Sauvignon 2006 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.
Dostávám se poprvé k ročníku 2006 a Znovínu Znojmo a.s. Je to zároveň má první zkušenost s kolekcí "Genus Regis", jejíž smysl dodnes nechápu. Nejdůležitější je ale obsah a tak po správné temperaci otevírám Sauvignon 2006 pozdní sběr, jehož původ hledejme v obci Tvořihráz, trať Na Vinici. Kromě standardní recenze se také pokusím o srovnání se Sauvignonem 2004 výběr z hroznů - Moravské vinařské závody s.r.o. Bzenec, o kterém jsem nedávno psal. Hrozny byly sklizeny 17. října 2006 při cukernatosti 25,4 °NM. Réva vinná se zde pěstuje na vysokém vedení a má 11 let. Hlinito-písčitá půda má slabě štěrkovitou strukturu. Geologický původ je vápenitá spraš na písčitohlinitých zvětralinách Dyjského masivu. Hrozny byly odzrněny a kvašeny v nerezu při teplotě kvašení cca 20 °C.Lahev je podobná alsaské flétně, má objem 0,75 L (modro-zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem vinařství. S adjustáži Genus Regis přišel Znovín od ročníku 2004. Už o ní psal Anax!en v recenzi Tramín červený 2004 pozdní sběr a p.j. Rulandské šedé 2004 výběr z hroznů. Jak jsem již poznamenal v úvodu, smysl této řady nechápu. Je postavena nad nebo pod Terroir Club a pro koho je určena? Z otázek se raději vrátím k faktům. Pokud bylo smyslem výrazně se odlišit, pak se to podařilo. Vysoká "pistole" v modro-zelené barvě a černá záklopka ladí. Co se mi už moc nelíbí, je použití nevkusné etikety, na které se Znovín "hlásí" k městu Znojmo, jak usuzuji z výrazného městského znaku na přední etiketě. Nevím, obrázky viničních tratí jsou tak malebné a jedinečné, že je asi těžko něco překoná. Uvedení ročníku je bohužel tak malým písmem, že ho lehce přehlédnete, podobně jako vše na zadní etiketě. Chybí zde analytické údaje, doporučená archivace a základní charakteristika vína, prostě z pohledu přehlednosti a informací je to výrazný krok zpět a proto dávám pouze průměrnou známku. Již jsme si zvykli na standard u Znovínu, proto nechápu rozšíření o tuto řadu a zpracování adjustáže. Analytické hodnoty jsou ale na webu (i když zrovna u tohoto vína je přehozený údaj alkoholu s kyselinami) alespoň po tu dobu, kdy je víno v prodeji, což je problém, pokud se rozhodnete zjistit více informací o vínech, která máte v archivu a nejsou již v prodeji. Korek plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem výrobce, je určitým zklamáním.Barva je světlejší intenzity, zlato-žlutá a jiskrná. Odstínem odpovídá, nesmíme ale zapomenout, že jde stále o mladé víno. Postupným zráním se ale zvýrazní.Vůně je mnohoslibná, ale dejte vínu dlouhý čas na vydechnutí. Pak se vám odmění nádherným buketem zralých meruněk. Vůni broskve u vyzrálého Sauvignonu často najdeme, ale meruňky již méně. Vše doplňují odstíny tropického ovoce. Viskozita je vysoká, víno zůstává na stěnách skleničky dlouhou dobu a zanechává za sebou dlouhé mosty.Ve středně dlouhé chuti cítím tóny tropického ovoce a broskví, které se zvýrazní při vyšší teplotě podávání (12 °C). V závěru vystoupí vyšší zbytkový cukr a vysoký obsah alkoholu (14,0 % obj.). V chuti postrádám harmonii a sladěnost s ostatnímu složkami. Typická "divočinka" a určitá rozháranost je zřejmá, ale je zde potenciál, že se časem vše zjemní a urovná. Možná je škoda lahev otevřít již nyní, nechal bych jí minimálně rok ležet. Znovín doporučuje archivaci 4 až 6 let od lahvování, což je rok 2011 až 2013. I druhý den jsou senzorické vlastnosti velmi podobné, vůně je sice trochu slabší, ale chuť naopak zajímavější. Znovín tento Sauvignon doporučuje podávat k dezertům a moučníkům nebo k rybím pokrmům a sýrům.Za ostatní služby strhávám celkem 3 body. Poměr cena / kvalita zatím neodpovídá, ale je velká pravděpodobnost, že se každý rok archivace pozitivně podepíše. Potenciál k tomu Sauvignon rozhodně má. Děkuji panu Matulovi za vyčerpávající a rychlou odpověď. Sauvignon doporučuji zakoupit pro archivaci, je to zajímavé víno s vyšším zbytkovým cukrem, který se v kombinaci se svěží kyselinkou krásně doplňuje. Pokud dojde ke zjemnění vysokého obsahu alkoholu, bude to jistě nádherný kousek.Když jsem v úvodu vzpomenul srovnání se Sauvignonem 2004 výběr z hroznů z MVZ, dovolím si vyřknout závěrečné hodnocení. Na body by vyhrál Sauvignon z Moravských vinařských závodů, ale v případě Znovínu věřím v jeho lepší vývoj a budoucnost.Další vína z řady Genus Regis, např. Suvignon 2005 pozdní sběr (Dobšice / U Hájku) čekají v archivu. A to jak polosuchá, tak i polosladká, objemu 0,75 a 0,5 L. Bude dobré podívat se, v jaké jsou kondici.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Genus RegisOdrůda: SauvignonRočník: 2006Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: TvořihrázViniční trať: Na ViniciVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Číslo šarže: 6001Alkohol: 14,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 11,6 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: 22,0 g/lCukernatost moštu: 25,4 °NMDatum sklizně: 17. října 2006Stáří révy: 11 letZpůsob vedení révy: vysokéTyp půdy: struktura slabě štěrkovitá, druh - hlinito-písčitá, geologický původ - vápenité spraše na písčitohlinitých zvětralinách Dyjského masivuTechnologie výroby: klasická, odzrněno, kvašeno v nereze, teplota kvašení cca 20 °CDoporučená archivace: 2011 - 2013Teplota podávání: 10 - 12 °CRok lahvování: 2007Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 159,- Kč (Globus v dubnu 2007 nebo 145,- Kč e-shop výrobce)