Cabernet d´Anjou Appellation Cabernet d´Anjou Contrôlée (AOC) (rosé) - S.F.V., Francie
Po dlouhé době se vracím do Francie na zajímavé místo Vallée de Loire, kde vznikají krásná růžová vína. Představím Cabernet d´Anjou Appellation Cabernet d´Anjou Contrôlée (AOC), u kterého je malým tajemstvím, jak ročník sklizně, tak odrůda(y). V minulosti jste se s touto podoblastí mohli setkat prostřednictvím starší recenze od Anax!ena Rosé d´Anjou 2004 Appellation Rosé d´Anjou Contrôlée (AOC) - Barton & Guestier nebo mé Domaine des Charmes 2005 Appellation Rosé D´Anjou Contrôlée (AOC) - E.A.R.I. Laurilleu À Tigné. V uvedených recenzích se dočtete více o podoblasti Anjou, nicméně mi nedalo a zeptal jsem se kolegy p.j., z jakých odrůd se Cabernet d´Anjou vyrábí. Zde je jeho odpověď: Tak byl jsem přesvědčen, že je to tutově Cabernet Franc, ale při ověřování informací na internetu hodnověrné zdroje připouští i menší podíl Cabernetu Sauvignon.Láhev typu alsaská flétna má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 38 mm. Adjustáž je milá a líbivá díky etiketě s barevnou malbou krajinky. Vzdáleně mi připomíná některé viněty Beaujolais Nouveau. Za neuvedení ročníku a odrůdy strhávám dva body. Je mi jasné, že je vše podřízeno prodeji v hypermarketech. Když jsem opatrně sundal českou přelepku zadní etikety, tak vidím, že na originální francouzské není také žádný z chybějících údajů...Barva je malinově růžová s oranžovými odlesky a čistá. Vůně je uzavřená a vyžaduje dlouhý čas, aby se otevřela. Také je potřeba temperovat na vyšší teplotu (10 - 12 °C), jinak z buketu nic nevydolujete. Teprve poté se rozprostře jemný ovocitý buket, ale nejsem schopný rozpoznat žádnou konkrétní složku. Aroma červeného, bílého a žlutého ovoce, jak slibuje etiketa, je jen zbožným přáním. Viskozita je docela slušná, po zakroužení stékají mosty líně dolů.Na rozdíl od nevýrazné vůně je chuť od prvního okamžiku hodně povedená a přesvědčivá. Jsou zde nádherné ovocité odstíny (maliny), pikantní kyselinka a nasládlý ocásek, který krásně zapadl do struktury. Co bych nejvíce vyzvedl je nádherná vyváženost, ovocitost a lehkost, která vybízí k dalšímu doušku. Na rosé určené k masovému prodeji sice zklamala unylá vůně, ale výborná chuť vše napravuje. Vzhledem k tomu, že neznám ročník sklizně mohu jen odhadovat, že vůně postupným zráním v lahvi uvadala a vytratila se.Toto rosé bude výborným doplňkem k lehkým pokrmům a studeným předkrmům pro horké letní dny. Pokud ho budete servírovat k pokrmům doporučuji temperovat na 8 °C, u vyšších teplot víno nějak ztrácí dech... Díky nasládlému závěru je také vhodné pro sólo mlsání. Poměr cena / kvalita odpovídá a klidně bych si ho koupil znovu pro bezstarostné popíjení s přáteli. O doporučené době archivace nemá smysl uvažovat, víno kupte a ihned vypijte!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Cabernet d´AnjouOdrůda: neuvedeno (pravděpodobně Cabernet Franc)Ročník: neuvedenoJakost: Appellation Cabernet d´Anjou ContrôléeKategorizace: roséZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: Vallée de LoireVinařská podoblast: Anjou SaumurVýrobce: S.F.V. À, FrancieAlkohol: 11,5 % obj.Teplota podávání: 8 - 10 ºCDoporučená archivace: vypít do konce roku 2007Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 59,90 Kč (akce Tesco v březnu 2007 - normální cena 79,90 Kč)