O Víně

24.04.2007 ceskolipak Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.04.2007 00:00

Ryzlink rýnský 2004 zemské - Mělnické vinařství Na Blatech Miroslav Říha

Jedním z několika mělnických malovinařů, který si rozhodně zaslouží pozornost, je Miroslav Říha. Téma dnešní recenze je sice věnována Ryzlinku rýnskému 2004, ale to je jen střípek toho, s čím se v jeho vinařství můžeme setkat. Pojďme si tedy nejprve povědět o tom, co je na vinařství specifické a pozoruhodné.

S pěstováním révy vinné začal Miroslav Říha před 20 lety a dnes jeho čtyři vinice čítají plochu téměř 2,5 ha a jsou umístěny v Mělníku a okolí (u Staré Boleslavi). V současnosti pěstuje a vyrábí vína z 18 odrůd a dokonce i těch, které se v oblasti Čechy prakticky nepěstují, např. Sauvignon, nebo na které se už postupně zapomnělo, myslím Tramín bílý, kdysi na Litoměřicku a Lounsku tradiční a také jsem v jeho sklepě viděl i lahve Neuburského.

Jeho produkce spadá sice do kategorie zemských vín, ale nikoliv ve smyslu minimální cukernatosti 14 °NM, ale spíše jako odraz charakteru tohoto území. Cukernatost hroznů dosahuje často hodnot přívlastkových vín. Např. zatížením keřů zhruba třemi hrozny se podařilo získat v roce 2003 dokonce i bobulové výběry z Chardonnay a Zweigeltrebe, v roce 2005 pak z Rulandského šedého. Pokud v přívlastcích půjdeme ještě dál, tak zjistíme, že Miroslav Říha se nebojí ani vín slámových (Ryzlink rýnský 2003) a ledových (Tramín červený a Chardonnay 2005). Můžeme se rovněž setkat i s růžovými víny a víny školenými v sudech barrique (Svatovavřinecké, Zweigeltrebe).

Co se týče technologického hlediska, tak hrozny se zpracovávají klasickým způsobem a nechávají se přirozenému vývoji. Kvašení bez cizích kvasinek v dřevěných sudech, kde vína zrají i několik let; neodzrňuje se a vína nejsou čiřena, filtrována a stabilizace se omezuje jen na nezbytné množství síry. Proto doporučuje vína skladovat při teplotě 5 - 15 °C vleže. Je nutno podotknout, že Miroslav Říha přistupuje k výrobě velmi zodpovědně a s tou největší péčí.

Ryzlink rýnský 2004 byl sklizen na vinici Chloumek, kde stáří keřů je 55 let a pochází ze starých německých klonů ze Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Žernosekách. Cukernatost moštu byla na úrovni pozdního sběru, tedy „exaktně vyjádřeno 21 a fous“.

Adjustáž vína je pochopitelně skromnější. Láhev podobná typu Bordeaux objemu 0,7 l je opatřena pouze iniciály M.Ř., názvem odrůdy, ročníkem a zařazením dle cukernatosti. Korek je lepený se dvěma plátky bez potisku, ale u některých vín bývá vyražen nápis selské víno.

Barva je zlatá, jiskrná a na odrůdu a ročník poměrně intenzivní, víno vyniká svou čirostí, i přesto, že není čiřeno ani filtrováno (před několika dny jsem viděl přívlastkové od většího výrobce, které nedosahovalo zdaleka takové čirosti). Po nalití vína se na stěnách sklenice objevilo drobounké perlení.

Spíše méně výrazná vůně je jemná, zpočátku ovocitá a připomíná meruňky, trochu luční kvítí, ale není tak komplexní, ještě stopy medu a znovu taková ovocná vůně hroznů, která se často vyskytuje u různých vín z této oblasti. V chuti jsou obsaženy svěží kyselinky, typická ryzlinková chuť s delším závěrem je poněkud neutrální.

Víno má určitě před sebou ještě pár let zrání a dnes jde o čisté, svěží víno, lehké a bezstarostné, které se příjemně pije. V hodnocení tak kolem 7,5.

V závěru bych ještě zmínil, že Miroslav Říhá má mé veliké uznání, protože věnovat se vinařství v naznačeném rozsahu jako koníčku a zálibě po práci skrývá mnoho úsilí, svědomitosti a invence, což obdivuji a rozhovory o víně byly pro mě velmi zajímavé.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2004
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Čechy
Vinařská podoblast: Mělnická
Vinařská obec: Mělník
Vinice: Chloumek
Výrobce: Mělnické vinařství Na Blatech Miroslav Říha
Cena: 80,- Kč (průměr z pěti různých vín; konec ledna 2007)

Spotřebitelská známka: 7.33

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno 8 7 7 nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5516x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 29.08.2009 10:47:31