Tokajský výběr 1989 (6-putňový) - City servis a.s., Košice, Slovensko
Ano - je to jednoduché. Stačí vypláznout poctivou sumu za slibně vypadající lahvinku, několik let platit energii za její chlazení (když člověk nemá sklípek) a pak ji ve vhodný okamžik otevřít a při vědomí všech těch vytrpěných útrap si ji s přehledem vychutnat :-)Kromě toho, co o jihovýchodní slovenské Tokajské vinohradnické oblasti uvádí naše Encyklopedie, mohu ještě uvést, že tokajské víno se vyrábí z odrůd Lipovina, Furmint, Muškát žlutý a Zéta. Tokajské tedy není odrůdové víno, ale známkové, neboli cuvée. Původně maďarská odrůda, vzniklá jako náhodný semenáč - Lipovina - se na tomto cuvée podílí 12 - 15 %, odrůdové vína se z ní vyrábějí jen výjimečně. V Maďarsku ale tomu je jinak a vína s názvem Hárslevelű lze běžně koupit. Tato vína mají krásný odrůdový buket, připomínající lipový květ a zráním se aroma stupňuje.Odrůda nejasného původu Furmint, podílející se na tokajských směsných vínech plnými 65 - 75 % se ve slovenské oblasti pěstuje na 236,42 ha, což je 1,56 % celkové plochy vinohradů na Slovensku.Buket dodává tokajským vínům také odrůda Muškát žlutý, ve výběrech zastoupená asi 10 %. Je to jižní odrůda, která při sklizni nad 6 t/ha dosuhuje cukernatosti nad 30 °NM a při špatných letech "jen" 20 °NM. Kromě "žlutého" rozeznáváme i Muškát černý, Muškát fialový a Muškát červený - ale o tom někdy jindy.Ale pozor - pravý tokajský výběr si nemůžeme koupit kdykoli - vyrobit takové víno se podaří jen v těch lepších ročnících. Vyrábí se tedy tokajské samorodné víno a to alkoholovým kvašením moštu ze zmíněných "tokajských" odrůd a to tehdy, pokud v oblasti nejsou klimatické podmínky pro hromadnou výrobu cibéb. Dělí se na:* Tokajské samorodné suché - je z hroznů v ročnících bez cibéb, nebo z hroznů (musí mít min. 21 °NM), z nichž byly cibéby předem vybrány (právě pro výrobu výběrů). Vyrobené víno má pak většinou zbytkový přírodní cukr na hodnotě do 10 g/l.* Tokajské samorodné sladké - je z hroznů s částečným podílem cibéb. Cukernatost hroznů musí být minimálně 24 °NM a zbytkový cukr přesahuje 10 g/l.* Tokajský výběr (aszú) je připravený speciálním technologickým postupem z moštu nebo z vína z tokajských odrůd, přidáním cibéb. Podle počtu putní (vědýrek) cibéb do sudu tokajského vína o objemu 136 l, rozeznáváme 3-, 4-, 5- a 6-ti putňové výběry. Tokajské výběry pak zrají nejméně další tři roky.* Mášláš - je připravovaný z moštu, nebo jednoročního tokajského vína, které se nalévá na kvasničné kaly z tokajského výběru nebo tokajského samorodného, aby se v nich vyluhoval zbytek cukru a buketních látek. Mášláš musí zrát nejméně dva roky, z toho alespoň jeden rok v dřevěném sudu.* Forditáš - je připravovaný podobně jako mášláš, ovšem zde se tokajským moštem nebo vínem vyluhují matolinové výlisky z cibéb.* Tokajské esence - jsou vína vyrobené alkoholovým kvašením cibéb (= tzv. výběrová esence), nebo kvašením samotoku z cibéb (= tokajská esence).K tomuto technologickému přehledu mám jen jednu malou poznámku - spojení "samotok z cibéb" mě uchvátilo :-) ...Dobrá tedy. Vlastní víno splnilo vše, co jsem od něj očekával - tmavě whisková barva, výrazná nazrálá a alkoholem podtržená vůně a famózní, skvělá a od např. ledových vín podstatně se lišící a neopakovatelná chuť. Nevím, jestli mám více o tom zážitku psát, spíš berte můj dnešní článek na konci týdne jako zprávu o tom, že jsem takový výborný nektar vypil, byl skvělý a že mi můžete akorát závidět :-)Pokud Maďaři protestují proti označování slovenských vín jako "Tokajské", jsem zvědavý, jak mi bude chutnat jejich 5-putňový originál, který ještě nechám nějaké to desetiletí ležet - je to "jen" ročník 1995. Chvíli jsem koketoval s myšlenkou otevřít obě láhve a udělat srovnávací test, ovšem tento zlotřilý nápad jsem po chvíli zavrhnul jako rouhání...
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchdoní název: Tokajský výběrOdrůda: Lipovina + Furmint + Muškát žlutýRočník: 1989Jakost: 6-putňovýZatřídění dle zbytkového cukru: sladkéVinařská oblast: Tokajská - SlovenskoVýrobce: "Château Viničky" - City servis a.s., KošiceAlkohol: 12 % obj.Teplota podávání: 9 - 11 °CZpůsob odlepení etikety: vařící vodu do láhveCena: vyjímečně do 500,- Kč - kdysi nějaká akce v některém supermarketu...