomto víně. Také musím pochválit paní prodávající z vinotéky v Havířově, která mi tuto Frankovku doporučila. Super tip!!!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: BořeticeViniční trať: TerasyVýrobce: Rodinné vinařství Jedlička & Novák, BořeticeČíslo šarže: 10Evidenční číslo jakosti: 20B1-06-42Alkohol: 13,50 % obj.Obsah zbytkového cukru: 3,01 g/lObsah kyselin: 4,92 g/lBezcukerný extrakt: 26,39 g/lZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 173,- Kč