Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Peřina Zdeněk Mikulov
Nedávno jsem se tady rozplýval nad Ryzlinkem rýnským 2005 výběr z bobulí a dnes zaplníme chuťové pohárky vínem z druhého konce ceníku, kterým je Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr z vinařské obce Perná, viniční trať Goldhamer. Natolik věřím ve vinařský um pana Zdeňka Peřiny, že jsem si vzal karton tohoto veltlínu, aniž bych ho předtím ochutnal. To vlastně platí pro všechna vína, která od něj mám.Ajdustáž Stejná jako u výše zmíněného Ryzlinku rýnského, o kterém jsem psal. Tak jen stručné shrnutí. Jednoduchá etiketa na lahvi typu Bordo 0,75 l ze zeleného skla. Plný korek je standardní kvality s uvedením ročníku a iniciálami vinaře.Barva je světle citronová a čistá.Vůně je lehká, svěží s příjemným ovocným a květinovým buketem, ze kterého vystupuje hroznová vůně. Dýchá z ní mladost a svěžest. Rukopis pana Peřiny je zde patrný a já mu jako obvykle podléhám.Chuť je mladá, svěží, středně dlouhá kořenitá s výraznějšími kyselinkami. Dále je v chuti jistá minerálnost a v závěru mandlová hořkost. Celkový projev je trochu „tvrdší“, sice se časem zjemní, ale momentálně nemusí všem vyhovovat. Třeba mé manželce jedna sklenka stačila a zbytek láhve už zůstal jen pro mne. To bych měl nejspíš hodnotit kladně :-)Je to příjemné víno s mladistvým výrazem a byla by škoda jeho potenciál „propít“ už dnes. Ač nejsem žádný velký archivátor, další láhve otevřu až mi bude o 2 - 3 roky víc. Cena je také příjemná, ale opět bez možnosti nákupu u pana Peřiny. Víno je vyprodáno jako většina vín z nabídky, a tak případní zájemci se musí poohlédnout u jiných zdrojů.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: GoldhamerVýrobce: Peřina Zdeněk MikulovČíslo šarže: 2-05Alkohol: 12,7 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,6 g/lObsah kyselin: 6,2 g/lBezcukerný extrakt: 17,0 g/lCukernatost moštu: 22,8 °NMDatum sklizně: 14. října 2005Stáří révy: 32 letZpůsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeňTyp půdy: těžká, jílovitá, s vysokým obsahem vápna a s množstvím vápenného skeletuTechnologie výroby: reduktivní bez naležení a s řízeným kvašenímTeplota podávání: 9 - 10 °CTeplota skladování: 6 - 10 °CDoporučená archivace: 2-4 rokyDoporučené pokrmy: rybyZpůsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 100,- Kč u výrobce