Frankovka 2002 pozdní sběr - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Jak jsem předeslal v anotaci aktuality, poprvé se dostávám k červenému vínu z Mikrosu a rovnou půjde o vyhlášenou polohu Železná v obci Perná. Co nám tedy po čtyřech letech zrání nabídne Frankovka 2002 pozdní sběr? Ještě než přistoupím k hodnocení musím vzpomenout jiného výrobce, ale stejnou odrůdu, ročník a přívlastek. Dokonce i obsah alkoholu (10,7 % obj.) je velmi podobný, jako u nedávno hodnocené Frankovky 2002 pozdní sběr z Vinných sklepů Lechovice. Nebudu zastírat, že Frankovka z Nové Hory v obci Božice mi přišla jako velmi podprůměrné víno.O vinici Železná jste si mohli přečíst v MiBiTově reportáži Po vinicích Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s. Web Mikrosu uvádí: Tato špičková poloha poskytuje výjimečná vína odrůd André, Kerner, Cabernet Sauvignon, Merlot, Frankovka a Ryzlink vlašský. Trať leží ve vyšší nadmořské výšce (350 m) na velmi mírných svazích až náhorních rovinách pod vrcholky Pálavy s jižní expozicí. Půda je zde těžší, nezáhřevná, jílovitá, s vysokým obsahem vápníku a vápenným skeletem. Poloha nikdy netrpí suchem. Vinice jsou mladé, vysazené na počátku 90. let 20. století. Z této polohy se dodávalo víno na dvůr císařovny Marie Terezie.Od Jiřího Písaře z Mikrosu jsem se dozvěděl, že hrozny byly sklizeny 2. listopadu 2002 při cukernatosti 22 °NM. Réva byla vedena na středním vedení a jednom tažňi je stará 15 let. Půda je zde ze 40 % vápenatá spraš. U vína proběhlo odbourání kyseliny jablečné v sudech.Láhev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem výrobce, odrůdy a ročníku. Adjustáž patří k historii a Mikros jí již několik let nepoužívá. Má své kouzlo a prakticky jí nemám co vytknout. Až na chybějící analytické hodnoty a informace o doporučené době archivace je ukázková. Zmíněné informace se již uvádějí s příchodem nové řady etiket Standard a Flower Line.Barva je granátově červená s nahnědlými odlesky a poněkud zastřená. Vůně je zvláštní a připadá mi komplikovaná. Po chvíli se vynoří podivné pachutě. Kdybychom víno nedávno s Petrem nekupovali přímo ve vinařství (listopad 2005), měl bych podezření na špatnou archivaci. Rok a půl jsem měl lahev uloženou v archivu, takže chybu archivace vylučuji. Nechávám Frankovku pořádně uvolnit a rozdýchat, ale je to marné, nic jsem z vůně nevydoloval...Také chuť mi připadá spíše kratší a to díky tvrdším kyselinkám, které zkracují dozvuk. Typická ovocitost Frankovky zde bohužel není. Nechce se mi věřit, že se jedná o víno staré pět let. Nejsou zde stopy nazrálosti a ušlechtilosti. Jestli jsem u vůně vyslovil určitou komplikovanost, totéž pociťuji i v chuti. Co bych přece jenom vyzdvihl je příjemná kořenitost, možná i jakási kouřovinka, ale to je vše. Musím zmínit nevýrazný extrakt (dle analytických hodnot 25,85 g/l), stejně jako nízký obsah alkoholu (10,7 % obj.) Z uvedených důvodů mám pocit, že jde spíše o lehké víno vhodné pro letní popíjení. Frankovka mne bohužel moc nezaujala. Pro přívlastek pozdní sběr a trať Železná očekávám více. Podle mne se Mikrosu vůbec nepovedla, možná je to dáno ročníkem 2002, nevím... Všimli jste si například, že nuladvojky se moc přesvědčivě do našich pamětí nezapsaly. Někdy mám pocit, že se vína tohoto ročníku příliš nepovedla.Výrobce tuto Frankovku doporučuje k pokrmům z pernaté zvěře, k bažantu, kachně a ostřejším sýrům. Za ostatní služby strhávám čtyři body za neodpovídají poměr cena / kvalitě. Přívlastek pozdní sběr tomuto vínu vůbec nesluší a víno bych v žádném případě nedoporučil. Když jsem v úvodu zmínil určitou spojitost mezi touto a lechovickou Frankovkou, dopadlo bohužel stejně i v hodnocení... Jak říká klasik: Stejné chyby, stejné známky.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2002Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: ŽeleznáVýrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.Číslo šarže: 26Evidenční číslo jakosti: 18405V/03-7023/46 Číslo vzorku: 32Alkohol: 10,7 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,17 g/lObsah kyselin: 5,9 g/lBezcukerný extrakt: 25,85 g/lCukernatost moštu: 22 °NMDatum sklizně: 2. listopadu 2002Stáří révy: 15 letZpůsob vedení révy: střední vedení, jeden tažeňTyp půdy: 40 % vápenatá sprašTechnologie výroby: odbourávání kyseliny jablečné v sudechDoporučená archivace: 4 rokyTeplota podávání: 14 °CZpůsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 145,- Kč (přímo od výrobce v listopadu 2005)