O Víně

16.02.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.02.2007 00:00

Frankovka odrůdové jakostní - Réva Rakvice s.r.o.

Další z mých neplánovaných recenzí, které vznikají spontánně, jako okamžitá reakce na vzniklou situaci. Na některá vína mám slinu již několik dní předem a v hlavě si plánuji vždy už kolem středy, co za specialitku si vytáhnu na nedělní večer. Pak jsou vína jako tato Frankovka, kterou dostala přítelkyně darem. Je to pro mne přesně typ vína, jež otevírám jako společníka k obědu, zhruba hodinku před podáváním, jakmile vím, copak dnes bude za baštu. Jelikož jsem se dozvěděl, že bude prejtík se zelíčkem, mé oko s touto informací na pozadí zaostřilo ve stojanu na tuto láhev. Rozum nic nenamítá proti intuitivnímu výběru, takže jdu s lahví na focení.

Víno je naplněno do lahve typu Bordo, objemu 0,75 L, uzavřené lisovaným korkem s potiskem, délky 43 mm. Viněta je střídmá, její přední část obsahuje jen název odrůdy s logem vinařství a označení jakosti. Škoda absence ročníku, můžeme se tak jen dohadovat ze zadního razítka se šarží a alkoholem. Design je velmi střízlivý, rukopis vinařství čitelný, na mne působí normálně, prostě akorát k vínu kolem 60,- Kč.

Barva je sytější s tóny do rubínova a malinovými menisky. Viskozita je nízká, víno rychle mizí ve formě map ze stěn. Vůně není nejhorší a střední intenzitou osloví primárními odrůdovými tóny ostružin, dále višní a jemných švestek. Vše je podbarveno výraznějším kořeněným podkladem, kde se zejména projeví skořice a pepř. Při zvyšující se teplotě jako by chtělo signalizovat těkavku, ale jen velmi jemně, mírnými chemickými tóny. Takže raději držet kolem 14-15 °C. V chuti hraje výrazný prim kyselejší oblast chuťového spektra, která překrývá i slabší adstringenci a tedy zapojení taninů není nijak výrazné. Jelikož je slabší tělíčko vína, menší extraktivnost a plnost, tak také perzistence je z kratších. Bohužel díky zmíněné intenzitě kyselinky dochází k překrývání aroma višní a ostružin, které mohly napravit chuťový výsledek.

Jak jste jistě pochopili, sólovka to nebude, ale je to přesně to víno, které dostanete/koupíte za pár šestáků, po cestě z práce, k obědu či večeři. Je to víno, o kterém nechcete dumat, pronikat do tajemství terroir a pozadí za přípravou, chcete ho jen slupnout bez okolků při nějakém vhodném jídle a databanku vjemů přemazat vymazlenějšími kousky.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: neuveden
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Výrobce: Réva plus Rakvice s.r.o.
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 3531, 05/46
Teplota skladování: 8 -12 °C
Teplota podávání: 14 - 16 °C
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: neznáma - dar (na e-shopu vinařství podobné za 65,- Kč)

Spotřebitelská známka: 6.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 8 7 5 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2109x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.09.2009 09:24:09