O Víně

23.02.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.02.2007 00:00

La Dame Blanche 2004 - Chateau Kefraya, Bekaa Valey, Libanon

Když jsem onehdá v regálech Makra viděl libanonské víno, vzbudilo mou zvědavost natolik, že jsem láhev zmíněnou v nadpise za účelem recenze zakoupil. Při zkoumání viněty jsem zjistil, že obsah lahve je vytvořen z odrůd Ugni Blanc a Bourboulenc a že tyto vína dovážejí přímo Templářské Sklepy Čejkovice. Nu což, asi jim nestačí jen vyrábět své produkty, ale ještě rozšířili portfolio o tyto vína z nezvyklých dovozních destinací. Jelikož internetové stránky vinařství tomuto dovozovému segmentu věnují více než jen pár řádků, mohu ještě k tomuto článku připojit několik informací z místa vzniku tohoto vína.

Chateau Kefraya se nachází v Libanonu, na jihu údolí Bekaa podél strmých teras Mt. Barouk. Tři sta hektarů vinic je vysázeno ve svazích v nadmořské výšce 900 - 1100 m, na jílovito-vápenitých půdách se středomořským klima a 240 dny slunečního svitu ročně. Výjimečné podnebí Libanonu společně s úrodnou půdou zaručuje vysokou kvalitu libanonských vín. V roce 1979 Chateau Kefraya postavila vinné sklepy a začala s výrobou vlastních vín, jež si postupně získala jméno v Libanonu stejně jako i v zahraničí. Jejich kvalita byla oceněna řadou prestižních mezinárodních ocenění - zlaté, stříbrné a bronzové medaile, trofeje nevyjímaje, pochvalné články v mnoha specializovaných novinách a časopisech. Nyní se Chateau Kefraya řadí mezi leadery libanonského trhu s vínem. Čtyřicet procent své produkce vyváží do zahraničí, zejména do Francie, Velké Británie, USA a Německa, ale také např. Japonska, Brazílie a dalších zemí.

Adjustáž hodnotím poměrně vysoko. Určitě ne kvůli lahvi typu Bordo, objemu 0,75 L tmavě zelené barvy, uzavřené plným korkem s hezkým potiskem, délky 43 mm (i když ten korek by si pochvalu zasloužil), ale kvůli zajímavé vinětě a hlavně visačce. Zmíněná visačka obsahuje spousty zajímavých informací, které mi pomáhají identifikovat víno s mými chuťovými pohárky a která také obsahuje podstatnou část informací, zmíněných ve druhém odstavci. Paráda, ještě analytiky a nominoval bych to jako šablonu pro všechny ostatní vína, která nejsou jen určena do omáček, nebo regálů supermarketů. Také je zajímavé moto vinařství Kefraya a sice: „A TERROIR, A SOUL, A GRAT WINE“, tedy něco jako: „TERROIR, DUŠE, SKVĚLÉ VÍNO“. Jakpak to tedy dopadlo s tím skvělým vínem?

Barva velmi sytá, až moštové, oxidační tóny. Opět pohledem kontroluji ročník na vinětě a na údaj 2004 mi to opět připadá „mimo rámec“. Jelikož je to mé první libanonské víno, nechci udělat botu, ale stále mám dojem, že nejspíš tento odstín zrovna tabulkový nebude, Libanon, nelibanon... Korek byl v pořádku, kvalitní, neprotékal, těsnil, tak nevím, raději hned nasávám vůni. A jsem příjemně překvapen! Zajímavá, středně intenzivní paleta kořeněných tónů, která hned nabízí srovnání s tramínem. Ta je ještě doprovázena květinovými tóny a ovocnými, s jemnou máslovinou, kde se zase nabízí srovnání s rulandou. Vše je hezky propojeno a já zjišťuji, že to zas až tak špatně nevoní. I jsem se po počáteční nedůvěře začal těšit na chuť. Ta byla hned od počátku jemně sladší, což mi rozhodně nevadí. Adekvátní kyselinka vyvažuje jemnou nadváhu cukrů a sladších tonů medu, či sladších bílých broskví, nebo aroma akátových květů. Ale bohužel, v chuti se projevily prvotní tóny oxidace, které nám podporují zmíněné obavy z hodnocení barvy. Nebyly nijak výrazné, ale ořechovo-jablečné tóny skořápek/šlupek si začaly usurpovat prostor. Také je znát drsnější charakter nadmořské výšky a zemitějšího projevu, který jde až do hořkých tónů v závěru. Hladina alkoholu je akorát, není moc aby nadmíru hřál, ale zase to není taková vodička nu cucání. Kdyby byla i podána větší opulence a extraktivnost, rozhodně by toto víno stálo za zkoušku jen tak.

V mém případě jsem dosáhl lepšího výsledku zkombinováním s jídlem, jako byly těstoviny se salámem, kukuřicí, olivami, nivou a kari kořením. V této kombinaci jsem víno posrkával velice rád a dokonce když bych odmyslel tu jemnou oxidaci, dokonce na sólo ochutnávku k večeru jsem byl příjemně překvapen. Sice víno rychle ztrácelo kondici a k večeru bych již řekl, že bylo horší než k obědu, ale rozhodně jsem nelitoval koupě a seznámení se s touto, zatím asi ne příliš známou, destinací. Ostatně to s klidným svědomím doporučím i ostatním, pokud budou chtít zaexperimentovat s dostupným vínem a za rozumný peníz. Jako nenáročné ochutnání jiných regionů a příjemný doprovod nedělního oběda, klidně bych do toho šel znova, jen snad s odlišným ročníkem, ať mám lepší rozhled.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název:La Dame Blanche
Odrůda: Ugni Blanc x Bourboulenc
Ročník: 2004
Jakost: neuvedeno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Bekaa Valey
Výrobce: Chateau Kefraya
Alkohol: 13 % obj.
Číslo šarže: 2004342
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Dovozce: Templářské sklepy Čejkovice
Způsob odlepení etikety: do lahve nalít horkou vodu
Cena: 190,- Kč (Makro leden 2006)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 6 7 6 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2897x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.09.2009 15:12:33