Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Ani nevím proč, ale zatím jsem se nedostal k ochutnání vín ročníku 2005, které mám od Mikrosvínu Mikulov uloženy. Až veltlínský týden mě probudil a já otevřel Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr, které, nestane-li se něco překvapivého, určitě nezklame.Adjustáž Etiketa je střízlivá a spolu s tmavým sklem lahve top Bordo 0,75 l vytvářejí slušivý pár. Na plném korku, oproti létů minulým, jen délky 40 mm jsou natištěny údaje o výrobci, odrůdě, vinici a ročníku.Barva je světle citrónově zlatá a lehce zelenkavá. Víno částečně tvoří mosty, z nichž každý cca čtvrtý „pilíř“ rychle stéká po stěnách sklenky.Vůně je plná s potenciálem pro příští roky. V první sledu nastupuje medová vůně, kterou bez váhání střídá nezbytná pepřnatost. Je to vlastně ročník 2004 přes kopírák, který mi přece jen „seděl“ o trochu víc.Chuť je středně dlouhá s lehce výraznějšími akurátními kyselinkami. Ještě na začátku chuti zaznamenám jemnou kořenitost, ale pak už je vše zcela v režii pepřnatosti, která ovládne celý prostor ústní dutiny, a až v závěru se v epizodní roli ozve obligátní hořčinka. Nepochybuji o tom, že čas zahladí dnešní „ostřejší projevy“, a proto zbylé láhve ukládám na místo, kde můj zrak pár let nespočine.Kdo to rád ostré, by se neměl zabývat archivací, ale už nyní prolévat hrdlo o 106. Ovšem jediný takový kdo mě napadá, je Lister ze seriálu Červený trpaslík :-) Porovnám-li cenu ročníku 2004, který se prodával za 120,- Kč a cenu ročníku 2005 za 214,- Kč, tak kvalitativní rozdíl opravňující navýšení o 78 % prostě nevidím. Zdá se, že se stoupajícím průměrným výdělkem stoupá i chuť výrobců sahat nám víc a víc do kapes. Bohužel.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Dobré PoleViniční trať: DanielVýrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.Číslo šarže: 14Alkohol: 13,5 % obj.Evididenční číslo jakosti: 37C1-06Číslo vzorku: 04Obsah zbytkového cukru: do 2 g/lObsah kyselin: 5,9 g/lBezcukerný extrakt: 20,7 g/lTeplota podávání: 9 - 11 ºCZpůsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 214,- Kč (přímo u výrobce v listopadu 2006, e-shop vinařství v březnu 2007