Sauvignon 2004 výběr z hroznů - Moravské vinařské závody s.r.o. Bzenec
Konečně se i já dostávám ke kolekci Winemaker selection, která je určena pouze pro vinotéky a gastro zařízení. Tato vína nenajdete v žádném hypermarketu a v minulosti o této řadě psal například Lukáš Pálava 2004 kabinet a Honza Veltlínské zelené 2002 pozdní sběr. Z aktuální nabídky této řady jsem se rozhodl pro Sauvignon 2004 výběr z hroznů, který byl vyrobený z nakoupených hroznů. Ano, jedná se o stejný Sauvignon, o kterém se zmiňuje Moll v článku Degustace vín Moravských vinařských závodů Bzenec ve Vinotéce u Charlieho Žďár nad Sázavou. U tohoto vína napsal: Toto byl naopak výrazný Sauvignon, příjemně kopřivový, mletá červená paprika, pepř, v dochuti angrešt. Víno už bylo nazrálé, ale stále má ještě dost silnou kyselinku. Poměrně málo alkoholu i zbytkového cukru naznačuje, že víno nekvasilo ušlechtilými, ale tradičními kvasinkami.Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je na rozdíl od úspěšné kolekce Ego či Seneca méně okázalá a nehýří žádnými výraznými prvky. Etiketa na sebe příliš neupoutává pozornost, ale to neznamená, že je mizerná. Až na analytické údaje a doporučenou dobu archivace zde najdete vše podstatné. Dokonce i viniční trať a obec, která se často záhadně neuvádí u kolekce Herbarium Moravicum.Barva je světle zlato-žlutá, čistá a s nádhernou jiskrou. Vůně je poměrně komplikovaná a potřebuje určitý čas, než se ukáže v plné síle. Postupně v ní objevuji angreštové a kopřivové odstíny, které doplňuje vůně listu rybízu. Pokud se podíváte na zadní etiketu, najdete zde tuto charakteristiku vína: "Víno s neodolatelným ovocně kořenitým aroma, ve kterém lze snadno rozeznat sušenou maďarskou papriku, jenž společně s angreštovou marmeládou a šťávou z černého rybízu dominuje celému vínu." Ano, většinu uvedených vlastností zde poznávám.Chuť je spíše kratší a to hlavně díky výraznější kyselince. Hodnota extraktu je vyšší (24,70 g/l) a dodává potřebné tělo. V chuti dominují kopřivovo-kořenité odstíny a minerálnost. V dozvuku cítím vanilku i papriku. I když u Sauvignonu preferuji broskvové tóny ve vůni i chuti, dnes to není vůbec špatné. Je tady totiž onen zvláštní prvek, který vás popožene k dalšímu doušku a k dalšímu bádání nad vůní. Druhý den se mi zdá chuť jemnější a příjemnější, i když se více objevují kopřivové tóny, které tu nádhernou ovocitost poněkud zatlačily.Byť vinařství doporučuje víno vypít do konce roku 2007, myslím si, že další archivace po dobu dvou až tří let pomůže "zkrotit" výraznější kyselinky. Jde o příjemné, ovocito-kořenité víno s nižším obsahem alkoholu (11,50 % obj.), které doporučuji vyzkoušet, možná se trefí do vašeho vkusu. Můžete ho podávat k zeleninovým salátům či k pokrmům z drůbežího masa. Webové stránky vinařství v případě tohoto vína podávají dostatečné informace včetně analytických hodnot. Chybí jen doporučená doba archivace, kterou mi ale obratem zaslal Václav Šmach z vinařství. Poměr cena / kvalita odpovídá a příště bych si ho znovu koupil. Víno je ale dostupné pouze ve vybraných gastro zařízeních a vinotékách.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Winemaker selectionOdrůda: SauvignonRočník: 2004Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: Hrušovany nad JevišovkouViniční trať: Jižní svahVýrobce: Moravské vinařské závody s.r.o. BzenecČíslo šarže: 1015Evidenční číslo jakosti: 51E1/05/30Alkohol: 11,50 % obj.Obsah zbytkového cukru: 3,23 g/lObsah kyselin: 6,79 g/lBezcukerný extrakt: 24,70 g/lTeplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: cca 12 °CDoporučené pokrmy: zeleninové saláty, drůbeží masaDoporučená archivace: otevřít do konce roku 2007Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 142,- Kč (přímo od výrobce v březnu 2007)