Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr - Vinařství Vyskočil, Blatnice pod sv. Antonínkem
Když se kolega p.j. zhostil přípravy našeho dalšího tématického týdne, obeslal kolegy s dotazníčkem různých oblastí a požadavků, které by chtěl v článcích zohlednit. Já psal k většině bodů jen smutné poznámky ve stylu tak tohle bych chtěl taky nebo ne, opravdu nemám žádný slaďák z odrůdy „šenin blanc“ či Sémillon z oblasti slovácké apod. Když tu náhle jsem do kolonky „Podařený ryzlink z Blatnice“ napsal tohoto zástupce. Nejdříve jsem byl decentně poslán do..., ale ejhle na změnu větru! Stačilo, aby p.j. vyslídil hodnocení od Heleny Baker (5 hvězdiček z 5-ti) a hnedle tady bylo podlézání a podplácení, ať to otevřu. A co na to slovutný Anax!en?Ten jistě nenechá zahálet svůj majestát na popisu adjustáže, neb tento je k mání třeba ve článku Rulandské bílé 2002 pozdní sběr - Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem, protože opět pochází ze stejného „kotlíku“. Zmíním tady, že toto víno mi dosti zachutnalo při návštěvě vinařství (více zde O vinařích - Vyskočil Stanislav - Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem) a člověka vždy potěší, když mu někdo jiný potvrdí jeho vkus. Proto, ač neplánovaně a poněkud na rychlo, jsem se začal těšit na víkend a ochutnávku tohoto vína. Je ještě trošku „mladé“ na odzátkování a je to jedna z mála „nula pětek“, po kterých jsem sáhl z vlastních zásob. Většinu jsem prochutnal jen na degustacích nebo tahu po sklepích, takže nasyslené lahve jen tiše odfrkují a čekají než zničím všechny ty dvoutisícovky, sem tam sáhnu po extrémní (vychvalované a zároveň zatracované) nulajedničce, či proložím nuladvojkou a nulatrojkou suchošem. Sám se ale musím přiklonit na stranu vychvalovaných nulajedniček, protože tam kde to zvládli, vypadlo z toho totálně bytelné pocucáníčko, byť statistiky tomu nepřejí. No vida, odstaveček nabyl sympatických rozměrů, můžeme skočit dále.No když už tu máme ten speciální týden a speciálního zástupce za „blatnické“, tak bychom se mohli podívat podrobněji pod korek. A bylo tomu asi takhle. Jednoho krásného rána, kdy už téměř vychladly motory zemědělských pomocníků z předešlého dne a stejně tak i trochu zregenerovaly ruce hospodáře a čeládky, psalo se datum 21. října léta páně 2005. V tento ten byla v přesně stanovený čas (mně bohužel neznámý) rozlepena obálka s příkazy. Stálo tam jasně a výstižně „Hybaj na ryzlink“. Tento sběr pokračoval až do 24. října. Veškeré hrozny pocházely z obce Blatnice a trati Floriánky. Ta je orientována na jihozápadním svahu a složení půdy je „těžší“. Největší část tvoří výsadba z let 1996-97 naších klonů a klonů imperiálních Džango Fetta, ale co to žvatlám, fandové StarWars jistě chápou tento přehmat, chtěl jsem napsat klonů německých z let 2000. Tak na tomto stanovišti, správně bych měl napsat terroir, bych nedostal do rypáku, se podařilo sluníčku napráskat do bobulí cukernatost 23 °NM. Dále následovaly úkony jako odkalení moštu, kvašení v sudech, chlazení při kvašení do 22 °C, po dokvašení poprvé v únoru oxid siřičitý, filtrace a šup do cisteren. Díky vyšší kyselině a cukříkům má i dobré doporučení na archivaci 5-8 let, za dobrých podmínek, zvlášť silné kusy i ještě nějaký letokruh navíc.Barva je velmi pěkná, vyzrálá, sytější až „mimo tabulky“ na pozdní sběr a ročník. Jiskra je pěkná a při jejím pozorování lze ještě postřehnout jemné perlení na stěnách a zvýšenou viskozitu. Zatímco těšíte oko předešlými atributy, také nos se začíná hlásit o svůj příděl. A také jej dostane v podobě středně intenzivních odrůdových tónů, poněkud decentněji podaných. Lze identifikovat ovocný mix, zvláště žlutý meloun vykukuje, také citrusové plody (hlavně grep), různé trávy a také velmi pěkné tóny jemné másloviny a květového medu. Ano, je trochu užší, než tato odrůda umí a ne až tak odbržděná, ale i tak má co nabídnout, když si člověk chce pohrát a objevovat. V chuti mi už tehdy jako dnes seděly zvýšené cukříky (9,7 g/l), které velmi dobře vyvažovaly silnější, živou, zelenou a svěží kyselinku (7,65 g/l). Pro mne by bez těch cukrů byla tato hladina velmi „křivohubná“ a neharmonická a proto mi zde ta polosuchost vyloženě sedí. Možná bych i snesl dalších 10 gramů cukrů navíc, v kyselině na to potenciál rozhodně je. Také se mi libí v aroma jistá dropsová ovocitost a v opozici, ač jde o mladší keře révy, minerálnost a zvláště v závěru střední plnost těla, zemitost/dřevitost. Bude opravdu zajímavé okusit, jak si ty dvě pětiletky toto víno odkroutí a zakulatí. Závěrem tedy poděkování do Blatnice panu Vyskočilovi, že si našel čas a zaslal údaje a také jedna prosba. Doufám že mi tam někde schraňujete (tuším to bylo) šardoné, co bylo na hranici bobulí a přismahnuté botrytidou? Zase než jsem se tam dostal, nebo uprosil kolegu Petra, který to má do vinařství na dvě sešlápnutí plynu u svéhu bouráku, není toto víno v nabídce. Ach jo.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink rýnskýRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZbytkový cukr: polosuché, 9,7 g/lBezcukerný extrakt: 21,8 g/lKyseliny: 7,65 g/l Vinařská oblast: StrážnickáVinařská obec: Blatnice pod Sv. AntoníkemViniční trať: FloriánkyVýrobce: Vinařství Vyskočil, Blatnice pod Sv. AntonínkemAlkohol: 13,14 % obj.Číslo šarže: 97Evidenční číslo jakosti: 16A1-06Číslo vzorku: 21Objem: 0,75 LZpůsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 80,- Kč (přímo od výrobce červenec 2006)